Αύξηση κατά 4 εκατ. ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό για τις αιμοκαθάρσεις σκοπεύουν να ζητήσουν οι εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες με τον χώρο, προκειμένου όπως μας είπαν, το clawback να πέσει κάτω από 10%, είτε αφορά Μονάδα Χρόνιας Αιμοκάθαρσης (ΜΧΑ) είτε Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ), που λειτουργούν εντός των κλινικών. 

Στο πλαίσιο αυτό, μας ανέφερε επιχειρηματίας που λειτουργεί ΜΧΑ, πρόκειται να ζητηθεί συνάντηση με την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ, καθώς οι πληροφορίες είναι ότι εντός του επόμενου μήνα αναμένεται να ανακοινωθούν τα όρια για το 2018. 

Παράλληλα, στην επικείμενη συνάντηση θα ξανατεθεί επί τάπητος το ζήτημα να υπάρχει ένα κοινό ποσοστό clawback για τις ΜΧΑ και ΜΤΝ, που σήμερα δεν ισχύει λόγω των διαφορετικών προϋπολογισμών που έχουν. Με βάση τα σημειώματα των περικοπών που ακόμη δεν έχουν φθάσει στις μονάδες, για το 2017 εκτιμάται ότι το clawback  για τις ΜΧΑ θα είναι στο 11,5% και για τις ΜΤΝ στο 13,5%. Πληροφορίες λένε ότι θα ήταν πολύ μεγαλύτερες οι περικοπές, κοντά στο 20%, αν τελικά η ηγεσία του ΕΟΠΥΥ δεν προχωρούσε προ διμήνου στην αύξηση των συνολικών κονδυλίων για τις μονάδες, από τα 110 εκατ. ευρώ -από αυτά τα 80 εκατ. ευρώ πηγαίνουν στις ΜΧΑ και τα 30 εκατ. ευρώ στις ΜΤΝ- που ήταν, σε 116 εκατ. ευρώ. 

Όπως λένε πηγές της αγοράς, είναι επιτακτική ανάγκη να αυξηθούν τα κονδύλια για τους νεφροπαθείς, καθώς η  έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού στις δημόσιες δομές, που προκλήθηκε είτε λόγω συνταξιοδότησης είτε λόγω αποχώρησης και μη αντικατάστασής του ωθεί τους αιμοκαθαρόμενους από τις δημόσιες δομές προς τις ιδιωτικές κλινικές-μονάδες. 

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία,  οι αιμοκαθαρόμενοι που εξυπηρετούνται στις ιδιωτικές κλινικές έχουν φθάσει τους 6.818, ενώ στις δημόσιες δομές εξυπηρετούνται 3.890 άτομα.

Σήμερα, όσον αφορά την Αθήνα, λειτουργούν 22 Μονάδες Τεχνητού Νεφρού (σε Δημόσιες Δομές) και 17 σε Ιδιωτικές κλινικές. Στην περιφέρεια υπάρχουν 71 ΜΤΝ σε δημόσια νοσοκομεία και 13 σε Ιδιωτικές Κλινικές. Σχετικά με τις Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης, που είναι συνολικά ιδιωτικές, υπάρχουν 20 στην Αθήνα και 31 στην Περιφέρεια. Ωστόσο, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, αν δεν αυξηθούν τα κονδύλια κάποιες ιδιωτικές μονάδες...της περιφέρειας θα αναγκαστούν να αναστείλουν την λειτουργία τους. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο