Ανακοστολόγηση με ''τετραπλή'' διαφάνεια...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 15 Δεκεμβρίου 2014
Μανία με τη διαφάνεια φαίνεται πως έχει ο ΕΟΦ, σε ό,τι αφορά την ανακοστολόγηση.

Για του λόγου το αληθές, οι υπηρεσίες του, θα αναρτήσουν 4 διαφορετικούς καταλόγους ενόψει της γενικής ανακοστολόγησης του Ιανουαρίου.

Έναν με τα αρχικά προϊόντα υπό ανακοστολόγηση, έναν με τα τελικά προϊόντα, έναν τρίτο με τις αρχικές τιμές των προϊόντων αυτών και έναν τέταρτο, με τις τελικές τιμές ύστερα από τη διαβούλευση με τις εταιρίες.

Οι τελευταίες πρέπει να στείλουν τα στοιχεία των προϊόντων τους ως την ερχόμενη Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου, και να λάβουν υπόψιν τους τις συναλλαγματικές ισοτιμίες που ίσχυαν στις 4 Δεκεμβρίου.

Όσο για τις απαντήσεις που θα περιμένουν ύστερα από τη διαβούλευση στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τους αρμοδιους του ΕΟΦ, αυτές δεν θα δίνονται ξεχωριστά.

Τα παράπονα λοιπόν θα διατυπώνονται μετά τις αναρτήσεις...

EFPIA: Νέος πρόεδρος ο J.Jimenez 6 μήνες νωρίτερα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 12 Δεκεμβρίου 2014
Ένα εξάμηνο νωρίτερα, ανέλαβε νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακευτικών Εταιριών (EFPIA) ο διευθύνων σύμβουλος της Novartis Joe Jimenez, ύστερα από την αποχώρηση του Chris Viehbacher από την Sanofi.

Ο κ. Jimenez, όντας αντιπρόεδρος της EFPIA, είχε ήδη εκλεγεί ως ο πρόεδρος της επόμενης διετίας, με προοπτική να αναλάβει τη θέση του από τον ερχόμενο Ιούνιο, όμως η παραπάνω παραίτηση, οδήγησε σε επίσπευση των διαδικασιών συγκρότησης νέου διοικητικού συμβουλίου στην Ένωση.

Έτσι, ο κ. Jimenez ανέλαβε από προχθές την προεδρία της EFPIA, συνεπικουρούμενος από τους νέους αντιπροέδρους κ.κ. Stefan Oschmann, Διευθύνοντος Συμβούλου του τμήματος φαρμάκων της γερμανικής Merck και Marc de Garidel, Προέδρου και Διεθύνοντος Συμβούλου της Ipsen.

Καθώς η τοποθέτηση έρχεται νωρίτερα κατά ένα εξάμηνο, αναμένεται η γενική συνέλευση του ερχόμενου Ιουνίου, να παρατείνει την ισχύ της νέας διοίκησης ως τον Ιούνιο του 2017, καλύπτοντας έτσι θητεία 2,5 και πλέον ετών, αντί της διετούς θητείας που προβλέπεται καταστατικά.

Είμαστε τώρα για νέα παράβολα;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 11 Δεκεμβρίου 2014
Συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας για να δώσει τιμές στα 720 νέα φάρμακα που είχαν καταθέσει αίτηση κοστόλογησης έως τις 15 Οκτωβρίου.

Καθώς όμως αναμένεται και διορθωτικό δελτίο, για την αποκατάσταση παλαιοτέρων λαθών, η Επιτροπή Τιμών, ζητά να επικαιροποιηθούν οι ενστάσεις των εταιριών έως τις 17 Δεκεμβρίου και να σταλούν στη διεύθυνση φαρμάκων του υπουργείου, ώστε να είναι έτοιμα τα στοιχεία στην επόμενη συνεδρίασή της...

Αρχικά, η επανάληψη των ενστάσεων είχε προθεσμία ως τις 12 Νοεμβρίου, και η ημερομηνία είχε αποφασιστεί κατά τη διάρκεια των απανωτών συνεδριάσεων του Οκτωβρίου για το προηγούμενο δελτίο τιμών.

Όπως φαίνεται, οι εταιρίες μάλλον δεν ...προτίμησαν την προθεσμία, οπότε τώρα η επιτροπή επανέρχεται.

Πάντως, «κακές γλώσσες» έλεγαν, είμαστε τώρα για πληρωμή νέων παραβόλων για τις ενστάσεις;

Και υπογραφές και πρόστιμα για τις φθηνότερες δραστικές

Ημερομηνία δημοσίευσης: 10 Δεκεμβρίου 2014
Οι ασθενείς υποχρεώθηκαν να υπογράφουν τις συνταγές τους, για να αναλαμβάνουν την ευθύνη να παίρνουν το φάρμακο που επιθυμούν (και να το πληρώνουν).

Η απόφαση αυτή για την υπογραφή του ασθενή, θεσμοθετείται πλέον και με σχετική διάταξη πρόσφατου νομοσχεδίου του υπουργείου.

Και αφού στο νομοσχέδιο περιγράφεται η διαδικασία, ο έλεγχος της τήρησης ανατίθεται στον ΕΟΠΥΥ για τη χορήγηση των φθηνότερων γενοσήμων και υπεύθυνος είναι ο φαρμακοποιός που κινδυνεύει με πρόστιμο ή και αποκλεισμό του φαρμακείου του από τον ΕΟΠΥΥ.

Τώρα βέβαια, αυτό που δεν εξηγεί η διάταξη, είναι τι πρέπει να κάνει ένας φαρμακοποιός, όταν το φθηνότερο γενόσημο εντάσσεται σε μια τεράστια κατηγορία δραστικών ουσιών, που είναι ομοειδείς και όχι όμοιες. Γιατί τότε, η αποζημίωση μπορεί να είναι ίδια, όμως τα φάρμακα διαφορετικά...

Και αν ο ασθενής πρέπει να πάρει τη συγκεκριμένη δραστική, πώς αυτός θα υποχρεωθεί να την αλλάξει;

Το φαινόμενο δεν είναι σπάνιο. Άρα, τους βλέπουμε τους φαρμακοποιούς να κάνουν ουρές στον ΕΟΠΥΥ για να εξηγούν προβλήματα που δημιουργούνται από «παράπλευρη» νομοθεσία...

Νέο Δ.Σ. στην Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία

Ημερομηνία δημοσίευσης: 9 Δεκεμβρίου 2014
Νέος πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, ανέλαβε ο κ. Ευ. Φιλόπουλος, Διευθυντής της Κλινικής Μαστού του Αγ. Σάββας και υπεύθυνος της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας του νοσοκομείου.

Στο νέο Δ.Σ. εξελέγησαν ακόμη δύο νέα πρόσωπα, επίσης διευθυντές κλινικών από το νοσοκομείο Αγ. Σάββας, ο ογκολόγος παθολόγος Χρήστος Πανόπουλος και η βιοχημικός Αγγελική Σταθάκη - Φερδερίγου.

Νέος πρόεδρος PIF ο κ. Roberto Greco

Ημερομηνία δημοσίευσης: 8 Δεκεμβρίου 2014
Νέος πρόεδρος στο Pharma Innovation Forum (PIF) για την επόμενη διετία, αναδείχθηκε στις πρόσφατες εκλογές του Συνδέσμου την περασμένη εβδομάδα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της GlaxoSmithKline, κ. Roberto Greco.

Ο κ. Greco διαδέχεται στην προεδρία του PIF τον κ. Eric Nordkamp, διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Hellas, ο οποίος είχε δηλώσει την πρόθεσή του να μην μετέχει και πάλι στις εκλογές, ενόψει πιθανής μετακίνησής του.

