Γράφει η Εύα Καραμανώλη

Ποινική δίωξη για βαριές κακουργηματικές πράξεις σε βάρος 19 προσώπων, υπευθύνων της εταιρείας «Ιατρική Τεχνολογική Ελληνική Τράπεζα Βλαστοκυττάρων Α.Ε.» με διακριτικό τίτλο «Stem – Health Hellas», αλλά και των νομίμων εκπροσώπων του ομίλου Υγεία στο οποίο ανήκε μέχρι το 2013 η εταιρία, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Η έρευνα ξεκίνησε μετά την πτώχευση της συγκεκριμένης εταιρίας βουλιάζοντας στην αγωνία 30.000 γονείς οι οποίοι είχαν πληρώσει αδρά για να συντηρηθούν τα βλαστοκύτταρα των νεογέννητων μωρών τους για τουλάχιστον 20 χρόνια ώστε να χρησιμοποιηθούν αν χρειαστούν στο μέλλον.

Η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη για απάτη κατ' εξακολούθηση και κατά συναυτουργία καθώς και για άμεση συνέργεια στην απάτη.

Το πρώτο αδίκημα αφορά τους εκπροσώπους της STΕM HEALTH για την περίοδο από το 2013 και μετά, οπότε η εταιρία μεταβιβάστηκε από τον όμιλο Υγεία στον επόμενο ιδιοκτήτη Νικ. Νικολαϊδη αντί ενός ευρώ.

Το αδίκημα της απάτης αφορά όλους τους νόμιμους εκπροσώπους του Υγεία για την περίοδο μέχρι το 2013 οπότε μεταβιβάστηκε η εταιρία. Το αδίκημα, της άμεσης συνέργειας, αφορά επίσης τους εκπροσώπους του Υγεία για το διάστημα μετά το 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αδίκημα της απάτης συνίσταται, όπως προκύπτει από έκθεση του Σώματος Ελεγκτών Υπηρεσιών Υγείας (ΣΕΥΠ) -στην παραπλάνηση των γονέων πως μπορούν να συντηρηθούν πράγματι τα βλαστοκύτταρα επί τόσο μακρό χρονικό διάστημα, και να είναι αξιοποιήσιμα, χωρίς να υπάρχει για αυτό καμία τεκμηριωμένη επιστημονική μελέτη που να το αποδεικνύει.

-Στο γεγονός πως η συγκεκριμένη "τράπεζα" μπορεί να είναι πιστοποιημένη από οργανισμούς του εξωτερικού αλλά δεν είναι αδειοδοτημένη, όπως έπρεπε, από το Υπουργείο Υγείας. 

Για το τελευταίο σκέλος μάλιστα, της μη αδειοδότησης, η εισαγγελία έβγαλε αντίγραφα της δικογραφίας προκειμένου να ερευνήσει τις ποινικές ευθύνες υπαλλήλων του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχέυσεων (ΕΟΜ) για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος, διότι δεν άσκησαν τον εποπτικό ρόλο με τον οποίο ήταν επιφορτισμένοι.

Παράλληλα μετά την αναφορά και του συνηγόρου καταναλωτή Λευτέρη Ζαγορίτη, η εισαγγελία διερευνά και αν το σύνολο των ιδιωτικών εταιριών βλαστοκυττάρων διαθέτουν άδεια από το Υπουργείο Υγείας.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κλειστός προϋπολογισμός για σκευάσματα χορηγουμένων από του στόματος για τον καρκίνο του προστάτη
Αύξηση 7.146% στα πρόστιμα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων - Τι γίνεται στην Υγεία
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;