Σε καθοδική τροχιά βρίσκονται οι πωλήσεις – τόσο σε αξία όσο και σε όγκο - στο γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας, το οποίο σύμφωνα με εκπροσώπους από τον κλάδο των φαρμακοποιών, έχει χάσει την τελευταία επταετία σχεδόν 40 εκατ. ευρώ από τον τζίρο που πραγματοποιούσε στην αγορά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ίδιους, το 2009 ο τζίρος των προϊόντων της κατηγορίας έφθανε τα 190 εκατ. ευρώ και σήμερα κυμαίνεται στα 150 εκατ.ευρώ. Ειδικότερα δε τους τρεις πρώτους μήνες του 2017, οι απώλειες ανά προϊόν ήταν από 15% έως και 25%.

Τρία, όπως λένε, είναι τα βασικά αίτια που οδήγησαν σε αυτή την κατακόρυφη πτώση. Η υπογεννητικότητα, ο μητρικός θηλασμός και η κρίση, ενώ σημειώνεται ότι την προαναφερόμενη περίοδο δεν κατεγράφησαν μειώσεις τιμών στα προϊόντα.

Ειδικότερα δε για τον μητρικό θηλασμό αναφέρουν πηγές της αγοράς ότι –και λόγω της κρίσης- τα τελευταία επτά χρόνια έχει αυξηθεί με διψήφιο ποσοστό. Από την άλλη, η παρατεταμένη κρίση παραμένει ίσως  το μεγαλύτερο "αγκάθι" για την κατηγορία, καθώς οι τιμές για τα 400 ml – μικρή συσκευασία - αναφέρουν φαρμακοποιοί κινούνται μεσοσταθμικά στα 13 ευρώ, ενώ στη μεγάλη συσκευασία (800 ml) φθάνουν και τα 23 ευρώ.    

Φαρμακοποιός από την Αθήνα μας τόνισε ότι ένα νεογέννητο χρειάζεται περίπου 5 γεύματα την ημέρα. Γεγονός που σημαίνει ότι το προϊόν έχει διάρκεια 3 ημερών. Υπό αυτές τις οικονομικές συνθήκες, με τον οικογενειακό προϋπολογισμό να βρίσκεται σε διαρκή πτώση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η νέα μητέρα θα στραφεί στον θηλασμό.

Από την άλλη, υπογραμμίζει η πηγή μας, από την στιγμή που τα συγκεκριμένα προϊόντα μπήκαν στα σούπερ μάρκετ, αρκετά είναι τα φαρμακεία που τα βγάζουν από τα ράφια τους, διατηρώντας μόνο τα γάλατα ειδικής διατροφής (υποαλλεργικά, χωρίς λακτόζη και τα αντιαναγωγικά). Ο ίδιος ήδη το έχει πράξει, καθώς όπως μας είπε, γειτονεύει με σούπερ μάρκετ που διαθέτει γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας.  

Επιχειρηματικά, και εξαιτίας των συνθηκών, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν για επικείμενο συμμάζεμα στους κωδικούς από τις εταιρείες ακόμη και για αποχωρήσεις εταιρειών από την κατηγορία καθώς δεν αποτελεί και το βασικό τους αντικείμενο.   

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να αναπτύξουν εμβόλιο για λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά προσπαθούν οι ερευνητές
Η θεραπεία της υπέρτασης αποτρέπει τα ινομυώματα στη μήτρα [μελέτη]
Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2024