Παλιές κλινικές με ευνοϊκές προδιαγραφές;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 5 Δεκεμβρίου 2014
Μπορεί να είναι ένας Όμιλος διαγνωστικών κέντρων και κλινικών που ενδιαφέρεται για αυτό, όμως ακολουθούν και άλλοι τέσσερις ιδιοκτήτες παλαιών κλινικών που είχαν ενοικιάσει τα κτίριά τους στο ΙΚΑ για να στεγάσει τα νοσοκομεία του.

Ο λόγος, για τις άδειες των κλινικών αυτών, οι οποίες χάθηκαν, εξαιτίας των συμβάσεων με το ΙΚΑ ή το ΕΣΥ. Τις άδειες αυτές, προτίθεται τώρα να δώσει το υπουργείο Υγείας με αυτόματη υπαγωγή στο Π.Δ. 235/2000, με μια απλή αίτηση, εντός ενός έτους.

Χωρίς άδεια λειτουργίας, αλλά και χωρίς σύμβαση πια, αφού το ΙΚΑ εντάχθηκε στον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία του απορροφήθηκαν από το ΕΣΥ, τα κτίρια αυτά μένουν κενά και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν με άλλον τρόπο...

Οι τελευταίοι υπουργοί Υγείας έχουν προσπαθήσει αρκετές φορές να περάσουν τη ρύθμιση από τη Βουλή, όμως δεν έχει καταστεί εφικτό.

Και όπως αναφέρουν οι «κακές γλώσσες», ο λόγος είναι ότι οι κλινικές αυτές πρέπει να πάρουν άδεια βάσει του ΠΔ 517/91...

Μονάχα που έτσι, ο πήχης ανεβαίνει πολύ ψηλά και η δυναμικότητα των κλινικών αυτών θα πέσει στα τάρταρα...

Στη “σκακιέρα” το rebate 50 - 50

Ημερομηνία δημοσίευσης: 4 Δεκεμβρίου 2014
Από μέρα σε μέρα, ετοιμάζεται ο ΕΟΠΥΥ να στείλει ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας σχετικά με τους καλοπληρωτές ή κακοπληρωτές των rebate και clawback του 3ου τριμήνου του έτους. Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, η λίστα θα είναι έτοιμη, σύμφωνα με στελέχη του ΕΟΠΥΥ.

Έτσι, θα μπορέσει το υπουργείο με τη σειρά του, να λάβει τα μέτρα του.

Εδώ, το θέμα αφορά τα φάρμακα, αφού για τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά, το θέμα ... «λύνεται» πολύ εύκολα με την μη εξόφληση τιμολογίων...

Τι θα πάθουν οι «κακοπληρωτές»;

Ο νόμος δίνει την ευχέρεια να πεταχτούν τα φάρμακα για τα οποία δεν πληρώνεται rebate, εκτός θετικής λίστας. Μόνο που το μέτρο έχει εφαρμοστεί – σύμφωνα με παράγοντες του ΕΟΠΥΥ – μόνο μία φορά, πέρυσι το Μάρτιο.

Το πιο καίριο rebate στην παρούσα χρονική στιγμή είναι η «μοιρασιά» μεταξύ ασθενών και φαρμακευτικών, της συμμετοχής σε φάρμακα μοναδικά, από την ασφαλιστική τιμή μέχρι τη λιανική, το οποίο ως το τέλος του έτους υπολογίζεται στα 15 εκ. ευρώ, ενώ για του χρόνου το ποσό ανεβαίνει στα 65 εκ. ευρώ.

Και καθώς οι φαρμακευτικές έχουν προσβάλει το μέτρο στο ΣτΕ, δεν το αναγνωρίζουν, ούτε φαίνονται διατεθειμένες να το πληρώσουν.

Αυτή η αναμονή της επόμενης κίνησης, είναι σαν σκληρή παρτίδα σκάκι...
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη