Δεκαέξι μήνες μετά το επιτυχημένο εγχείρημα του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα-ΠΙΕΣ, ο οποίος δημιούργησε μια νέα τάση στην αγορά με τους αυτόματους πωλητές γάλακτος, ένας ακόμη συνεταιρισμός επιχειρεί να μετρήσει τις δυνάμεις του απευθείας στο καταναλωτικό κοινό.

Ο λόγος για την Κίνηση Κτηνοτρόφων Ιωαννίνων, που ξεκίνησε να παράγει και ήδη εδώ και λίγες ημέρες διανέμει σε επιλεγμένα σημεία στην πόλη των Ιωαννίνων φρέσκο παστεριωμένο γάλα και γιαούρτι με την τοπικής προφοράς ονομασία «Γιαννιώτ'κο».
Το εγχείρημα βασίζεται εν μέρει στο μοντέλο των Θεσσαλών κτηνοτρόφων που με το "ΘΕΣ Γάλα" έχουν κερδίσει την προτίμηση των καταναλωτών στη γειτονική περιφέρεια αλλά και στη Θεσσαλονίκη.

Όπως τονίζουν οι ίδιοι οι Γιαννιώτες κτηνοτρόφοι, η νέα προσπάθεια, στοχεύει αφενός στη βιωσιμότητα των παραγωγικών μονάδων των τοπικών κτηνοτρόφων και αφετέρου στο να αποδείξει ότι υπάρχουν τρόποι οι ντόπιοι παραγωγοί να παραγάγουν και να διαθέσουν στους καταναλωτές προϊόντα υψηλής ποιοτικής αξίας σε ανταγωνιστικές τιμές.

Την ίδια ώρα και σε ό,τι αφορά την ομάδα παραγωγών ΘΕΣΓάλα− ΠΙΕς, συνεχίζει να επενδύει στην επέκταση του δικτύου των αυτόματων πωλητών της, στην παραγωγή αλλά και στο κομμάτι της μεταποίησης. Ήδη η ΘΕΣγάλα διαθέτει 15 αυτόματους πωλητές στη Λάρισα ενώ ο στόχος είναι να υπερδιπλασιάσει το δίκτυό της το προσεχές διάστημα και να ολοκληρώσει τη μονάδα επεξεργασίας και εμφιάλωσης γάλακτος.

Στην επίτευξη αυτού του στόχου εντάσσεται και η επέκταση του δικτύου των αυτόματων πωλητών γάλακτος του συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ήδη ο συνεταιρισμός διαθέτει 12 αυτόματους πωλητές στη Θεσσαλονίκη, σήμερα ανοίγει ένας ακόμη ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα προστεθούν δύο ακόμη.

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τον συγκεκριμένο συνεταιρισμό είναι η ολοκλήρωση της μονάδας επεξεργασίας και εμφιάλωσης γάλακτος, η λειτουργία της οποίας τοποθετείται στα τέλη του καλοκαιριού. Μέσω αυτής της επένδυσης θα γίνει η πρώτη παστερίωση του γάλακτος στη μονάδα που θα δημιουργήσει το προϊόν το οποίο στη συνέχεια θα τροφοδοτεί τους αυτόματους πωλητές της. Το ύψος της επένδυσης είναι 2.893.135 ευρώ, η συνολική ενίσχυση ανέρχεται σε 1.157.254 ευρώ, ήτοι ποσοστό 40% του ενισχυόμενου κόστους και γίνεται με τη μορφή της επιχορήγησης. Θα πρέπει να αναφέρουμε πάντως ότι οι αυτόματοι πωλητές γάλακτος αποτελούν μικρό μέρος των πωλήσεων του συνεταιρισμού ο οποίος τροφοδοτεί με γάλα τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας.

Εκτός από τον συνεταιρισμό ΘΕΣΓάλα-Πιες και την Κίνηση Κτηνοτρόφων Ιωαννίνων, στο προσκήνιο βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ένας ακόμη συνεταιρισμός ο οποίος αναπτύσσεται στα πρότυπα του ΘΕΣΓάλα-Πιές.

Πρόκειται για τον συνεταιρισμό αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣγη ο οποίος ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2013, από ομάδα αγροτών. Με 64 μέλη αγρότες-παραγωγούς, καλλιεργήσιμες εκτάσεις άνω των 20.000 στρεμμάτων και με μεγάλη ποικιλία καλλιεργούμενων ειδών, δημητριακά, βαμβάκι, ψυχανθή και σκόρδα, ο συνεταιρισμός έχει ως έδρα τη Λάρισα αλλά εκτείνεται γεωγραφικά σε όλη τη Θεσσαλία.
Από τις πρώτες ενέργειες μετά την ίδρυσή του ο ΘΕΣγη έθεσε ως προτεραιότητα την ανάπτυξη συνεργασιών με συνεταιρισμούς και Εταιρίες Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων ενώ έβαλε τα θεμέλια για μελλοντική συνεργασία με μεγάλες βιομηχανίες. Ειδικότερα συνεργάζεται με τον Συνεταιρισμό Αγελαδοτρόφων ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς (σ.σ. ο ΘΕΣγάλα είναι μέτοχος στο ΘΕΣγη), τον Συνεταιρισμό προβατοτρόφων ΓΑΛΑ-ΕΛΑςς, τη ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΗ, τον ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, τη MELISSA – ΚΙΚΙΖΑΣ, την ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ κ.ά.
Στα σχέδια του συγκεκριμένου συνεταιρισμού είναι να εξασφαλίσει τον προγραμματισμό της παραγωγής και την προσαρμογή της στη ζήτηση των αγροτικών προϊόντων, να μειώσει το κόστος παραγωγής μέσω της επίτευξης οικονομιών κλίμακας και να δώσει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα που παράγει μέσω τηςτυποποίησης και της μεταποίησης αυτών.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν πρέπει να αποκλείεται προϊόντα του ΘΕΣΓή μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να βρεθούν στο ράφι, αφού άλλωστε βασικός στόχος της πρωτογενούς παραγωγής, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα πρέπει να είναι η καθετοποίησή τους. Ήδη ο συνεταιρισμός έχει προχωρήσει στη μεταποίηση σιτηρών σε αλεύρι, σε πειραματικό στάδιο, ενώ ο στόχος είναι να βγει στην αγορά σε ανταγωνιστική τιμή.

 

Πηγές:
euro2day.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η κλιματική αλλαγή απειλεί την υγεία του 70% των εργαζομένων παγκοσμίως
Nέα προσέγγιση για τον καρκίνο του ήπατος που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα
Ο ΕΟΔΥ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 21 - 27 Απριλίου