Iσχυρές αναταράξεις δέχεται η παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία, καθώς στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια, ο κυβερνήτης Τζέρι Μπράουν αψήφησε τη βιομηχανία  υπογράφοντας ένα σαρωτικό νομοσχέδιο για τη διαφάνεια των τιμών των φαρμάκων, αναφέρει δημοσίευμα του Kaiser Health News.

"Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν γιατί τα ιατρικά τους έξοδα είναι εκτός ελέγχου, ειδικά όταν τα κέρδη από φαρμακευτικά προϊόντα αυξάνονται," δήλωσε ο κυβερνήτης. "Αυτό το μέτρο θα ρίξει φως σε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής, που είναι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα."

Ο νέος νόμος θα απαιτήσει από τις φαρμακευτικές εταιρείες να προειδοποιούν 60 ημέρες νωρίτερα  κρατικούς οργανισμούς και ασφαλιστικές όταν σχεδιάζουν να αυξήσουν την τιμή κατά 16% ή και περισσότερο, σε διάστημα 2 ετών, σε φάρμακα με κόστος χονδρικής 40 δολ. ή μεγαλύτερο, καθώς και να εξηγούν  γιατί είναι αναγκαίες οι αυξήσεις.

Ο κυβερνήτης κάλεσε κορυφαίους ηγέτες φαρμακευτικών να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιχειρούν με τρόπο που να βοηθά τους Αμερικανούς που δαπανούν μεγάλα χρηματικά ποσά για φάρμακα.

Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι φαρμακοβιομηχανίες δαπάνησαν 16,8 εκατ. δολάρια  από τον Ιανουάριο του 2015 έως το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους προκειμένου να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη. 

Οι εταιρείες φαρμάκων επέκριναν την κίνηση του κυβερνήτη, λέγοντας ότι ο νέος νόμος επικεντρώνεται πολύ στενά σε ένα μέρος της αλυσίδας διανομής φαρμάκων - και τελικά δεν θα βοηθήσει τους καταναλωτές.

Το νομοσχέδιο βρήκε αντίθετους τους φαρμακοβιομήχανους που σημειώνουν ότι οι αυξήσεις στην τιμή χονδρικής δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική πληρωτέα τιμή για τα φάρμακα μετά τις εκπτώσεις.

Πράγματι, ορισμένοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι η διαφάνεια από μόνη της δεν αρκεί για να μειώσει τις τιμές των φαρμάκων και ότι ο νόμος της Καλιφόρνιας μπορεί να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, όπως συμβαίνει σε άλλες πολιτείες.  

Φέτος, τουλάχιστον δύο πολιτείες έχουν περάσει νόμους που ενδέχεται να έχουν πιο άμεση επίδραση στο καταναλωτικό κόστος από το μέτρο της Καλιφόρνιας. Το Μέρυλαντ και η Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, υιοθέτησαν  νομικούς μοχλούς για να επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις ή να απαιτούν εκπτώσεις εάν οι τιμές είναι πολύ υψηλές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Τουρισμός" για υποβοηθούμενη αυτοκτονία στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης