“Μπλόκο” σε προϊόντα ελληνικής παραγωγής τα οποία είναι πιο οικονομικά από τα εισαγόμενα, χωρίς να στερούνται τίποτα σε ποιότητα, βάζει όρος της σύμβασης που προωθεί ο ΕΟΠΥΥ, όσον αφορά τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όπως επιθέματα, ειδικά υλικά σίτισης (θερμιδικά προϊόντα), ταινίες ελέγχου σακχάρου  κ.λπ.  Πρόβλημα, που όμως «αγγίζει» και εισαγωγικές εταιρείες (όχι αντιπροσώπους), δίνοντας από την άλλη «αβάντα» στους μεγάλους «παίκτες» της αγοράς.    

Το θέμα, μας  αποκάλυψε ο κ. Παύλος Αρναούτης, πρόεδρος στο  Σύνδεσμο  Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) που συμμετείχε στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για την εν λόγω σύμβαση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η απαίτηση του Οργανισμού είναι τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που αγοράζει να κυκλοφορούν σε 3 ευρωπαϊκές χώρες. Όρος  που  αποκλείει τις ελληνικές εταιρείες, αποτρέποντας από την άλλη τις όποιες εγχώριες επενδύσεις θα μπορούσαν εν δυνάμει να γίνουν στον συγκεκριμένο χώρο.   

Την  προαναφερθείσα άποψη ενστερνίζεται και άλλος παράγοντας του κλάδου τονίζοντας ότι ένας τέτοιος όρος σαφώς και ευνοεί τις πολυεθνικές δυνάμεις που επιχειρηματικά επεκτείνονται σε πάρα πολλά κράτη -και σίγουρα όχι τις ελληνικές εταιρείες. Σήμερα στην εσωτερική αγορά  στο κομμάτι των ιατροτεχνολογικών προϊόντων δραστηριοποιούνται 15 πολυεθνικές.  

Αναμφίβολα, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, η αρχική σύμβαση για τα ιατροτεχνολογικά υλικά βελτιώθηκε, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι δεν επιδέχεται και άλλων τροποποιήσεων. Είναι σημαντικό, κατά τις ίδιες πηγές, ότι αποσύρθηκε ο όρος της εγγυητικής επιστολής που θα ήταν μία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τις εταιρείες, όπως και ότι μεταβλήθηκε λεκτικά η ρύθμιση για την ποινική ρήτρα. Η αρχική σύμβαση έλεγε ότι σε περίπτωση παράβασης της σύμβασης ο προμηθευτής είχε πάγια ποινή 25% (ανεξαρτήτου ποσού), ενώ με την τροποποίηση έγινε έως 25%, χαμηλώνοντας έτσι την βάση της «καμπάνας»!.

Τα βασικότερα θέματα κατά τις ίδιες πηγές που πρέπει άμεσα να ξεκαθαριστούν είναι ο όρος των 3 ευρωπαϊκών κρατών που προαναφέρθηκε, αλλά και το ζήτημα της αστικής ευθύνης που επιβαρύνει τον προμηθευτή σε περίπτωση βλάβης του υλικού, που θα έπρεπε λογικά να επιβαρύνει τον κατασκευαστή.

Στο μεταξύ, αλαλούμ έχει δημιουργηθεί και από την απαίτηση του Οργανισμού, την οποία μάλιστα γνωστοποίησε στους προμηθευτές του παραμονή Πρωτοχρονιάς να υποβάλουν   στο καινούργιο μητρώο ΕΚΑΠΤΥ-ΕΟΠΥΥ όλα τα στοιχεία τους για την πιστοποίηση των προϊόντων. Τη στιγμή που υπήρχε σε λειτουργία σχετικό μητρώο. Παράγοντες αναφέρουν ότι μολονότι τάσσονται υπέρ των αποφάσεων που μπορούν να διευκολύνουν τις συναλλαγές μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των προμηθευτών θα πρέπει να υπάρχει και το εύλογο χρονικό διάστημα για την ομαλή προσαρμογή στις όποιες αλλαγές!.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο