Αυθεντικότητα για οδοντιατρικά και φυτικά φάρμακα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 3 Ιουνίου 2015
Επεκτείνεται στα οδοντιατρικά και φυτικής προέλευσης φάρμακα η επικόλληση ταινίας γνησιότητας, με πρόσφατη απόφαση του ΕΟΦ, για να πιστοποιείται η αυθεντικότητα και των συγκεκριμένων σκευασμάτων.

Παραμένει βέβαια η εξαίρεση των ραδιοφαρμάκων και των κτηνιατρικών φαρμάκων.

Με τόσα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, ο ΕΟΦ προσπαθεί να προλάβει, τα προβλήματα της "αυτοθεραπείας" από επιτήδειους...

Ενιαίο rebate αλλά με 150 εκατομμύρια παραπάνω...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 2 Ιουνίου 2015
Ένα ενιαίο rebate, αντί των ήδη υπαρχόντων που φτάνουν πλέον σε διψήφιο αριθμό, συν το clawback, ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας, για να ξεκαθαριστούν οι επιστροφές από τη φαρμακοβιομηχανία.

Από όλα τα υπάρχοντα που θα ενοποιηθούν, αυτό που θα διατηρηθεί ξεχωριστά, είναι το rebate του 2% για τα ακριβά φάρμακα του ν. 3816/10.

Σταθερή φαίνεται να παραμένει και η μοιρασιά 50-50% μεταξύ των ασθενών και της φαρμακοβιομηχανίας, για τη συμμετοχή του ασφαλισμένου σε φάρμακα ακριβότερα του φθηνότερου γενόσημου της κατηγορίας συνταγογράφησης, αν και η εφαρμογή του μέτρου έχει μετατεθεί για την 1.6.2016 με τελευταία απόφαση.

Και καθώς η διαπραγμάτευση υπουργείου - φαρμακοβιομηχανίας δεν έχει τελειώσει ακόμη, το υπουργείο με τα τρέχοντα δεδομένα (υπέρβαση 110 εκ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του έτους), φέρεται να ζητά ως συνολικές επιστροφές για φέτος, περίπου 150 εκ. ευρώ επιπλέον...

Μέχρι την Πέμπτη θα γνωρίζουμε...

Από "κόσκινο" το ΕΚΑΠΤΥ για τις πιστοποιήσεις

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29 Μαΐου 2015
Έναν εξαιρετικά δύσκολο έλεγχο "πέρασε" πρόσφατα το Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία.

Κλιμάκιο αποτελούμενο από 11 ελεγκτές της Ε.Ε. και τριών ευρωπαϊκών χωρών, πέρασε επί πενθήμερο από "κόσκινο", όλη τη διαδικασία που ακολουθεί το ΕΚΑΠΤΥ, τους ανθρώπους που το στελεχώνουν, τα συμβόλαια, την ανάλυση κινδύνου, τον τρόπο που ο φορέας κάνει τις επιθεωρήσεις του, τη νομική μορφή (γιατί είναι ΝΠΔΔ).

Έλεγχος από μηδενική βάση.

Ο λόγος αυτού του αυστηρότατου ελέγχου, είναι οι αυξημένες προδιαγραφές πιστοποίησης που τέθηκαν από το σκάνδαλο με τα ενθέματα σιλικόνης για το στήθος, το 2010. Από το 2013, έχουν υιοθετηθεί νέοι αυστηρότεροι κανόνες, για τους οποίους ελέγχονται και τα 70 κέντρα πιστοποίησης σε ευρωπαϊκό έδαφος, για τη χορήγηση σήματος CE.

Ε, και μετά την έγκριση αυτή, το Κέντρο μπορεί να συνεχίσει τις πιστοποιήσεις του και πέραν του ελληνικού εδάφους, όπως ούτως ή άλλως κάνει...

Κουρουμπλής - φαρμακοβιομηχανία: Επί τάπητος η νέα πολιτική φαρμάκου

Ημερομηνία δημοσίευσης: 28 Μαΐου 2015
Απαντήσεις επί των προτάσεών του για τις αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική, περιμένει σήμερα ο υπουργός Υγείας Παν. Κουρουμπλής από τις ενώσεις της φαρμακευτικής βιομηχανίας, προκειμένου άμεσα να θεσμοθετηθούν οι αναμενόμενες αλλαγές.

Το ... μενού, περιλαμβάνει αλλαγές στην τιμολόγηση των φαρμάκων, κατάργηση του clawback και αντικατάστασή του από κλιμακωτό rebate βάσει του όγκου των πωλήσεων, ενίσχυση της κλινικής έρευνας, σειρά αναπτυξιακών μέτρων και αλλαγές στη φορολόγηση, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους, ρυθμίσεις για τους ανασφάλιστους και μέριμνα για τα ακριβά φάρμακα.

Οι προτάσεις λίγο- πολύ είναι γνωστές και από τις δύο πλευρές της φαρμακοβιομηχανίας (ελληνικές και ξένες), με αποτέλεσμα να αναμένονται τώρα εναγωνίως τα μέτρα που θα ρυθμίζουν την κατανάλωση φαρμάκων, ώστε να μην "ξεφεύγουν τα νούμερα"...

Προς νέο πρόεδρο για το ΙΦΕΤ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 27 Μαΐου 2015
Νέα διοίκηση στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) μελετά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, και όλα δείχνουν για νέο πρόεδρο τον κ. Δημήτρη Πανταζή, φαρμακοποιό.

Ο κ. Πανταζής έχει καλή γνώση της αγοράς φαρμάκου, καθώς έχει εργαστεί για χρόνια σε φαρμακευτικές επιχειρήσεις όπως η Wyeth, η Menarini κλπ, και όπως όλα δείχνουν θα τοποθετηθεί στη συγκεκριμένη θέση με γνώμονα την ενίσχυση των κλινικών μελετών στη χώρα, αλλά και την αντιμετώπιση των εκτεταμένων ελλείψεων που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια σε αρκετά φάρμακα στην ελληνική αγορά.

Ήσυχος: Αγροτικό και στρατιωτική θητεία από τους γιατρούς

Ημερομηνία δημοσίευσης: 26 Μαΐου 2015
Οι γιατροί θα μπορούν να κάνουν το αγροτικό τους κατά την άσκηση της θητείας τους, δήλωσε από την Λάρισα, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος.

Καλή η εξαγγελία, αλλά καλύτερο είναι να υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο με το αγροτικό των γιατρών, το οποίο – κάθε κυβέρνηση – επιχειρεί να αλλάξει...

Συνταγογράφηση για ... αμαζόνες!

Ημερομηνία δημοσίευσης: 26 Μαΐου 2015
Ιδιαίτερα προβληματική αποδεικνύεται μετά την πρόσφατη ενεργοποίησή της από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση η απόφαση για τα πλαφόν στις εξετάσεις...

Για παράδειγμα, ένα απλό τεστ παπ, θεωρείται δύο εξετάσεις, για τις οποίες ο ΕΟΠΥΥ θα αποζημιώνει μόνο τη μία (δηλαδή τη μισή), αφού η άλλη δεν επιτρέπεται να συνταγογραφηθεί.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις μαστογραφίες.

Επιτρέπεται η συνταγογράφηση μαστογραφίας στον ένα μαστό, και όχι και στους δύο. Γιατί αν συνταγογραφηθεί και στους δύο, θα πρέπει να γίνει σε δημόσιο νοσοκομείο ή θα αποζημιωθεί η ...μισή!

Και από όσο γνωρίζω, οι αμαζόνες δεν ζουν πια...

Διαφάνεια στο φάρμακο επιζητούν οι φαρμακαποθήκες

Ημερομηνία δημοσίευσης: 25 Μαΐου 2015
Συγκέντρωση στον κλάδο των φαρμακαποθηκών, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, με το κλείσιμο αρκετών ιδιωτικών μονάδων, τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και τα μέτρα περικοπών του φαρμακεμπορικού κέρδους.

Σύμφωνα με στοιχεία του συλλόγου των φαρμακαποθηκών, οι τρεις μεγαλύτερες φαρμακαποθήκες διακινούν το 18% των φαρμάκων, οι πέντε μεγαλύτερες το 27% και οι δέκα μεγαλύτερες, το 45% των φαρμάκων που διακινεί το ιδιωτικό - μη συνεταιριστικό - τμήμα του χονδρεμπορίου.

Ο δε μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης φαίνεται να φτάνει από το 2009 - 2014 το 11,5%.

Και εκτός από τις κινήσεις εκσυγχρονισμού που προτείνονται για την εξυγίανση του κλάδου, οι ενδιαφερόμενοι ζητούν από την Πολιτεία να θεσπίσει κανόνες διαφάνειας στην αγορά φαρμάκου και να μεριμνήσει ώστε οι κανόνες αυτοί να τηρούνται από όλους τους συμμετέχοντες...
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη