Με θετικό πρόσημο έναντι του 2016 έκλεισε το 2017 για τα Μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα, σύμφωνα με αποκλειστικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας.  

Συγκεκριμένα, σε επίπεδο πωλήσεων (τιμές λιανικής) ο περυσινός τζίρος τους διαμορφώθηκε στα 369 εκατ. ευρώ περίπου, ενισχυμένος κατά 3 % έναντι της προηγούμενης χρονιάς. Οριακή αύξηση είχαν από την άλλη οι όγκοι που διακινήθηκαν από το κανάλι των φαρμακείων, φθάνοντας τα 96 εκατ. τεμάχια -96.052.000 τεμάχια- ελαφρώς ανεβασμένοι κατά 0,8% συγκριτικά με τους όγκους του 2016.  

Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι για φέτος  αναμένουν διπλάσια αύξηση του τζίρου που κάνουν τα μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα  λόγω των ανατιμήσεων που έχουν γίνει αλλά και αυτών που έρχονται το προσεχές δίμηνο. Μολονότι, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, πέρυσι έγιναν αρκετές ανατιμήσεις το σύνολο της αγοράς δούλεψε με το στοκ που διέθετε.

Έτσι λοιπόν, με τις έως τώρα  συνολικές αυξήσεις των τιμών στα ΜΗΣΥΦΑ, στελέχη από τον χώρο των φαρμακαποθηκών αναμένουν ότι το πρώτο φετινό εξάμηνο, η αύξηση των πωλήσεων στα Μη Συνταγογραφούμενα Σκευάσματα θα είναι πάνω  από 13%. Μεσοσταθμικά οι αυξήσεις που έχουν γίνει έως σήμερα, όσον αφορά στη χονδρική πάντα, ήταν από 17% έως και 20%. 

Πρώτα και με διαφορά στις ανατιμήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί  όσον αφορά τα Μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα, είναι από το σύνολο των κατηγοριών τα αναλγητικά. Τα οποία, όπως λέγεται, θα πρωταγωνιστήσουν στις νέες αυξήσεις τιμών -και σε αριθμό και σε ποσοστό- και στο άμεσο μέλλον.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο