Το πρώτο οργανωμένο Κέντρο Καρδιάς στην ιδιωτική υγεία στην Ελλάδα για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του συνόλου των παθήσεων της καρδιάς από την εμβρυική έως την ενήλικη ζωή, λειτουργεί στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ, μέλος του Ομίλου MIG.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα «Το χθες, το σήμερα και το αύριο της καρδιάς στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ» ο Πρόεδρος του Ομίλου ΥΓΕΙΑ κ. Αθανάσιος Παπανικολάου επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά  το όραμα του Ομίλου για συνεχή αναβάθμιση των υπηρεσιών του, με στόχο αυτές να παραμένουν εφάμιλλες της υψηλότερης ποιότητας παγκοσμίως. «Η ναυαρχίδα του Ομίλου μας, το ΥΓΕΙΑ», όπως τόνισε, «είναι το Πρώτο & Μοναδικό Ιδιωτικό Νοσοκομείο στην Ελλάδα που έχει διαπιστευθεί σύμφωνα με το Διεθνές πρότυπο ποιότητας Joint Commission International (JCI), την κορυφαία διαπίστευση στον κόσμο για την Ποιότητα και Ασφάλεια στις υπηρεσίες υγείας. Παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ συνεχίζει να επιβεβαιώνει την κυρίαρχη θέση που κατέχει στον εγχώριο κλάδο υγείας».

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΥΓΕΙΑ, κ. Ανδρέας Καρταπάνης δήλωσε ότι «Ο Όμιλος ΥΓΕΙA, βρίσκεται στην αιχμή των εξελίξεων και στον Τομέα της καρδιάς στην Ελλάδα, προσφέροντας ολοκληρωμένη αντιμετώπιση σε όλες τις παθήσεις της καρδιάς ανεξαρτήτως ηλικίας και εξειδικευμένη φροντίδα από το στάδιο της πρόληψης και της διάγνωσης έως τη θεραπεία και την κλινική παρακολούθηση ασθενών με καρδιοπάθειες. Το κορυφαίο ιατρικό δυναμικό του Ομίλου μας, οι άρτια εκπαιδευμένοι νοσηλευτές μας και ο τελευταίας γενιάς τεχνολογικός εξοπλισμός, συνθέτουν το πλέον οργανωμένο Κέντρο Καρδιάς στην ιδιωτική υγεία στην Ελλάδα, το οποίο παρέχει αξιόπιστες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παθήσεων».

Δείτε όσα δήλωσαν στο iatronet.gr

Στο ΥΓΕΙΑ διενεργήθηκε, μεταξύ άλλων, η πρώτη στην Ελλάδα καρδιοχειρουργική επέμβαση By-pass (1985). Μέσω του ΥΓΕΙΑ, εισήχθη στην Ελλάδα η Μαγνητική Τομογραφία Καρδιάς (2002), ενώ το 2008 το ΜΗΤΕΡΑ ίδρυσε την πρώτη ιδιωτική Παιδοκαρδιοχειρουργική Κλινική στην Ελλάδα. Επιπλέον, το 2011 διενεργήθηκε στο ΥΓΕΙΑ πρωτοποριακή διαδερμική μέθοδος για την επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας, χωρίς ανοιχτό χειρουργείο, με το σύστημα Mitraclip, ενώ το 2015 έγινε η πρώτη εμφύτευση βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδια.

Στην εκδήλωση ο καρδιολόγος Αθανάσιος Πιπιλής, διευθυντής της Α΄Καρδιολογικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ αναφέρθηκε ειδικά στην κλινική και επεμβατική καρδιολογία, τονίζοντας τα εξαιρετικά αποτελέσματα από το «πάντρεμα» της κλασικής ιατρικής με την τεχνολογία. Μέσα στο 2016, όπως ανέφερε έγιναν 2.100 καρδιολογικές εισαγωγές, 10.000 καρδιολογικοί υπέρηχοι και 1600 τεστ κοπώσεως.

Από την πλευρά του ο καρδιοχειρουργός Στρατής Παττακός, Διευθυντής Β΄Καρδιοχειρουργικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ, επισήμανε την πρωτοπορία του Ομίλου, με την ίδρυση του Heart Team, την πλέον οργανωμένη ομάδα πολλαπλών ειδικοτήτων, η οποία ασχολείται με την επίλυση πολύπλοκων καρδιολογικών επεμβάσεων σε ασθενείς υψηλού κινδύνου. Ο Καρδιοχειρουργικός Τομέας του Ομίλου διαθέτει τη μεγαλύτερη ομάδα Καρδιοχειουργών στον ιδιωτικό τομέα, με 5 πλήρως οργανωμένες Κλινικές.

Ο διευθυντής του Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων καρδιολόγος, Κωνσταντίνος Σπάργιας επισήμανε πως έως και 50% των ασθενών με σημαντική βαλβιδοπάθεια, που χρήζει χειρουργικής θεραπείας,  δεν υποβάλλονται σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς λόγω του εκτιμώμενου ή/και του πραγματικού υψηλού κινδύνου.

Το ΥΓΕΙΑ έχει αναγνωριστεί ως Κέντρο Αριστείας και Εκπαίδευσης για το πρόγραμμα Διακαθετηριακών Βαλβίδων του από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εταιρείες ιατρικών συσκευών (Medtronic και St Jude). Ομάδες Καρδιολόγων, Καρδιοχειρουργών και άλλων συναφών ειδικοτήτων από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο επισκέπτονται για να παρακολουθήσουν τα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια που περιλαμβάνουν διαλέξεις και παρακολούθηση επεμβάσεων στην υπερσύγχρονη Υβριδική Αίθουσα του ΥΓΕΙΑ.

Για τους νέους ορίζοντες του προγράμματος Παιδοκαρδιοχειρουργικής του Ομίλους μίλησε ο Δρ Αυξέντιος Καλαγκός, καρδιοχειρουργός, διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής Παίδων και Ενηλίκων Συγγενών Καρδιοπαθειών. Στον ελληνικό πληθυσμό των 11 εκατομμυρίων έχουμε ετησίως 700-800 γεννήσεις παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες. Οπως ανέφερε ο κ. Καλαγκός, από το 2013 στην Κλινική έχουν αντιμετωπισθεί 340 περιστατικά. Το διάστημα 2015-2016 μέσω του Ιδρύματος Coeurs Pour Tous Hellas χειρουργήθηκαν 34 άπορα παιδιά.

Σημειώνεται ότι στο Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, εκτελείται πλήρης διόρθωση συγγενών καρδιοπαθειών στη νεογνική ηλικία, σε συστηματική βάση, με στόχο τη μείωση του συνολικού αριθμού χειρουργείων καρδιάς.

Για την κλινική και επεμβατική καρδιολογία Παίδων μίλησε η παιδοκαρδιολόγος και καρδιολόγος συγγενών καρδιοπαθειών ενηλίκων, Αφροδίτη Τζίφα, διευθύντρια Κλινικής Παιδοκαρδιολογίας & Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων ΜΗΤΕΡΑ.

Μεταξύ άλλων επισήμανει ότι στο τμήμα Ιατρικής Εμβρύου υπάρχει στενή συνεργασία γυναικολόγων και παιδοκαρδιολόγων για την ακριβέστερη διάγνωση και αντιμετώπιση των εμβρύων με υποψία καρδιοπάθειας.

Επίσης στο ΜΗΤΕΡΑ έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να εξετάζονται με μαγνητική τομογραφία καρδιάς, ακόμα και πρόωρα και ελλιποβαρή νεογνά.

Τα Τμήματα/ Κλινικές  που συνθέτουν το Κέντρο Καρδιάς του Ομίλου ΥΓΕΙΑ είναι τα εξής:

  • 5 Καρδιολογικές Κλινικές
  • Κλινική Παιδοκαρδιολογίας και Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων
  • 4 Καρδιοχειρουργικές Κλινικές
  • Καρδιοχειρουργική Κλινική Παίδων και Ενηλίκων Συγγενών Καρδιοπαθειών
  • Εξειδικευμένη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Ενηλίκων
  • Παιδοκαρδιολογική και Παιδοκαρδιοχειρουργική Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας
  • Το μοναδικό στην Ελλάδα Τμήμα Διαδερμικών Βαλβίδων
  • Τμήματα Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς
  • Τμήμα Ηλεκτροφυσιολογίας, Βηματοδοτών & Απινιδωτών
  • 2 Τμήματα Καρδιολογικών Υπερήχων
  • 2 Εργαστήρια Αιμοδυναμικών Επεμβάσεων
  • Εργαστήριο Ηλεκτροφυσιολογίας Παίδων

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΠΙΣ καλύπτει τις επικείμενες κινητοποιήσεις των εργαστηρίων λόγω clawback
169η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στην Ίο
ΒΙΑΝΕΞ: Η πρώτη φαρμακευτική εταιρεία που πιστοποιείται για το Εργαστήριο Έρευνας και Ανάπτυξης στην Πάτρα από την TÜV HELLAS