Έντονα αναπτυξιακή πορεία παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η ιταλική φαρμακευτική Menarini, η οποία καταλαμβάνει την 38η θέση διεθνώς, τη 16η θέση στην Ευρώπη και την 10η θέση στη χώρα μας. Αιτία της αναπτυξιακής της πορείας, είναι η κυκλοφορία νέων σκευασμάτων στην αγορά, που καλύπτουν νέες θεραπευτικές ανάγκες, με χαμηλού κόστους προϊόντα.

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Menarini Hellas, κ. Γιώργος Συκιανάκης, σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τα 25 χρόνια παρουσίας της ελληνικής θυγατρικής, στη χώρα μας.

Για το 2014, η ελληνική θυγατρική αναμένεται να παρουσιάσει σταθερό κύκλο εργασιών περίπου στα 50 εκ. ευρώ και σταθερά κέρδη, καθώς οι επιστροφές clawback και rebate παρουσιάζουν ταυτόχρονα μια αυξητική τάση από 12-24% στην πορεία των τελευταίων ετών, με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται η ανάπτυξη που έχει καταγραφεί στην αγορά στον ισολογισμό της εταιρίας.

Εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο όμως της δυναμικής της εταιρίας σύμφωνα με τον κ. Συκιανάκη, είναι ότι όχι μόνο δεν έγιναν απολύσεις στον Όμιλο στη διάρκεια των τελευταίων ετών, αντίθετα υπάρχει και «συμβολική» όπως την χαρακτήρισε, αύξηση των θέσεων εργασίας, από 178 εργαζομένους το 2009, σε 187 το 2014. Την ίδια περίοδο, η εταιρία ανέβηκε –βάσει πωλήσεων- από τη 16η θέση, στη 10η θέση της ελληνικής αγοράς.

Η εταιρία δραστηριοποιείται στους τομείς του αναπνευστικού, της ρευματολογίας, των αλλεργιών, της σεξουαλικής υγείας, ενώ κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της καρδιολογίας, με μερίδιο αγοράς της τάξης του 9,5%.

Στην κατεύθυνση αυτή, αναμένεται να κυκλοφορήσει την επόμενη χρονιά ένα νέο καρδιολογικό φάρμακο για τη συγκόληση των αιμοπεταλίων, καθώς και ένα ακόμη φάρμακο για το αναπνευστικό. Παράλληλα, πέρυσι, κυκλοφόρησε στην αγορά τρία νέα καινοτόμα προϊόντα. Συνολικά η εταιρία διαθέτει στην ελληνική αγορά 25 φάρμακα (σε διάφορες μορφές και περιεκτικότητες), εκ των οποίων τα τρία έχουν χάσει την πατέντα τους και διαθέτουν γενόσημα, ενώ άλλα δύο αναμένεται να χάσουν την πατέντα τους το 2017.

Η μητρική

Με αφορμή τα 25 χρόνια παρουσίας της Menarini στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Γ. Συκιανάκης, δήλωσε ότι: «Όλοι εμείς που εργαζόμαστε στην Menarini Hellas δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή πορεία του ομίλου, επιλέγοντας και διαθέτοντας πρωτότυπα και καινοτόμα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που καλύπτουν σύγχρονες θεραπευτικές ανάγκες συνεισφέροντας θετικά στην προστασία της Δημόσιας Υγείας». Σημείωσε επίσης ότι «διαθέτοντας άρτια οργάνωση και διασφαλίζοντας υψηλά λειτουργικά πρότυπα, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την προσφορά μας στην προστασία της υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών».

Ο όμιλος Menarini ιδρύθηκε το 1886 στην Ιταλία και σήμερα δραστηριοποιείται μέσω θυγατρικών εταιρειών και αντιπροσώπων σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο. Διαθέτει 14 ίδιες παραγωγικές εγκαταστάσεις σε πολλές χώρες και έξι σύγχρονα ερευνητικά κέντρα για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Η μητρική εταιρία αναμένεται να παρουσιάσει κύκλο εργασιών 3,3 δις. ευρώ για το 2014, αυξημένο κατά 2,7% σε σχέση με το 2013, ενώ απασχολεί περισσότερους από 16.500 εργαζομένους, διεθνώς.

Επενδύσεις έρευνας

Πρόσφατα, ο Όμιλος Menarini υπέγραψε στρατηγική συνεργασία με την Oxford Biotherapeutics για την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου φαρμάκων κατά του καρκίνου, καθώς επίσης και την ανάπτυξη μεθόδων πρώιμου εντοπισμού καρκινικών κυττάρων.
Σε ότι αφορά το ερευνητικό της πρόγραμμα, περισσότεροι από 25.000 ασθενείς έχουν ενταχθεί στις κλινικές μελέτες της εταιρίας. Έχει καταθέσει 3.200 αιτήσεις για πατέντες προϊόντων, εκ των οποίων οι 273 αποτελούν προτεραιότητα, έχει κατοχυρώσει ήδη 6 καινοτόμα προϊόντα για υπέρταση, έμφραγμα, καρδιακή κάμψη, αντι-ιικά και πόνο. Επίσης, 9 φαρμακευτικά προϊόντα βρίσκονται σε κλινικές μελέτες φάσης ΙΙΙ και άλλα 17 σε μελέτες φάσης Ι και ΙΙ.

Συγκεκριμένα, υπό ανάπτυξη βρίσκονται φάρμακα για την οξεία μυελοειδή λευχαιμία, για λεμφώματα και συμπαγείς όγκους, για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, για τον οξύ πόνο.

Σημειώνεται ότι από το 2003 η Menarini έχει ξεκινήσει έρευνα στον τομέα της βιοτεχνολογίας, με την ανάπτυξη και παραγωγή ανασυνδυασμένων πρωτεϊνών. Στην κατεύθυνση αυτή, φέτος αναμένεται να επενδύσει πάνω από 110 εκ. ευρώ, ενώ συνολικά ως το 2024 η επένδυση προβλέπεται να φθάσει το 1,5 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκ. ευρώ θα αφορούν 5 μονοκλωνικά αντισώματα.

Στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος, ο κ. Συκιανάκης τόνισε ότι ήδη η χώρα μας μετέχει σε τρεις διεθνείς κλινικές μελέτες της Menarini, όμως πρόσθεσε πως η ελληνική θυγατρική είναι διατεθειμένη να συμμετέχει ενεργά στις επενδύσεις της μητρικής για προσέλκυση κλινικών μελετών στην Ελλάδα, κυρίως φάσης ΙΙ και ΙΙΙ, σημείωσε όμως ότι αναμένεται η αναμόρφωση της νομοθεσίας για τις κλινικές μελέτες, ώστε να επιταχυνθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την κάλυψη και ασφάλεια των εθελοντών ασθενών, που θα μετέχουν σε αυτές.


ΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΟΜΑΡΚΑΚΗ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία