Στο χορό των ανατιμήσεων, όσον αφορά τα Μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα μπαίνουν σιγά σιγά και οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες μετά και από την απελευθέρωση της χονδρικής τιμής. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, γνωστός παίκτης της αγοράς ανατίμησε απολυμαντικό  σκεύασμα που διακινεί   κατά 10%, ενώ το ίδιο έπραξε και για άλλο φάρμακο που χρησιμοποιείται στα μωρά. Στην τελευταία περίπτωση, η αύξηση τιμής έφθασε το 20%.

Σύμφωνα με αποκλειστικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, το προηγούμενο τρίμηνο «έσκασαν»  59 ανατιμήσεις στην αγορά, που αναφέρονται σε 35 κωδικούς. Οι ανατιμήσεις αυτές αφορούν σε διάφορα φάρμακα, είτε αντιπυρετικά, είτε αντιβηχικά, είτε σε θερμαντικές κρέμες, είτε σε αποσυμφορητικά κλπ. Στο σύνολό τους οι ανατιμήσεις μέχρι και πριν από δύο εβδομάδες προέρχονταν από πολυεθνικές εταιρείες, η τακτική των οποίων είναι να ενημερώνουν μόλις δύο ημέρες πριν, τον φαρμακοποιό για τις νέες αυξήσεις. Τακτική στρατηγικής, καθώς έτσι δεν μαθαίνει τις κινήσεις τους ο ανταγωνισμός και το βασικότερο, αποτρέπει κινήσεις «σκούπας» των σκευασμάτων με χαμηλότερη τιμή, προκειμένου κάποιοι να στοκάρουν προμήθειες σε χαμηλότερη τιμή για 3-4 μήνες.

Με βάση τα προαναφερθέντα, τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί στα φαρμακεία η λίστα με τα 59 αυτά σκευάσματα τα οποία έχουν νέα χονδρική τιμή απελευθερωμένη (από σταθερή που ήταν).  Μολονότι, όλες οι προηγούμενες αυξήσεις –προ της ελληνικής κίνησης- ήταν κατά μέσο όρο της τάξεως του 8%-10% περίπου –αν και υπάρχει όπως μας λέγεται και μία εξαίρεση που βγάζει μάτι, με αύξηση 30% σε ένα σκεύασμα που ελέγχει στην κατηγορία του το 70% της αγοράς- παράγοντες θεωρούν βέβαιο ότι σκευάσματα που έχουν ανατιμηθεί μόλις με 5% προετοιμάζουν άλλη τόση αύξηση το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου.  

Την ίδια στιγμή, οι φήμες για τις επικείμενες ανατιμήσεις δίνουν και παίρνουν και πρώτο στην λίστα για επικείμενη αύξηση τιμής είναι αντιπυρετικό που κάποιοι λένε ότι από το επόμενο μήνα οι καταναλωτές θα το βρίσκουν στα ράφια των φαρμακείων ακριβότερο κατά 20%.

Το μεγάλο πρόβλημα βεβαίως αφορά τη λιανική τιμή, καθώς υπάρχουν σκευάσματα, τα οποία αγοράζονται πλέον ακριβότερα (χονδρική), αλλά πάνω στη συσκευασία αναγράφεται η παλιά λιανική τιμή.  Κοινώς η χονδρική  είναι μεγαλύτερη από τη λιανική. Αίτημα του ΠΦΣ είναι να μην υπάρχει καθόλου προτεινόμενη λιανική τιμή πάνω στις συσκευασίες, καθώς ήδη το όποιο περιθώριο κέρδους των φαρμακείων έχει μειωθεί επικίνδυνα. Και τα μη συνταγογραφούμενα είναι ουσιαστικά η μόνη άμεση πηγή ρευστότητας των φαρμακείων, αντιπροσωπεύοντας σήμερα το 17% του τζίρου που πραγματοποιεί ένα κατάστημα και το 25% σε τεμάχια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο