Και δεν εννοούμε τα ΓΕΔΙΦΑ που έχουν καταλήξει αδιάφορα για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, αλλά τα 1500 και άνω (1582 συγκεκριμένα) φάρμακα που διανέμονται από τα φαρμακεία με τον εκτιμώμενο τζίρο τους να φθάνει στα 400 εκατ. ευρώ περίπου.

Η πληροφόρηση αναφέρει ότι στην εν λόγω συνάντηση παρίσταντο από την πλευρά της βιομηχανίας τρεις πολυεθνικές εταιρείες και δύο ελληνικές, ενώ από την πλευρά του υπουργείου, η ηγεσία του.     

Η πλευρά του υπουργείου, πάντα  σύμφωνα με  πληροφορίες, τόνισε ότι ο μεγαλύτερος φόβος είναι η ραγδαία - μετά την απελευθέρωση -  αύξηση  των τιμών και ο κανιβαλισμός που θα επακολουθήσει, εις βάρος του καταναλωτή.

Και όχι - όπως θα περίμενε κανείς - να είναι ο φόβος για την άσχημη κατάληξη ενός πελάτη από λανθασμένη ή υπερβολική χρήση ενός σκευάσματος, καθώς οι ταμειακές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιτρέπουν την αγορά 2 συσκευασιών σε ένα φάρμακο (κάτι που ισχύει και στην Αγγλία).  Βέβαια το ερώτημα που ανακύπτει είναι ποιος θα ελέγχει τον πελάτη που έχει αγοράσει ήδη δύο κουτάκια από ένα φάρμακο και μετά από λίγο αποφασίζει να ξαναεπισκεφτεί το σούπερ μάρκετ για να αποκτήσει άλλες δύο συσκευασίες, ανεβάζοντας έτσι την περιεκτικότητα του φαρμάκου σε επικίνδυνα επίπεδα.

Η πλευρά της βιομηχανίας λέγεται ότι επικεντρώθηκε στο  επίπεδο των τιμών, δίνοντας εγγυήσεις για λογικές και συγκρατημένες αυξήσεις σε βάθος χρόνου, προσαρμοσμένες στα οικονομικά δεδομένα της κοινωνίας. Για παράδειγμα,  αναφέρθηκε η περίπτωση ενός σκευάσματος που από τη στιγμή που θα έπαιρνε το πράσινο φως για την είσοδό του στα σούπερ μάρκετ με την μορφή που έχει και όχι ως ΓΕΔΙΦΑ θα αυξανόταν η τιμή του κατά 20 λεπτά περίπου (τελική τιμή στο ράφι των σούπερ μάρκετ κάτω από 1 ευρώ). 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου