Σύμφωνα λοιπόν με ασφαλείς πληροφορίες όλα ξεκίνησαν από μία υπουργική απόφαση που βγήκε τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με την οποία, οι κλινικές με 60 κλίνες και κάτω θα μπορούσαν να αγοράζουν φάρμακα χονδρικώς! Δηλαδή σε σακούλα; ή σε τιμή χονδρική;

Τρεις είναι οι τιμές (αγοράς) του φαρμάκου. Η χονδρική, η λιανική και η νοσοκομειακή. Όσον αφορά ειδικότερα τις ιδιωτικές κλινικές που διαθέτουν πάνω από 60 κλίνες μπορούν να αγοράζουν φάρμακα σε νοσοκομειακή τιμή, ενώ πρέπει να διατηρούν δικό τους φαρμακείο με φαρμακοποιό υπάλληλο. Σχετικά δε με τις ιδιωτικές μονάδες που λειτουργούν κάτω από 60 κλίνες η προηγούμενη υπουργική απόφαση όριζε ότι μπορούν να αγοράζουν σκευάσματα σε λιανική τιμή από το φαρμακείο της γειτονιάς τους. Κάτι που άλλαξε το περασμένο Δεκέμβριο με νέα υπουργική απόφαση, που πλέον ορίζει ότι μπορούν να αγοράζουν φάρμακα χονδρικώς! Όρος που όμως δεν υπάρχει σε κανένα κράτος του κόσμου, όπου επικρατεί η ονομασία χονδρική τιμή αγοράς σκευασμάτων!

Κατά πληροφορίες, λοιπόν, η πρόταση που θα υποβληθεί από τον εκπρόσωπο των ιδιωτικών κλινικών προς τους παράγοντες του Υπουργείου  είναι καταρχήν ότι πρέπει να αντικατασταθεί ο όρος χονδρικώς από τον όρο χονδρική τιμή είτε με νέα υπουργική απόφαση είτε με τροπολογία.

Εν συνεχεία να επαναπροσδιοριστούν οι προϋποθέσεις αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, οι προτάσεις που θα γίνουν είναι δύο. Η μία πρόταση είναι οι μονάδες που διαθέτουν 60 κλίνες και κάτω να μπορούν να αγοράζουν σε χονδρική τιμή αλλά να διαθέτουν και τεχνικό φαρμάκων για τον έλεγχο των σκευασμάτων. Η άλλη πρόταση είναι να πέσει ο αριθμός των κλινών και έτσι μονάδες με 40 κλίνες και κάτω να αγοράζουν σκευάσματα σε χονδρική τιμή και να διαθέτουν απαραιτήτως τεχνικό φαρμάκων.  

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο