Μετά τις μικρές και τις μεσαίες δυνάμεις που αναπτύσσονται στην ιδιωτική δευτεροβάθμια περίθαλψη, και οι μεγάλες κλινικές, και συγκεκριμένα το θεσμικό τους όργανο   ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), ζήτησε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Θέμα οι περικοπές των κονδυλίων που έγιναν στις αιμοκαθάρσεις, οι οποίες θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τους ασθενείς αλλά και τις μονάδες αιμοκάθαρσης. Οι συνέπειες αυτές καταγράφονται επακριβώς στη σχετική επιστολή που στάλθηκε από τον ΣΕΚ στις αρχές της εβδομάδας, χωρίς όμως καμία απάντηση από την πλευρά του υπουργείου.

Συνάντηση, ακριβώς για τον ίδιο λόγο, έχουν ζητήσει και οι εκπρόσωποι κλινικών που λειτουργούν Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης, εταιρείες που εμπορεύονται τα αναλώσιμα για τις αιμοκαθάρσεις, καθώς και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Νεφροπαθών, χωρίς όμως καμία θετική εξέλιξη. Η μόνη συνάντηση που μαθαίνουμε ότι έγινε, και μάλιστα όχι στο Υπουργείο αλλά στον ΕΟΠΥΥ, ήταν χθες με αντιπροσωπεία κλινικών (Ένωση Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης) που κατέβηκε από την Θεσσαλονίκη.

Σε συνομιλία που είχαμε με τον διευθύνοντα σύμβουλο μεγάλου ομίλου των Αθηνών, αυτός μας τόνισε ότι από το 2015 που λειτουργεί σχετική μονάδα, έχει αυξηθεί η επισκεψιμότητα των αιμοκαθαρόμενων κατακόρυφα. Μάλιστα, εξαιτίας αυτού του γεγονότος, από φέτος ξεκίνησε και τρίτη βάρδια στην κλινική μας, τόνισε ο ίδιος. Και έρχεται το κράτος, αναφέρει, και κόβει συνεχώς κονδύλια, όταν τα στοιχεία του δείχνουν σαφή μετατόπιση ασθενών από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. 

Πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση με τα κονδύλια για τους αιμοκαθαρόμενους, μας τόνισε ο κ. Γρηγόρης Λεοντόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αιμοκαθαρόμενων, τονίζοντας ότι το ΚΕΣΥ έχει προσδιορίσει το ποσό στα 140 εκατ. ευρώ και το υπουργείο το έριξε στα 110 εκατ. ευρώ. Την στιγμή που 300 αιμοκαθαρόμενοι περίπου το χρόνο μετακινούνται από το δημόσιο στο ιδιωτικό, ενώ με βάση τελευταία  στοιχεία (31/5/2017) οι αιμοκαθαρόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ανήλθαν στους 3.816 (από 3.906 στις 30/4/2017) έναντι 6.692 στον Ιδιωτικό Τομέα (31/5/2017) από 6.636 (στις 30/4/2017).

Η τάση της μετακίνησης στον ιδιωτικό τομέα θα είναι ακόμη πιο έντονη στο μέλλον, καθώς όπως λέει, τα Δημόσια Νοσοκομεία δεν έχουν ούτε τις υποδομές με τα χαλασμένα μηχανήματα ούτε το προσωπικό να τα βγάλουν πέρα και ήδη έχει αυξηθεί ο αριθμός αυτών που διώχνουν ασθενείς γιατί δεν έχουν νοσηλευτές να υποστηρίξουν τις βάρδιες. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κακή διατροφή για 1 στα 10 παιδιά στην Ελλάδα - Υπέρβαρα 1 στα 5 [μελέτη]
Ποια είναι η σχέση κατανάλωσης καφέ και θνησιμότητας σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή [μελέτη]
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη