Από 10 μήνες έως και 1 έτος είναι οι οφειλές του Κράτους προς τις εταιρείες που εμπορεύονται ορθοπεδικά εμφυτευόμενα υλικά, εξηγώντας έτσι γιατί από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν βάλει λουκέτο 20 εταιρείες! Την ίδια στιγμή ο χρόνος που απαιτείται για να εισαχθούν τα συγκεκριμένα υλικά καλά κρατεί και πια έχει ξεπεράσει το μήνα!

Τα στοιχεία αυτά ανήκουν σε παράγοντα του κλάδου, που μας μίλησε αποκλειστικά εξηγώντας ότι πριν από μία εξαετία περίπου υπήρχαν στο χώρο και μεγάλες εταιρείες, ενώ σήμερα το μέγεθος των υπαρχόντων είναι μεσαίο και μικρό. Την ίδια στιγμή υπήρξαν και αποχωρήσεις οίκων του εξωτερικού, που διατηρούσαν στην Ελλάδα παραρτήματα! Συνολικά σήμερα ο κλάδος αριθμεί 40 εταιρείες (από 60 που ήταν).

Μολονότι κατά την ίδια πηγή μέσα στον Αύγουστο πληρώθηκαν κάποιες οφειλές από το κράτος, αυτές παραμένουν υψηλές. Μόνο τα δημόσια νοσοκομεία οφείλουν περί τα 50 εκατ. και πληρώνουν με καθυστέρηση ενός έτους. Σε λίγο καλύτερη μοίρα βρίσκονται τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία με τις οφειλές τους να έχουν φθάσει το 10μηνο, ενώ στο χρόνο και πάλι ανεβαίνουν οι οφειλές των ιδιωτικών κλινικών. Εκτός από τα προαναφερθέντα 50 εκατ. ευρώ υπάρχουν και οι οφειλές από τον Ιδιωτικό Χώρο και τα στρατιωτικά νοσοκομεία που εκτιμώνται σε άλλα 25 εκατ. ευρώ.

Και σε όλα αυτά ο χρόνος που απαιτείται για την εισαγωγή των υλικών δεν λέει να κατέβει μας εξηγεί η πηγή μας. "Ενα μήνα και κάτι....κάνουν τα ορθοπεδικά εμφυτευόμενα υλικά να φθάσουν από την Κίνα, ενώ άλλο τόσο χρειάζονται από Αμερική. Λιγότερος χρόνος απαιτείται αν ο οίκος εδρεύει στην Ευρώπη... Και το εύλογο ερώτημα είναι το γιατί συμβαίνει αυτό, το οποίο αν απαντηθεί ουσιαστικά "φωτίζει" εν μέρει και στην έλλειψη που έχουν τα δημόσια νοσοκομεία στα συγκεκριμένα υλικά.

Συνομιλώντας με παράγοντα του κλάδου, μας τόνισε ότι όλα ξεκινούν από τα capital controls. Συγκεκριμένα μία παραγγελία σε υλικά μπορεί να ξεκινά από 500 ευρώ και να φθάνει κι τα 30.000 ευρώ, που είναι και το συνηθέστερο κονδύλι. Αν το ποσό είναι κάτω από 10.000 μπορεί να το εγκρίνει το εκάστοτε υποκατάστημα τράπεζας, αν όμως ξεπερνά το προαναφερθέν τίμημα τότε θα πρέπει η έγκριση να δοθεί από την Περιφερειακή Διεύθυνση του πιστωτικού ιδρύματος...

Όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να κρατήσει από 3 ημέρες και να φθάσει και τις 10!
Εφόσον η εταιρεία πάρει την έγκριση τότε μπορεί να κάνει την παραγγελία, η οποία όμως θέλει τον χρόνο της για να φθάσει στην Ελλάδα και εν συνεχεία να διοχετευτεί στα δημόσια νοσοκομεία που την αναμένουν.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία