Με ΚΕΝ πάθησης και όχι με το ειδικό νοσήλιο που υπάρχει για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στις ιδιωτικές κλινικές πληρώνει το τελευταίο δίμηνο ο ΕΟΠΥΥ, μας αποκαλύπτει επιχειρηματίας που λειτουργεί μονάδα. 

Και επειδή τα νούμερα έχουν την δύναμη της εικόνας, αξίζει να αναφερθεί ότι όταν μιλάμε για ΚΕΝ πάθησης (σε ιδιωτική κλινική) αυτό μπορεί να είναι μεταξύ 20-30 ευρώ. Από την άλλη, το νοσήλιο στις ΜΕΘ (ιδιωτικές κλινικές) είναι για τις 3 πρώτες ημέρες 700 ευρώ (κάθε μία), από την 4η μέρα μέχρι και την 15η μέρα, το έξοδο είναι 500 ευρώ και από την 16η μέρα και μετά κατεβαίνει στα 350 ευρώ. 

Ο συγκεκριμένος, μας μιλά για την περίπτωση που του έτυχε με ασθενή του ο οποίος νοσηλευόταν σε ΜΕΘ για 13 ημέρες και με βάση το νοσήλιο βγήκε ένα έξοδο της τάξεως των 7.000 ευρώ. Αντί αυτού ενημερώθηκε από το δημόσιο οργανισμό ότι θα πληρωθεί με 200 ευρώ. Όπως μας ανέφερε, κανονικά και μετά από τις περικοπές (clawback και rebate) θα έπρεπε να λάβει 3.500 ευρώ και όχι 200 ευρώ. 

Για τις περικοπές αυτές, ο ίδιος έχει ζητήσει συνάντηση με την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ αλλά και του Υπουργείου Υγείας, καθώς ανάλογες αδιανόητες περικοπές έχουν υποστεί και άλλοι επιχειρηματίες που λειτουργούν κλινικές στο Κολωνάκι, στο Αγρίνιο και στην Πάτρα. Το θέμα είναι ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση στα τιμολόγια ΜΕΘ που έχουν πετσοκόψει, μας λέει η πηγή μας, καθώς με μαθηματική ακρίβεια θα δούμε άμεσα λουκέτα, όσα και τα δάχτυλα του ενός χεριού. 

Αναρωτιέται δε η πηγή μας, πώς με μία τέτοια λογική το κράτος θα ζητήσει επιπλέον ΜΕΘ στο μέλλον, καθώς ως γνωστόν πολλές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία υπολειτουργούν ή απλά δεν λειτουργούν καθόλου. Σέ σύνολο 10.000 κλινών που διαθέτουν οι ιδιωτικές κλινικές, οι ΜΕΘ (περιλαμβάνονται και οι Μονάδες Εντατικής Νεογνών) φθάνουν τις 150.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!