Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Σε ενημέρωση των μετόχων αλλά και των ομολογιούχων τους για τις επιπτώσεις που θα έχει στη δραστηριότητά τους ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχουν προχωρήσει αρκετές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα, όπως φαρμακοβιομηχανίες, εταιρίες καταναλωτικών προϊόντων κ.ά.

Μια εξ αυτών είναι και η ΦΑΓΕ. Η εταιρία των αδελφών Φιλίππου, μία από τις πρώτες ελληνικές επιχειρήσεις, το 2012, που ανέκρουσε πρύμναν και μετέφερε την έδρα της στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στο Λουξεμβούργο, στην ετήσια οικονομική της έκθεση για το 2014 ενημερώνει τους ομολογιούχους της για τις επιπτώσεις που θα έχει ένα ενδεχόμενο Grexit στα οικονομικά της μεγέθη και κατά πόσον θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις.

Τι λέει λοιπόν στους ομολογιούχους της η ΦΑΓΕ, το outlook της οποίας υποβάθμισε σε αρνητικό από σταθερό επιβεβαιώνοντας παράλληλα την αξιολόγηση B3 η Moody΄s Investors Service; Ότι «εάν η Ελλάδα χρησιμοποιήσει δικό της εθνικό νόμισμα, το νόμισμα αναμένεται να μειωθεί σημαντικά σε αξία έναντι του ευρώ και του δολαρίου ΗΠΑ και, δεδομένου ότι ένα σημαντικό ποσό των πωλήσεων πραγματοποιείται στην ελληνική αγορά, το ποσοστό των συνολικών πωλήσεων μπορεί να μειωθεί».

Επίσης η έξοδος από την ευρωζώνη μπορεί να περιορίσει περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πελατών της και να οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας στη χώρα, προκαλώντας έτσι περαιτέρω μείωση της ζήτησης για τα προϊόντα της στην Ελλάδα.
Αυτό, όπως επισημαίνει στην ίδια έκθεση, θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητά της να κάνει τις πληρωμές που οφείλονται σύμφωνα με τις ομολογίες. Πριν από δύο χρόνια, λίγες εβδομάδες μετά τη μεταφορά της έδρα της στο εξωτερικό η ΦΑΓΕ, και συγκεκριμένα η FAGE International SA, με έδρα το Λουξεμβούργο, καθώς και η αμερικανική της θυγατρική FAGE USA είχαν ολοκληρώσει placement τίτλων υψηλής εξασφάλισης και ωρίμανσης 2020, συνολικής ονομαστικής αξίας 250 εκατ. δολαρίων.
Εκτός από τη ΦΑΓΕ, το country risk και ο φόβος για έξοδο της χώρας από το ευρώ είναι αυτά που λαμβάνουν υπόψη τους και τα head office ξένων επιχειρήσεων που έχουν παρουσία στην Ελλάδα μέσω θυγατρικών.

Τα σχέδια των εταιριών περιλαμβάνουν αναλυτικούς ελέγχους των αντισυμβαλλομένων τους, οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεασθούν σημαντικά από ενδεχόμενη αποχώρηση από το ευρώ, εξετάζοντας την έκθεσή τους όσον αφορά τις πιστώσεις και δοκιμάζοντας πώς θα μπορούσαν να παράσχουν διασυνοριακή χρηματοδότηση για τοπικές δραστηριότητες.

Παλαιότερο δημοσίευμα της The Copenhagen Post, ανέφερε ότι οι μεγάλες δανέζικες επιχειρήσειςπαρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις και έχουν κάνει πιο αυστηρούς τους όρους πληρωμής προκειμένου να χάσουν όσο το δυνατόν λιγότερα. Δηλαδή επιδιώκουν να ελαχιστοποιήσουν τις όποιες ζημίες από ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από το ευρώ.

"Αν καταλήξουμε με μια ελληνική έξοδο, τα εμπορεύματά μας μπορεί να γίνουν δύο φορές πιο ακριβά, γιατί το νόμισμα της Ελλάδας θα υποτιμηθεί δραματικά και αντιστρόφως, το χρέος μας θα γίνει δύο φορές πιο ακριβό για τον πελάτη. Οπότε προσπαθούμε να μειώσουμε το προσυμφωνημένο ποσό όσο το δυνατόν περισσότερο για την ελαχιστοποίηση των πιθανών ζημιών" πρόσθεσε το κορυφαίο στέλεχος της Arla. Από κοντά παρακολουθεί τις εξελίξεις και η επίσης δανέζικη φαρμακευτική εταιρία Novo Nordisc.

 

Πηγές:
euro2day.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο