Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο εργοστάσιο της Sigan Management Ltd, στην Κοφίνου, από λειτουργούς των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, πρόγραμμα εκπαίδευσης του προσωπικού, το οποίο περιλάμβανε σεμινάριο με τίτλο «Τρομώδης νόσος (Scrapie): έννοια και σημασία», καθώς και δειγματοληψία από ζώα για Μεταδοτικές Σπογγώδεις Εγκεφαλοπάθειες (σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών και η τρομώδης νόσος των αιγοπροβάτων) με θεωρητικό και πρακτικό μέρος.

Η τρομώδης νόσος είναι ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ανήκει στην ομάδα των Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών (ΜΣΕ) όπου ανήκει και η νόσος των τρελών αγελάδων. Προσβάλλει ζώα ηλικίας άνω των δύο ετών. Στην Κύπρο εμφανίστηκε το 1985 στα πρόβατα και το 1986 στις αίγες. Ορισμένα από τα συμπτώματα στα ζώα είναι: έντονος κνησμός, μείωση γαλακτοπαραγωγής, αλλαγή στην συμπεριφορά κ.α. Η αιτιολογία δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί- ενοχοποιείται η πρωτεΐνη Πριόν ’Prion’. Αποδείχτηκε ότι τα ζώα μπορούν να μολυνθούν από μολυσμένο χώρο, μολυσμένα υποστατικά, πάχνες κλπ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία για την τρομώδη νόσο. Η διάγνωσή της γίνεται μεταθανάτια μετά από εργαστηριακή εξέταση του εγκέφαλου. Για τον σκοπό αυτό επιβάλλεται η παραλαβή στελέχους εγκεφάλου και παρεγκεφαλίδας (δείγματος) από οδηγούς της εταιρείας Sigan Management Ltd, με συγκεκριμένη μέθοδο, κατά την περισυλλογή των νεκρών ζώων (όπου έγινε πρακτική και θεωρητική εκπαίδευση). Η δειγματοληψία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την καταπολέμηση και επιτήρηση της τρομώδους νόσου. Τα δείγματα αποστέλλονται στο εξειδικευμένο εργαστήριο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για εργαστηριακή εξέταση.

Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθμό 999/2001 θεσπίζει κανόνες πρόληψης καταπολέμησης και εξάλειψης ορισμένων μεταδοτικών σπογγωδών εγκεφαλοπαθειών. Οι κτηνοτρόφοι έχουν υποχρεώσεις όπως: σε περίπτωση υπόνοιας μόλυνσης ζώου με ΜΣΕ να ενημερώνεται άμεσα η αρμόδια αρχή, οι μετακινήσεις ζώων από τις μολυσμένες εκμεταλλεύσεις να είναι σύμφωνα με τις πρόνοιες του κανονισμού (ΕΚ) αριθμό 999/2001 παράρτημα VII, απαγορεύεται η κοινή βόσκηση με αιγοπρόβατα από μολυσμένες εκμεταλλεύσεις κατά τη διάρκεια του τοκετού, κ.α.

Η Sigan Management Ltd είναι μέλος του ομίλου εταιρειών Galatariotis Brothers Group of Companies και ασχολείται με τη διαχείριση ζωικών υποπροϊόντων. Aπό το 2006 είναι η μόνη αδειοδοτημένη, από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, μονάδα στην Κύπρο (αριθμός έγκρισης Κτηνιατρικών Υπηρεσιών CYABPR1), για την περισυλλογή και διαχείριση νεκρών ζώων κατηγορίας 1, 2 και 3.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα