Σκέψεις να του κοινοποιήσουν οι Ιδιωτικές Κλινικές τιμοκατάλογο, τόσο για τα χειρουργεία που πραγματοποιούν όσο και για τη νοσηλεία στον παθολογικό τους τομέα (θα αφορά όλες τις ειδικότητες) προκειμένου ο ασθενής να έχει σωστή ενημέρωση για επιπλέον πρόσθετες επιβαρύνσεις, κάνει ο ΕΟΠΥΥ.

Η συγκεκριμένη πρόταση ακούστηκε σε μία από τις τελευταίες συναντήσεις που είχε η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης που είναι στον ΕΟΠΥΥ, με τους εκπροσώπους της δευτεροβάθμιας περίθαλψης του ιδιωτικού τομέα, με θέμα τους όρους της νέας σύμβασης που ακόμη εκκρεμεί. Η πρόταση αυτή, όπως μάθαμε, βρήκε υποστηρικτές από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και αντιδράσεις από κάποιους εκπροσώπους του κλάδου.

Iδιώτης υποστηρικτής της πρότασης, μας ανέφερε ότι μόνο ο ασθενής που έχει προγραμματισμένο ραντεβού για χειρουργείο σε ιδιωτική κλινική έχει πραγματική ενημέρωση για το κόστος που θα καταβάλει σε αυτή. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, όταν δηλαδή καταφεύγει σε μία ιδιωτική κλινική βασιζόμενος σε συμπτωματολογία και άρα πρέπει να νοσηλευτεί και να κάνει κάποιες διαγνωστικές εξετάσεις, δεν γνωρίζει το πραγματικό κόστος που θα πρέπει να καταβάλει.

Από τη στιγμή λοιπόν που θα υπάρχει τιμοκατάλογος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ασθενείς θα έχουν σαφή εικόνα για το κόστος που πρέπει να πληρώσουν.

Η πρόταση αυτή, ωστόσο, όπως μάθαμε δεν έγινε δεκτή από κάποιους εκπροσώπους του κλάδου, θεωρώντας ότι τέτοιου είδους μέτρα πλήττουν την ελεύθερη αγορά και τον ανταγωνισμό.

Στο μεταξύ, οι επιχειρήσεις του κλάδου βρίσκονται σε αναμονή της νέας συνάντησης με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ για την οριστικοποίηση της νέας σύμβασης. Πάντως, τελευταίες πληροφορίες λένε ότι η Επιτροπή διαπραγμάτευσης μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την πρόταση να καταλάβει το 25% επί των συνολικών κλινών του ιδιωτικού τομέα αντιπρότεινε –λίγο πριν το Πάσχα- τα εξής:

Αντί του 25% του συνόλου των κλινών, η δευτεροβάθμια περίθαλψη του ιδιωτικού τομέα να παραχωρήσει ή
1) Τα τετράκλινα που διαθέτει συν ένα 10% των τρίκλινων που διαχειρίζεται ή
2) Το 30% των τρίκλινων

Πληροφορίες υποστηρίζουν ότι οι νέες αυτές αντιπροτάσεις αντιμετωπίζονται θετικά από τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, ως πιο κοντινές στην πραγματικότητα. Ωστόσο, συνομιλώντας μαζί τους, μας ξεκαθάρισαν ότι ο δρόμος για την τελική συμφωνία με το θεσμικό όργανο είναι ακόμη μακρύς, καθώς πρέπει να βρεθούν λύσεις σε πολλές κόκκινες γραμμές για αυτούς, όπως η ένταξη των ιατρικών αμοιβών στο ΚΕΝ (Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλειο) ή η παρακράτηση 1,8% επί των υποβολών υπέρ των υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ ή η αποζημίωση βάσει της θέσης της κλίνης και όχι του χειρουργείου κ.λπ.

Τα μελανά σημεία της νέας σύμβασης είναι πάρα πολλά, μας τόνισε παράγοντας της δευτεροβάθμιας περίθαλψης του ιδιωτικού τομέα, τα οποία πρέπει να ξεδιαλυθούν, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συνεχιζόμενη ασυνέπεια του ΕΟΠΥΥ ως προς την πληρωμή των κλινικών. Για το 2016, κατά την ίδια πηγή, οι κλινικές έχουν πληρωθεί τους δύο μήνες από τους 4, δημιουργώντας συνθήκες οικονομικού στραγγαλισμού, πληρώνοντας τους υπόλοιπους παρόχους τη Μεγάλη Εβδομάδα με 200 εκατ. ευρώ, ενώ οι κλινικές κοστίζουν 25 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα