Εντατικοποιούν τις κινήσεις απεξάρτησης των ισολογισμών τους από τον ΕΟΠΥΥ   οι κλινικές. Αυτές που είναι σχεδόν ανεξάρτητες από τον ΕΟΠΥΥ από τον οποίο αποκομίζουν μόλις το 8-10% του τζίρου τους είναι μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού. Η πλειονότητα βρίσκεται σε σχέση εξάρτησης με τον Οργανισμό, καθώς ο ισολογισμός τους στηρίζεται σε αυτόν σε ποσοστό άνω του 60% φθάνοντας έως και 97%.

Σύμφωνα με αποκλειστικά στοιχεία, από τον κλάδο χάθηκαν περίπου 500 εκατ. ευρώ την τελευταία επταετία. Από 1,5 δισ. ευρώ, εκτιμήσεις αναφέρουν ότι πλέον ο τζίρος των ιδιωτικών κλινικών κινείται πέριξ του 1 δισ. ευρώ. Μόνοι θετικοί στα ταμεία τους είναι οι όμιλοι, οι οποίοι είδαν τα έσοδά τους να αυξάνονται έστω και οριακά (2%-3%) το 2016. Στον αντίποδα βρέθηκαν όλοι οι υπόλοιποι, ενώ η πτώση των εσόδων προέρχεται κατά βάση, από τα λουκέτα (!) -έφθασαν τα 40 την περίοδο 2009-2016- αλλά και τους μειωμένους πια τζίρους των μονάδων που, αν και συνεχίζουν να λειτουργούν, στην ουσία φυτοζωούν.

Στο πλαίσιο αυτό, το προσεχές διάστημα θα δούμε μονάδες του ιδιωτικού τομέα να μετατρέπονται σε ξενοδοχεία,  κάποιες άλλες σε γηροκομεία, ενώ άλλες βρίσκονται σε συζητήσεις με ασφαλιστικές εταιρείες για αποκλειστική συνεργασία, προτείνοντας ως αντάλλαγμα του πελατολογίου που θα πάρουν ελκυστικούς και άκρως ανταγωνιστικούς τιμοκαταλόγους. Ιδιαίτερα δε στο παιχνίδι των συζητήσεων με τις ασφαλιστικές, πρέπει να ειπωθεί ότι δεν είναι μόνο αυτές που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, αλλά και ασφαλιστικές του εξωτερικού που ακόμη δεν έχουν ανοίξει παραρτήματα στη χώρα. Παράγοντας της αγοράς, μας αποκάλυψε ότι την προηγούμενη εβδομάδα εκπρόσωποι γαλλικής εταιρείας από τον χώρο των ασφαλειών, τον επισκέφτηκε -ανάλογα έπραξε και σε άλλες κλινικές- προκειμένου να πάρει τον τιμοκατάλογο για χειρουργεία και διαγνωστικές εξετάσεις που διαθέτει η κλινική του.

Πηγές, μας ανέφεραν  ότι η εικόνα του κλάδου της δευτεροβάθμιας περίθαλψης αλλάζει κάθε μέρα και τα χειρότερα έρχονται, διότι δεν υπάρχει η πρόθεση από τους αρμοδίους να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. Και εξηγούν: προ του 2009 ο προϋπολογισμός για τις ιδιωτικές κλινικές ήταν 235 εκατ. ευρώ και καλύπτονταν μόνο οι καρδιοχειρουργικές και οι ορθοπεδικές επεμβάσεις. Από  το 2012 και έπειτα, που δημιουργήθηκε ο ΕΟΠΥΥ, μολονότι καλύπτονται όλες πια οι επεμβάσεις, ο προϋπολογισμός παρέμεινε ίδιος.  

Και συνεχίζουν: σε όλα τα παραπάνω δεν πρέπει να ξεχνάμε και την κοινοτική οδηγία ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αποεπενδύσουν από τομείς που δεν είναι τραπεζικοί. Μία οδηγία με ημερομηνία λήξης τα τέλη του 2017, αν και οι πηγές μας λένε ότι θα υπάρξει παράταση στην εφαρμογή της για 1 χρόνο!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο