Η λήξη της πατέντας από τη μία και η πτώση των τιμών από την άλλη θα είναι οι δύο καθοριστικές παράμετροι που θα προσδιορίσουν τις επόμενες κινήσεις των φαρμακοβιομηχανιών. Σε συνομιλία που είχαμε με παράγοντα του κλάδου, αυτός μας επιβεβαίωσε τα παραπάνω και πρόσθεσε ότι  τα νέα μέτρα που είναι απαιτητικά -αν και σε σημαντικό βαθμό ασαφή- θα επιταχύνουν τις όποιες  εξελίξεις είτε σε διοικητικό είτε σε προϊοντικό επίπεδο.

Και εξηγεί, ότι η τάση επικέντρωσης των εταιρειών σε κομμάτια που είναι κερδοφόρα, ακριβώς γιατί υποστηρίζουν καινοτόμα σκευάσματα, θα ενταθεί περαιτέρω στο μέλλον, με απώτερο στόχο την ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά. Απόρροια της προαναφερθείσας τάσης είναι και οι διοικητικές ανακατατάξεις των τμημάτων είτε με νέους επιτελείς είτε με αναβαθμίσεις στο τιμόνι τους, στελεχών που έχουν αποδείξει –όχι πρόσκαιρα αλλά επί μακρόν και ιδίως μετά το 2010- τις ικανότητές τους.

Συμπερασματικά, οι διοικητικές ανακατατάξεις από τη μία και το συμμάζεμα της δομής από την άλλη σε συγκεκριμένες κατηγορίες σκευασμάτων αποτυπώνουν τη σημερινή στρατηγική των πολυεθνικών.

Μόλις χθες ανακοινώθηκε από την  AstraZeneca ότι προχώρησε σε ανακατατάξεις σε κομβικά για την εταιρεία τμήματα. Πιο συγκεκριμένα, τη θέση του Διευθυντή Τμήματος Ογκολογίας ανέλαβε ο κ. Χρήστος Αντωνόπουλος, MD, Ph.D., o οποίος μέχρι σήμερα κατείχε τη θέση του Διευθυντή Ιατρικού Τμήματος στην AstraZeneca Ελλάδος, ενώ παράλληλα ενέταξε τον κ. Νίκο Τριανταφύλλου, ο οποίος ανέλαβε Διευθυντής του τμήματος Καρδιαγγειακών, Μεταβολικών, και Αναπνευστικών  Παθήσεων. 

Στο μεταξύ, πριν από ένα μήνα περίπου, υπενθυμίζουμε ότι σε διοικητικές αλλαγές προχώρησε και η   Novartis Hellas. Η Susanne Kohout ανέλαβε τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου στην επιχειρησιακή μονάδα Pharmaceuticals της Novartis Hellas, με ισχύ από την 1η Μαϊου 2017.

Την ίδια στιγμή, το συμμάζεμα στις δομές καλά κρατεί !  Στο πλαίσιο αυτό, πολυεθνική αποχώρησε από την κατηγορία των ουρολογικών σκευασμάτων, διότι ο χώρος κυριαρχείται από ανταγωνίστρια εταιρεία που είναι σχεδόν αδύνατο να «κτυπηθεί» και επικεντρώθηκε στα γαστρεντερολογικά. Άλλη εταιρεία μείωσε την έκθεσή της στα γυναικολογικά σκευάσματα (αντισύλληψη) και πλέον επεκτείνει την παρουσία της στα ογκολογικά. Στο ίδιο μήκος κύματος, άλλες πολυεθνικές αποσπούν από τις θυγατρικές τους δυνατά σκευάσματα προκειμένου να τα ελέγχουν και να τα διαχειρίζονται καλύτερα αφήνοντας σε αυτές δευτερεύοντα πεδία δράσης, όπως για παράδειγμα ιατρικά μηχανήματα.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας