Λεβερκούζεν

Της απεσταλμένης μας Άννας Παπαδομαρκάκη

Θετική χρονιά με ανάπτυξη 7,2% ήταν το 2014 για τον Όμιλο της Bayer, ταυτόχρονα με τις εξαγορές του καταναλωτικού τμήματος της Merck Sharp & Dohme, έναντι 14,2 δις. δολ. και την ολοκλήρωση της νορβηγικής Algeta με την οποία προϋπήρχε συνεργασία από το 2009.

Η διοίκηση του Ομίλου προσδοκά για το 2015 συνέχιση της ανάπτυξης, με χαμηλότερο ποσοστό αυτή τη φορά, περίπου στο 3%, εξαιτίας του τμήματος των πολυμερών (Material Science), που παρά την αύξηση του όγκου των πωλήσεων, τα ποσοστά κέρδους παραμένουν χαμηλά.

Στην κατεύθυνση αυτή, το τμήμα αυτό, εντός του έτους, αναμένεται να αποτελέσει ξεχωριστή νομική οντότητα με την απόσχισή του από την εταιρία, την εισαγωγή της νέας εταιρίας στο Χρηματιστήριο και την εστίαση της Bayer, αποκλειστικά στον τομέα Επιστημών Υγείας, που θα περιλαμβάνει τα φάρμακα και τα αγροτικά προϊόντα.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της περασμένης χρονιάς, αλλά και τη στρατηγική της εταιρίας για το 2015, ο πρόεδρος της Bayer κ. Marijn Dekkers, δήλωσε την Πέμπτη στο Λεβερκούζεν, ότι στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των τομέων HealthCare και CropScience, η απορρόφηση του καταναλωτικού τμήματος της MSD και της κινεζικής Dihon, η απόσχιση του τμήματος MaterialScience και η πλήρης εστίαση στον τομέα επιστημών υγείας με την έναρξη του προγράμματος αναδιοργάνωσης της εταιρίας προς το σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία, οι πωλήσεις του Ομίλου έφτασαν τα 42,2 δις. ευρώ από 40,2 δις. ευρώ το 2013, και τα κέρδη ΕΒΙΤDA τα 8,8 δις. ευρώ από 8,4%, αυξημένα κατά 4,9%.

Ο τομέας υγείας, παρουσίασε ανάπτυξη 7,5% στα 20 δις. ευρώ περίπου, από τον οποίο ο κλάδος φαρμάκων εμφάνισε αύξηση 11%. Τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 2,8% στα 5,5 δις. ευρώ περίπου.

Ο τομέας γεωργικών προϊόντων παρουσίασε αύξηση 11,2% στα 9,5 δις. ευρώ περίπου αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς και τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 5% στα 2,4 δις. ευρώ.
Ο τομέας πολυμερών MaterialScience αυξήθηκε μόλις κατά 5% στα 11,7 δις. ευρώ και τα κέρδη EBITDA στα 1,2 δις. ευρώ αυξημένα κατά 10,7%.

Ο πρόεδρος M. Dekkers, τόνισε πως η εταιρία διαθέτει το 16,5% των πωλήσεων για έρευνα και ανάπτυξη, δίνοντας έμφαση στην καρδιολογία και ογκολογία, αλλά και στην επέκταση των ενδείξεων ήδη κυκλοφορούντων προϊόντων της. Σχολιάζοντας όμως ότι «δεν αρκεί να διαθέτεις πόρους, πρέπει να είσαι και αποτελεσματικός για να πάρεις την επένδυση πίσω», αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της εταιρίας για αναζήτηση νέων μορίων στα φυτικά προϊόντα, όπως εξάλλου συνέβη και με την ασπιρίνη, που προέρχεται από τον κορμό δέντρου.

Ο Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου Johannes Dietsch αναλύοντας τα αποτελέσματα, σημείωσε ότι η Bayer πέρυσι εξέδωσε με επιτυχία σημαντικές ομολογιακές εκδόσεις για τη χρηματοδότηση των εξαγορών της και αναμένεται φέτος ο δανεισμός του ομίλου να υποχωρήσει κάτω από τα 18 δις. ευρώ

Η εταιρεία έχει προβλέψει ειδικές επιβαρύνσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ το 2015, για την απορρόφηση των εξαγορασθέντων καταναλωτικών προϊόντων και την εισαγωγή στο χρηματιστήριο της MaterialScience.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;