Ολοκληρώθηκε η συμφωνία της Novartis με την GlaxoSmithKline (GSK) για εξαγορά ορισμένων ογκολογικών σκευασμάτων και δραστικών ουσιών που βρίσκονται υπό έρευνα από την GSK, τη δημιουργία κοινοπραξίας (joint venture) σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθώς και την πώληση του τομέα των Εμβολίων – εκτός των αντιγριπικών– στην GSK. Η συμφωνία είχε αρχικά ανακοινωθεί τον Απρίλιο του 2014 στο πλαίσιο ενός προγράμματος αναδιαμόρφωσης του χαρτοφυλακίου της Novartis σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την GSK η Novartis εστιάζεται και ενισχύει περαιτέρω την ηγετική της θέση σε βασικούς τομείς που αναπτύσσονται», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis, Joseph Jimenez, και πρόσθεσε: «Αναμένουμε ότι αυτή η εξέλιξη της στρατηγικής μας θα βελτιώσει τα περιθώρια απόδοσής μας και θα μας βοηθήσει να αντεπεξέλθουμε στις μελλοντικές αλλαγές της βιομηχανίας».

Από το τέλος του 2013, η Novartis έχει ξεκινήσει μία σειρά συμφωνιών έτσι ώστε να ενισχύσει την εστίαση της εταιρείας σε τρεις βασικούς τομείς, σε παγκόσμιο επίπεδο: καινοτόμα φαρμακευτικά σκευάσματα, οφθαλμολογικά και γενόσημα.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας:

  • Η Novartis Oncology διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο 21 ογκολογικών και αιματολογικών σκευασμάτων για τη θεραπεία πάνω από 25 παθήσεων. Οι νεοαποκτηθείσες θεραπείες στο μελάνωμα, το νεφροκυτταρικό καρκίνο, και την αιματολογία συμπληρώνουν το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο της Novartis Oncology που σε πολλές περιπτώσεις έχει αλλάξει ριζικά την αντιμετώπιση του καρκίνου, προκειμένου να δημιουργηθεί το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ογκολογικών και αιματολογικών σκευασμάτων που στοχεύουν σημαντικά βιολογικά μονοπάτια της νόσου.
  • Δεδομένου του εύρους και της εξειδίκευσης των δυνατοτήτων της Novartis Oncology στην έρευνα και ανάπτυξη, αλλά και σε εμπορικά θέματα, αναμένεται ότι η Novartis θα μπορέσει να αξιοποιήσει περαιτέρω τις θεραπείες που εξαγόρασε από την GSK.
  • Η Novartis διατηρεί το δικαίωμα πρώτης επιλογής στο υφιστάμενο και μελλοντικό ερευνητικό χαρτοφυλάκιο της GSK (με εξαίρεση τα ογκολογικά εμβόλια), το οποίο ενδέχεται να αποτελέσει πηγή νέων σκευασμάτων και νέων θεραπευτικών στόχων. Οι πωλήσεις των αποκτηθέντων σκευασμάτων της GSK το 2014 ήταν περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης άγγιξε το 32%, σε τοπικό νόμισμα, σε σύγκριση με το 2013.
  • Τα Τμήματα μη-συνταγογραφούμενων σκευασμάτων των δύο εταιρειών – Novartis OTC και GSK Consumer Healthcare – θα δημιουργήσουν από κοινού μία παγκόσμια εταιρεία με ηγετική θέση στον κλάδο (με την επωνυμία «GSK Consumer Healthcare»), στην οποία η Novartis θα διατηρήσει ένα σημαντικό ποσοστό ιδιοκτησίας της τάξεως του 36,5%. Η GSK Consumer Healthcare αναμένεται να έχει ηγετική θέση σε τέσσερις βασικές κατηγορίες μη-συνταγογραφούμενων σκευασμάτων – Ευεξία, Στοματική Υγεία, Διατροφή και Δερματική Υγεία. Η κοινοπραξία (joint venture) θα έχει εύρος και εμπορική παρουσία στις αναπτυγμένες αλλά και στις αναπτυσσόμενες αγορές.
  • Τα εμβόλια της Novartis – με εξαίρεση τα αντιγριπικά εμβόλια – πωλούνται στην GSK.

Περαιτέρω συμφωνίες

Από το 2013, η Novartis έχει εκτελέσει μία σειρά από στρατηγικές συμφωνίες με στόχο την αναδιαμόρφωση του χαρτοφυλακίου της εταιρείας. Τον Ιανουάριο του 2015, η εταιρεία ολοκλήρωσε την πώληση του τομέα των κτηνιατρικών σκευασμάτων (Animal Health) στην Eli Lilly and Company για περίπου 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Ως αποτέλεσμα της παραπάνω συμφωνίας με την Eli Lilly, η Novartis θα δείξει ένα κέρδος προ φόρων της τάξεως των 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2015.
Τον Οκτώβριο 2014, η εταιρεία ανακοίνωσε την απόφαση να πουλήσει τα αντιγριπικά της εμβόλια στην εταιρεία CSL Limited για το ποσό των 275 εκατομμύρίων δολαρίων, μία συμφωνία που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015. Τέλος, τον Ιανουάριο του 2014, η Novartis ολοκλήρωσε την πώληση του τομέα διαγνωστικών για τις μεταγγίσεις αίματος στην εταιρεία Grifols S.A. για 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όροι συμφωνίας

Ως αποτέλεσμα της πώλησης των εμβολίων – εκτός των αντιγριπικών – στην GSK και της δημιουργίας της κοινής επιχείρησης GSK Consumer Healthcare, η Novartis θα σημειώσει σημαντικά κέρδη, τα οποία θα αναφερθούν στη σχετική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου 2015.

Ογκολογικά σκευάσματα GSK

Η Novartis εξαγόρασε τα ογκολογικά σκευάσματα της GSK, συμπεριλαμβανομένων δύο υπό ανάπτυξη σκευασμάτων, έναντι 16 δισεκατομμυριων δολαρίων. Από αυτά το 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια εξαρτάται από την επίτευξη συγκεκριμένων σταδίων στο πρόγραμμα ανάπτυξης.

Joint venture Novartis OTC και GSK Consumer Healthcare

Στη Novartis ανήκει τώρα το 36,5% της κοινοπραξίας (joint venture) μεταξύ Novartis OTC και GSK Consumer Healthcare. Η επένδυση θα αντιμετωπίζεται λογιστικά με τη μέθοδο της καθαρής θέσης και θα δηλώνεται ως εισόδημα από συνδεδεμένες εταιρείες. Η Novartis κατέχει τέσσερις από τις έντεκα θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης. Επιπλέον, η Novartis διατηρεί συγκεκριμένα δικαιώματα μειοψηφίας, καθώς και δικαίωμα εξόδου από τη συμφωνία, το οποία μπορεί να εκτελεστεί βάσει προκαθορισμένου μηχανισμού κοστολόγησης.

Πώληση των εμβολίων στην GSK

Η Novartis πούλησε τον τομέα των εμβολίων – εκτός των αντιγριπικών- στην GSK προς 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια. συν τα δικαιώματα. Τα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια περιλαμβάνουν 5,25 δισεκατομμύρια δολάρια με την ολοκλήρωση της συμφωνίας και 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε μελλοντικές πληρωμές.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς ο διαβήτης κύησης επηρεάζει τα νεογνά
Όχι από τον γερμανό υπουργό Υγείας στην απαγόρευση των τσιγάρων
Ποιες ιατρικές ειδικότητες μπορούν να κάνουν επεμβάσεις αποκατάστασης μαστού [εγκύκλιος]