O δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως, του συνενζύμου Q10 - συμπλήρωμα διατροφής με καρδιοπροστατευτική δράση- ως πρώτη ύλη, αναζητά ελληνικό εταίρο. Η συγκεκριμένη πρόταση συνεργασίας υπεβλήθη στο Ελληνικό γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων που βρίσκεται στην Κίνα και έγινε διαμέσου των εκπροσώπων της China Academy of Space Technology – CAST, και συγκεκριμένα από τον Pan Zheng ∆/ντή Ευρώπης και Ασίας. Σύμφωνα με ενημέρωση από το ελληνικό γραφείο, η CAST μέσω της Shenzou Biology and Technology Co Ltd είναι ο δεύτερος παραγωγός παγκοσμίως του συνενζύμου Q10 ως πρώτη ύλη. Επίσης προβαίνει στην παρασκευή προϊόντων υγιεινής διατροφής με περιεκτικότητα 50 mg Q10. Για τα προϊόντα αυτά έχει λάβει διεθνείς πιστοποιήσεις.

Το ελληνικό γραφείο, ενημέρωσε με σχετικό έγγραφο ότι από κινεζικής πλευράς υπάρχει ενδιαφέρον να διερευνηθεί η προοπτική συνεργασίας με ελληνική εταιρεία και με στόχο την ευρωπαϊκή αγορά στις ακόλουθες γενικές γραμμές:

Η CAST θα προμηθεύει την πρώτη ύλη Q10 στον εταίρο της στην πιο συμφέρουσα τιμή. Ο εταίρος θα εξερευνήσει την ευρωπαϊκή αγορά για τα χάπια των 50 mg της CAST, καθώς και των δικών της προϊόντων με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε Q10.
Επίσης, η CAST μπορεί να βοηθήσει στη διερεύνηση της κινεζικής αγοράς για τα προϊόντα της ελληνικής εταιρείας με περιεκτικότητα σε Q10 άνω των 50 mg (πιθανώς 100 ή 300 mg).

Η κινέζικη πρόταση συνεργασίας μπορεί να ξενίζει αρκετούς, όχι όμως τους Έλληνες επιχειρηματίες που εμπλέκονται με τον χώρο του φαρμάκου. Σύμφωνα με καλά επιβεβαιωμένα στοιχεία, οι ελληνικές εξαγωγές φαρμάκων αυξήθηκαν κατά 327% το 2014 αποτελώντας το 15ο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας στην Κίνα.

Η προοπτική της πολιτικής ενθάρρυνσης ιδιωτικών επενδύσεων στην παροχή υπηρεσιών υγείας, σε συνδυασμό με την αύξηση της ασφαλιστικής κάλυψης για δαπάνες υγείας του πληθυσμού από την κυβέρνηση, καθώς και η αύξηση εισοδημάτων, η γήρανση του πληθυσμού και η μεγαλύτερη συνειδητοποίηση του πληθυσμού για τη σημασία της υγειονομικής περίθαλψης είναι σημαντικοί ενισχυτικοί παράγοντες για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.

Η αγορά φαρμάκου έχει γνωρίσει αλματώδη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια ως απόρροια, κυρίως, της επέκτασης της υγειονομικής περίθαλψης σχεδόν σε όλο τον πληθυσμό και της επακόλουθης αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης από το κράτος. Αναμένεται ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, άνω του 20%, θα συνεχιστούν τουλάχιστον για τα επόμενα έτη. Σημειώνεται ότι η κατά κεφαλήν δαπάνη για φαρμακευτικά σκευάσματα παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή (σχεδόν στο 1/10) σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Η.Π.Α., γεγονός που υποδηλώνει τα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης της κινεζικής αγοράς.

Το 2015 υπολογίζεται ότι η σχετική αγορά ξεπέρασε τα 102 δις. ευρώ σε μέγεθος και κατατάσσεται ανάλογα με τις μελέτες από δεύτερη έως τρίτη μεγαλύτερη φαρμακευτική αγορά παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ (ή και την Ιαπωνία).

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα