Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (American Cancer Society - ACS) και η Πρωτοβουλία Clinton για την Πρόσβαση σε Υγειονομική Περίθαλψη (Clinton Health Access Initiative - CHAI) ανακοίνωσαν πρόσφατα τη σύναψη πρωτοποριακής συμφωνίας πρόσβασης στην αγορά (MAA) με την Pfizer Inc., με στόχο τη διεύρυνση της πρόσβασης σε δεκαέξι ζωτικής σημασίας αντικαρκινικά φάρμακα, μεταξύ άλλων και χημειοθεραπειών σε έξι χώρες της Νότιας Αφρικής. Πιο συγκεκριμένα, η συμφωνία αφορά την Αιθιοπία, τη Νιγηρία, την Κένυα, την Ουγκάντα, τη Ρουάντα και την Τανζανία, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις σημειώνεται το 44% όλων των περιπτώσεων καρκίνου στην υποσαχάρια Αφρική ετησίως.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, η οποία εντάσσεται στην ευρύτερη πρωτοβουλία των δύο φορέων με στόχο τη βελτίωση του περιβάλλοντος της αγοράς στον τομέα της περίθαλψης του καρκίνου στην Αφρική, θα καθοριστούν ανταγωνιστικές τιμές για τα φάρμακα, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα στις αφρικανικές κυβερνήσεις να επιτύχουν σημαντική εξοικονόμηση κόστους και, παράλληλα, να βελτιώσουν την ποιότητα των διαθέσιμων θεραπειών. 

Δύο από τα πολυάριθμα σημαντικά εμπόδια για τη βελτίωση της περίθαλψης των ασθενών με καρκίνο στην Αφρική είναι, αφενός, η περιορισμένη πρόσβαση στις θεραπείες που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες σε ανεπτυγμένες χώρες και, αφετέρου, η αύξηση των παραποιημένων αντικαρκινικών φαρμάκων, τα οποία διατίθενται σε υψηλές τιμές. Οι ασθενείς στην υποσαχάρια Αφρική έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο συγκριτικά με τους ασθενείς στις ΗΠΑ. Το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού στις ΗΠΑ είναι 90%, ενώ στην Ουγκάντα μόλις 46%. Ο καρκίνος ευθύνεται για περισσότερους θανάτους στην περιοχή από ό,τι η ελονοσία ή η φυματίωση. Έως το 2030, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) εκτιμά ότι για κάθε τέσσερις θανάτους από HIV/AIDS στην υποσαχάρια Αφρική θα αντιστοιχούν τρεις θάνατοι από καρκίνο.

«Επί εκατό και πλέον χρόνια, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία και οι εθελοντές μας πρωτοστατούν στον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς καρκίνο. Δέσμευσή μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η πρόοδος που έχουμε επιτύχει στις ΗΠΑ δεν θα περιορίζεται εντός των συνόρων μας», δήλωσε ο Gary M. Reedy, CEO της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.  «Κάθε ασθενής με καρκίνο δικαιούται να έχει πρόσβαση σε θεραπεία, όπου και αν βρίσκεται. Η συνεργασία μας με εταιρείες, όπως η Pfizer αποτελεί καθοριστικής σημασίας βήμα στην προσπάθεια διασφάλισης ισότιμων όρων για τους ασθενείς με καρκίνο και διάσωσης ανθρώπινων ζωών στη συγκεκριμένη περιοχή του κόσμου».

«Ο καρκίνος έχει αναδειχθεί σε μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας στην υποσαχάρια Αφρική. Πάγια δέσμευσή μας είναι να εργαζόμαστε από κοινού με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για την αντιμετώπιση αυτής της εντεινόμενης απειλής για την υγεία», δήλωσε ο Richard Blackburn, Global President, Europe, Africa, Middle East, and Biosimilars της Pfizer Essential Health. «Στην Pfizer, αναζητούμε διαρκώς τρόπους για τη βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών στα φάρμακά μας και την καταπολέμηση των μη μεταδοτικών νόσων. Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τη συνεργασία μας με αυτούς τους σημαντικούς φορείς, που αποσκοπεί στη βελτίωση της διαθεσιμότητας των εν λόγω ζωτικής σημασίας θεραπειών για τους ασθενείς».

Για την ανάπτυξη και διατήρηση του μοντέλου δυναμικής τιμολόγησης βάσει όγκου που ανακοινώθηκε σήμερα, η ACS και το CHAI συνεργάζονται με το IBM Health Corps, ένα πρόγραμμα παροχής δωρεάν συμβουλευτικών υπηρεσιών, με στόχο την ανάπτυξη και εφαρμογή του ChemoQuant, ενός λογισμικού πρόβλεψης αναγκών χημειοθεραπείας, που επιτρέπει στις χώρες να ποσοτικοποιούν τις ανάγκες τους σε αντικαρκινικά φάρμακα και, παράλληλα, βοηθά στον δημοσιονομικό σχεδιασμό και τον προγραμματισμό των προμηθειών. Το λογισμικό έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιείται στην Ουγκάντα, ενώ έως το τέλος του έτους πέντε ακόμη χώρες αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Η επιβάρυνση του καρκίνου στην υποσαχάρια Αφρική

Η επιβάρυνση του καρκίνου αυξάνεται διαρκώς στην υποσαχάρια Αφρική και ο αριθμός των θανάτων παραμένει υψηλός λόγω της μη έγκαιρης διάγνωσης και της έλλειψης θεραπείας. Το 2012, εκτιμάται ότι εμφανίστηκαν 626.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου και σημειώθηκαν 447.000 θάνατοι από καρκίνο στην περιοχή. Ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο αναμένεται να διπλασιαστεί σχεδόν έως το 2030 λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Εντούτοις, η παγκόσμια χρηματοδότηση για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα είναι κατά πολύ μικρότερη από αυτή που παρέχεται για άλλες ασθένειες, όπως ο HIV, η ελονοσία και η φυματίωση, και αντιστοιχεί σε λιγότερο από 2% των παγκόσμιων δαπανών για την υγεία. Παρότι η διευκόλυνση της πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας, οικονομικά προσιτούς χημειοθεραπευτικούς παράγοντες αποτελεί καθοριστικό βήμα για τη βελτίωση της θεραπείας του καρκίνου, πρέπει να αντιμετωπιστούν πολλά ακόμη ζητήματα, όπως η πρόσβαση σε υπηρεσίες περίθαλψης και οι ελλείψεις προσωπικού. Η ACS και οι συνεργαζόμενες οργανώσεις της είναι προσηλωμένες στη χάραξη μακροπρόθεσμων στρατηγικών για την άρση των πολυάριθμων εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με καρκίνο στην υποσαχάρια Αφρική όσον αφορά την πρόσβασή τους στην περίθαλψη.

Σχετικά με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS)

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία είναι μια παγκόσμια οργάνωση πολιτών με 2 εκατομμύρια εθελοντές, οι οποίοι εργάζονται για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών σε κάθε τοπική κοινωνία. Ως η μεγαλύτερη εθελοντική οργάνωση υγείας, έχει συμβάλει με τις προσπάθειές της στη μείωση των ποσοστών θανάτου από καρκίνο στις ΗΠΑ κατά 25% από το 1991, καθώς και στη μείωση των ποσοστών καπνίσματος κατά 50%. Ως ο μεγαλύτερος εθνικός ιδιωτικός, μη κερδοσκοπικός επενδυτικός φορέας στον τομέα της έρευνας για τον καρκίνο, ανακαλύπτει συνεχώς θεραπείες, διασφαλίζοντας ότι τα άτομα που πάσχουν από καρκίνο έχουν τη βοήθεια που χρειάζονται και συνεχίζοντας τον αγώνα για την εξασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη, προσυμπτωματικούς ελέγχους που σώζουν ζωές και πολλά ακόμη.

Σχετικά με την Πρωτοβουλία Clinton για την Πρόσβαση σε Υγειονομική Περίθαλψη (CHAI)

Το Clinton Health Access Initiative, Inc. (CHAI) είναι μια παγκόσμια οργάνωση υγείας που έχει ως σκοπό την ενίσχυση των ολοκληρωμένων συστημάτων υγείας και τη διεύρυνση της πρόσβασης των ασθενών στην περίθαλψη και τη θεραπεία στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η προσέγγιση που ακολουθεί το CHAI είναι προσανατολισμένη στην εξεύρεση λύσεων και επικεντρώνεται στη βελτίωση της δυναμικής της αγοράς στον τομέα των φαρμάκων και διαγνωστικών μέσων, τη μείωση των τιμών των θεραπειών, την ταχύτερη πρόσβαση σε τεχνολογίες που σώζουν ζωές και την παροχή συνδρομής στα κράτη με στόχο την ανάπτυξη της ικανότητας που απαιτείται για την υλοποίηση προγραμμάτων υψηλής ποιότητας περίθαλψης και θεραπείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας