‘’Εκδρομές’’ εντός ΥΠΕ για τις ελλείψεις γιατρών

Ημερομηνία δημοσίευσης: 19 Δεκεμβρίου 2014
Στη «διασύνδεση των νοσοκομείων» φαίνεται πως ρίχνει τώρα το βάρος το υπουργείο Υγείας, για να καλύψει τα τεράστια κενά γιατρών στο ΕΣΥ.

Ενεργοποιώντας τον περσινό νόμο για τις διασυνδέσεις των νοσοκομείων, ζητά από τους διοικητές των νοσοκομείων να καλύπτονται τα κενά αυτά, με «ανταλλαγές πληθυσμών» από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, μέσα στην ίδια υγειονομική περιφέρεια.

Δηλαδή: λείπει μια μέρα ένας καρδιολόγος από το ένα νοσοκομείο, θα καλύψει τα περιστατικά του νοσοκομείου άλλος καρδιολόγος, από άλλο νοσοκομείο. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ο γιατρός που θα κάνει την αναπλήρωση, μέσα στο μήνα θα καλείται να μετακινείται εντός της περιφέρειάς του αρκετές φορές.

Και καθώς η καρδιολογική της Ξάνθης κινδυνεύει ήδη 4 μέρες το μήνα, καλύπτονται από καρδιολόγο της Αλεξανδρούπολης, καθώς οι επικουρικοί και οι μόνιμοι γιατροί που θα προσληφθούν, βρίσκονται ακόμη ... στο δρόμο κι έρχονται...

Αντίστοιχα, στο δρόμο βρίσκεται και παιδίατρος από την Ικαρία που ζήτησε μετάθεση στον Αγ. Νικόλαο, προκειμένου να μην κλείσει η παιδιατρική κλινική στην Κρήτη...

Μόνο που κανείς δεν τολμά να πει ότι η στελέχωση των νοσοκομείων πλέον πλησιάζει τα όρια ασφαλείας...

Και νέες αλλαγές στην απόφαση περί συνταγογράφησης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Δεκεμβρίου 2014
Αυτή η απόφαση για τις συνταγογραφήσεις των γιατρών μόνο προβλήματα δημιούργησε τελικά, αντί να λύσει τα προϋπάρχοντα!

Στην προκειμένη περίπτωση το θέμα έχει να κάνει με τους γενικούς γιατρούς και τι επιτρέπεται αυτοί να συνταγογραφούν.

Το πρόβλημα επεκτάθηκε μέχρι που σήμερα, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημ. Κοντός είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΛΕΓΕΙΑ Μποδ. Μερκούρη για να δουν το θέμα πρακτικά.

Η σύσκεψη είχε ως αποτέλεσμα να συγκροτηθεί μια επιτροπή που θα παραπέμψει σε λύση του θέματος. Την επιτροπή θα συγκροτήσουν δύο εκπρόσωποι της ΕΛΕΓΕΙΑ και δύο του ΕΟΠΥΥ που θα καταρτίσουν σχετική εγκύκλιο.

Και για το «φόβο των Ιουδαίων», στην περίπτωση που η εγκύκλιος δεν μπορέσει να εφαρμοστεί γιατί θα προσκρούει στις διατάξεις της απόφασης, οι δύο πλευρές, αποφάσισαν σε συντονισμό μεταξύ τους, να καταφύγουν στη βοήθεια του υπουργού, για να ξεπεραστεί το νομοτεχνικό πρόβλημα...

Να δούμε τελικά πόσες αλλαγές θα χρειαστούν για την αρχική απόφαση περί συνταγογράφησης...

Από του χρόνου αλλαγές στις προμήθειες νοσοκομείων

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Δεκεμβρίου 2014
Τον γενικό γραμματέα Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη επισκέφθηκε προ ημερών αντιπροσωπεία των εταιριών ιατρικού εξοπλισμού, με στόχο να εκφράσει την ανησυχία της για το σύστημα προμηθειών, στον τομέα υγείας.

Οι διαπιστώσεις, κοινές: καθυστερήσεις στη διενέργεια των διαγωνισμών, καθυστερήσεις στις πληρωμές, ελλείψεις στα νοσοκομεία και δυσκολίες στην καθημερινή πρακτική.

Μαζί με τις κοινές διαπιστώσεις, οι δυο πλευρές, μοιράστηκαν επίσης και την αγωνία για την πορεία του συστήματος.
Όσο για τη διόρθωση των προβλημάτων όμως, αυτή μετατέθηκε για … του χρόνου!

Μια η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, μια οι γιορτές των Χριστουγέννων, η μετάθεση ήταν αναπόφευκτη…

Ατομικά πλαφόν μέχρι και 65% κάτω...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 16 Δεκεμβρίου 2014
Ένα αλαλούμ έχει γίνει τελικά με τα ατομικά πλαφόν των γιατρών.

Οι όποιες αλλαγές μελετήθηκαν τελικά, δεν διαφοροποίησαν ουσιαστικά το αρχικό συμπέρασμα, που έφτανε τις περικοπές στο 35% της συνταγογράφησης ιατρικών πράξεων και εξετάσεων.

Οι ίδιες «κακές γλώσσες» που μιλούσαν το Νοέμβριο για αυτές τις περικοπές του 35% -και είχαν επιβεβαιώσει την άποψή τους- τώρα μιλούν για μικρή διαφοροποίηση...

Τώρα, οι περικοπές κυμαίνονται μεταξύ 35-50% κατά περίπτωση σε σχέση με πέρυσι, ανεβαίνουν σε ορισμένα σημεία της επαρχίας στο 100% εφόσον δεν υπήρχαν πολλές συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν τα νέα ιατρεία που λειτούργησαν στο μέσο της περσινής χρονιάς, με αποτέλεσμα να τους ορίζεται πλαφόν στα 700 ευρώ το μήνα!

Και οι γιατροί στέλνουν επιστολές για νέα αναμόρφωση...

Ανακοστολόγηση με ''τετραπλή'' διαφάνεια...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 15 Δεκεμβρίου 2014
Μανία με τη διαφάνεια φαίνεται πως έχει ο ΕΟΦ, σε ό,τι αφορά την ανακοστολόγηση.

Για του λόγου το αληθές, οι υπηρεσίες του, θα αναρτήσουν 4 διαφορετικούς καταλόγους ενόψει της γενικής ανακοστολόγησης του Ιανουαρίου.

Έναν με τα αρχικά προϊόντα υπό ανακοστολόγηση, έναν με τα τελικά προϊόντα, έναν τρίτο με τις αρχικές τιμές των προϊόντων αυτών και έναν τέταρτο, με τις τελικές τιμές ύστερα από τη διαβούλευση με τις εταιρίες.

Οι τελευταίες πρέπει να στείλουν τα στοιχεία των προϊόντων τους ως την ερχόμενη Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου, και να λάβουν υπόψιν τους τις συναλλαγματικές ισοτιμίες που ίσχυαν στις 4 Δεκεμβρίου.

Όσο για τις απαντήσεις που θα περιμένουν ύστερα από τη διαβούλευση στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τους αρμοδιους του ΕΟΦ, αυτές δεν θα δίνονται ξεχωριστά.

Τα παράπονα λοιπόν θα διατυπώνονται μετά τις αναρτήσεις...

EFPIA: Νέος πρόεδρος ο J.Jimenez 6 μήνες νωρίτερα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 12 Δεκεμβρίου 2014
Ένα εξάμηνο νωρίτερα, ανέλαβε νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακευτικών Εταιριών (EFPIA) ο διευθύνων σύμβουλος της Novartis Joe Jimenez, ύστερα από την αποχώρηση του Chris Viehbacher από την Sanofi.

Ο κ. Jimenez, όντας αντιπρόεδρος της EFPIA, είχε ήδη εκλεγεί ως ο πρόεδρος της επόμενης διετίας, με προοπτική να αναλάβει τη θέση του από τον ερχόμενο Ιούνιο, όμως η παραπάνω παραίτηση, οδήγησε σε επίσπευση των διαδικασιών συγκρότησης νέου διοικητικού συμβουλίου στην Ένωση.

Έτσι, ο κ. Jimenez ανέλαβε από προχθές την προεδρία της EFPIA, συνεπικουρούμενος από τους νέους αντιπροέδρους κ.κ. Stefan Oschmann, Διευθύνοντος Συμβούλου του τμήματος φαρμάκων της γερμανικής Merck και Marc de Garidel, Προέδρου και Διεθύνοντος Συμβούλου της Ipsen.

Καθώς η τοποθέτηση έρχεται νωρίτερα κατά ένα εξάμηνο, αναμένεται η γενική συνέλευση του ερχόμενου Ιουνίου, να παρατείνει την ισχύ της νέας διοίκησης ως τον Ιούνιο του 2017, καλύπτοντας έτσι θητεία 2,5 και πλέον ετών, αντί της διετούς θητείας που προβλέπεται καταστατικά.

Είμαστε τώρα για νέα παράβολα;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 11 Δεκεμβρίου 2014
Συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας για να δώσει τιμές στα 720 νέα φάρμακα που είχαν καταθέσει αίτηση κοστόλογησης έως τις 15 Οκτωβρίου.

Καθώς όμως αναμένεται και διορθωτικό δελτίο, για την αποκατάσταση παλαιοτέρων λαθών, η Επιτροπή Τιμών, ζητά να επικαιροποιηθούν οι ενστάσεις των εταιριών έως τις 17 Δεκεμβρίου και να σταλούν στη διεύθυνση φαρμάκων του υπουργείου, ώστε να είναι έτοιμα τα στοιχεία στην επόμενη συνεδρίασή της...

Αρχικά, η επανάληψη των ενστάσεων είχε προθεσμία ως τις 12 Νοεμβρίου, και η ημερομηνία είχε αποφασιστεί κατά τη διάρκεια των απανωτών συνεδριάσεων του Οκτωβρίου για το προηγούμενο δελτίο τιμών.

Όπως φαίνεται, οι εταιρίες μάλλον δεν ...προτίμησαν την προθεσμία, οπότε τώρα η επιτροπή επανέρχεται.

Πάντως, «κακές γλώσσες» έλεγαν, είμαστε τώρα για πληρωμή νέων παραβόλων για τις ενστάσεις;

Και υπογραφές και πρόστιμα για τις φθηνότερες δραστικές

Ημερομηνία δημοσίευσης: 10 Δεκεμβρίου 2014
Οι ασθενείς υποχρεώθηκαν να υπογράφουν τις συνταγές τους, για να αναλαμβάνουν την ευθύνη να παίρνουν το φάρμακο που επιθυμούν (και να το πληρώνουν).

Η απόφαση αυτή για την υπογραφή του ασθενή, θεσμοθετείται πλέον και με σχετική διάταξη πρόσφατου νομοσχεδίου του υπουργείου.

Και αφού στο νομοσχέδιο περιγράφεται η διαδικασία, ο έλεγχος της τήρησης ανατίθεται στον ΕΟΠΥΥ για τη χορήγηση των φθηνότερων γενοσήμων και υπεύθυνος είναι ο φαρμακοποιός που κινδυνεύει με πρόστιμο ή και αποκλεισμό του φαρμακείου του από τον ΕΟΠΥΥ.

Τώρα βέβαια, αυτό που δεν εξηγεί η διάταξη, είναι τι πρέπει να κάνει ένας φαρμακοποιός, όταν το φθηνότερο γενόσημο εντάσσεται σε μια τεράστια κατηγορία δραστικών ουσιών, που είναι ομοειδείς και όχι όμοιες. Γιατί τότε, η αποζημίωση μπορεί να είναι ίδια, όμως τα φάρμακα διαφορετικά...

Και αν ο ασθενής πρέπει να πάρει τη συγκεκριμένη δραστική, πώς αυτός θα υποχρεωθεί να την αλλάξει;

Το φαινόμενο δεν είναι σπάνιο. Άρα, τους βλέπουμε τους φαρμακοποιούς να κάνουν ουρές στον ΕΟΠΥΥ για να εξηγούν προβλήματα που δημιουργούνται από «παράπλευρη» νομοθεσία...
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη