Πληρωμές με τόκο σε παλαιά χρέη μέσω Αρείου Πάγου

Ημερομηνία δημοσίευσης: 5 Νοεμβρίου 2014
Ένα νέο κονδύλι περιμένει να εξυπηρετηθεί από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, αυτή τη φορά για τις εταιρίες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Κάποια χρέη προς επιχειρήσεις, είχαν μείνει ανεξόφλητα από παλαιότερες ρυθμίσεις, αφού οι επιχειρηματίες δεν είχαν δεχθεί τις υποχρεωτικές εκπτώσεις ρυθμίσεων που είχαν γίνει πολύ πριν το μνημονιακό «κούρεμα».

Οι επιχειρήσεις αυτές, είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να πληρωθούν από τα νοσοκομεία. Καθώς λοιπόν τα χρόνια πέρασαν, οι υποθέσεις έφτασαν μέχρι τον Άρειο Πάγο.

Οι «ψίθυροι» λοιπόν, θέλουν να βρίσκεται τώρα το Σωτηρία, με οφειλές της τάξης των 650.000 ευρώ προς μία μόνο εταιρία. Και από ότι φαίνεται, καθώς και άλλες εταιρίες έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, βρίσκονται τώρα να έχουν απαιτήσεις, οι οποίες θα πληρωθούν έντοκα, για όλο το χρόνο της καθυστέρησης μέχρι την πραγματοποίηση της πληρωμής...

Χρέη στις φαρμακευτικές πάνω από 1 δις.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 4 Νοεμβρίου 2014
Ξεπέρασαν πάλι τα χρέη των φορέων υγείας προς τις φαρμακευτικές το 1 δις. ευρώ, συνολικά μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, με τις οφειλές που είναι πριν το 2012, να περιορίζονται πλέον στα 17 εκ. ευρώ περίπου, ενώ από πέρυσι οι οφειλές είναι 204,2 εκ. ευρώ και φέτος έφτασαν αισίως τα 811,2 εκ. ευρώ.

Συνολικά, ο ΕΟΠΥΥ χρωστά στις φαρμακευτικές 632,5 εκ. ευρώ, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ περίπου 375,6 εκ. ευρώ και τα στρατιωτικά νοσοκομεία περίπου 25 εκ. ευρώ.

Και καθώς είναι γνωστό πλέον ότι κατά μέσο όρο όλοι οι φορείς υγείας μαζί πληρώνουν το ένα από τα δύο πωλούμενα σκευάσματα, το μέσο ποσοστό αποπληρωμής δεν λέει να ξεκολλήσει από το 52%...

Συγχαρητήρια Βορίδη στον Πλεύρη

Ημερομηνία δημοσίευσης: 3 Νοεμβρίου 2014
Ο μέχρι πρότινος σύμβουλος του υπουργού Υγείας Θάνος Πλεύρης ορκίστηκε σήμερα βουλευτής της Ν.Δ., με την αποχώρηση του Δημ. Αβραμόπουλου από τη Βουλή για την ανάληψη της θέσης του Κοινοτικού Επιτρόπου.

Και ο φίλος του, υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, από βήματος στο Galien Think Tank Forum, έσπευσε να ζητήσει από το εξειδικευμένο κοινό του φόρουμ (προέρχονται όλοι από το χώρο της υγείας), τα συγχαρητήρια προς τον συνεργάτη του!

Να υποθέσουμε ότι ο κ. Πλεύρης ολοκλήρωσε το έργο του ως σύμβουλος των δύο τελευταίων υπουργών υγείας, οπότε μπορεί τώρα -χωρίς να αφήνει εκκρεμμότητες στο χώρο της υγείας- να εξασκήσει τις νομικές του δυνατότητες στο νομοθετικό όργανο της χώρας.

Σε διαβούλευση τα νέα φάρμακα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 31 Οκτωβρίου 2014
Με 15 ακομη φάρμακα «εμπλουτίστηκε» ο νέος κατάλογος που θα συζητηθεί προσεχώς από την Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων, για τιμολόγηση νέων προϊόντων που έχουν ζητήσει να πάρουν τιμή για να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά.

Πρόκειται για 733 νέα φάρμακα που οι σχετικές αιτήσεις τους υποβλήθηκαν ως τις 15 Οκτωβρίου και ο ΕΟΦ θα προχωρήσει σε ακρόαση την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη. Μέχρι την Τρίτη, οι εταιρίες θα πρέπει να στείλουν τα απαραίτητα στοιχεία στον οργανισμό.

Ενόψει της διαβούλευσης, ο ΕΟΦ σημειώνει ότι από τα προβλήματα που θα αναδειχθούν κατά τη συζήτηση, θα εισηγηθεί πιθανότατα βελτίωση της νομοθεσίας, ενώ τονίζει πως για να επιτευχθεί η κατάρτιση του συγκεκριμένου καταλόγου, ο Οργανισμός υπερέβαλε εαυτόν...

Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου..

Διορθώσεις τιμών: Πρώτα οι ενστάσεις, μετά το θεσμικό πλαίσιο

Ημερομηνία δημοσίευσης: 30 Οκτωβρίου 2014
Ένα νέο σύστημα εισάγει πλέον το υπουργείο Υγείας για τις διορθώσεις στις τιμές των φαρμάκων.

Από τις 689 ενστάσεις που έχουν συνολικά υποβληθεί, οι οδηγίες του υπουργείου κάνουν λόγο τώρα για επανεξέταση από πλευράς των εταιριών, ώστε να στείλουν καινούριες ενστάσεις, για τα πιο σημαντικά τους προϊόντα.

Η «αυτολογοκρισία» των εταιριών, θα πρέπει να σχετίζεται περισσότερο με τα φάρμακα που κινδυνεύουν να βγούν εκτός αγοράς, πράγμα το οποίο το υπουργείο απεύχεται, γιατί τελικά βρίσκεται να τα εισάγει από το εξωτερικό μέσω ΙΦΕΤ, σε πολλαπλάσιες τιμές...

Τώρα βέβαια, η απορία όλων είναι με βάση ποιο νομοθετικό πλαίσιο θα υποβληθούν οι ενστάσεις, που έχουν προθεσμία ως τις 12 Νοεμβρίου.

Και η απάντηση του υπουργείου είναι αποστομωτική: Ανάλογα με τις ενστάσεις που θα υποβληθούν και το είδος των αλλαγών που πρέπει να γίνουν, θα υπάρξει σχετική υπουργική απόφαση, για να μην «ξεφύγει» η φαρμακευτική δαπάνη...

Πόσα να είναι τα ληξιπρόθεσμα στην υγεία;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29 Οκτωβρίου 2014
Περί τα 800 εκ. ευρώ είναι διαθέσιμα από το υπουργείο Οικονομικών στα ταμεία, για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου για το 2012 και το 2013, ως το τέλος της χρονιάς.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της φαρμακευτικής βιομηχανίας με στοιχεία Αυγούστου 2014, τα ληξιπρόθεσμα των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των στρατιωτικών νοσοκομείων φτάνουν για το 2012 περί τα 15 εκ. ευρώ και το 2013 τα 101,5 εκ. ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα του ΕΟΠΥΥ (που οφείλονται από διαφορετικό προϋπολογισμό κατά το υπουργείο Υγείας) για τις δυο χρονιές αυτές, εκτιμώνται σε άλλα 150 εκ. ευρώ περίπου. Σύνολο για τις δυο χρονιές, 266,6 εκ. ευρώ.

Όσον αφορά τα ιατροτεχνολογικά υλικά, νοσοκομεία ΕΣΥ και στρατιωτικά χρωστούν από το από το 2013 άλλα 400 εκ. με αδρούς υπολογισμούς.

Πολλά εξάρια μαζεύονται στο τελικό άθροισμα, αλλά το αντιπαρερχόμαστε.

Τώρα βέβαια, μόνο για το 2014, μέχρι τα τέλη Αυγούστου, οι οφειλές για φάρμακα εκτινάσσονται περί τα 260 εκ. ευρώ από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, 16 εκ. από τα στρατιωτικά νοσοκομεία (με τον ΕΟΠΥΥ να οφείλει άλλα 482 εκ. ευρώ), φτάνοντας συνολικά τα 757 εκ. ευρώ, ποσό που πλησιάζει από μόνο του το συνολικό ποσό των διαθέσιμων από το Δημόσιο, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα...

Γιατί η αγορά αμφισβητεί την υλοποίηση της εξόφλησης, όταν σε πολλά νοσοκομεία, τα χρήματα υπάρχουν, όμως δεν αποδεσμεύονται από τον πάρεδρο... Πολύ δε περισσότερο όταν το υπουργείο Υγείας δεν έχει προσδιορίσει ακόμη πόσα και ποια είναι τα ληξιπρόθεσμά του...

Παραίτηση διευθυντή επικοινωνίας στη Novartis

Ημερομηνία δημοσίευσης: 27 Οκτωβρίου 2014
Την παραίτησή του υπέβαλε από τη θέση του επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Novartis, ο κ. Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης.

Στη θέση αυτή είχε παραμείνει την τελευταία εξαετία, προερχόμενος από το τμήμα επικοινωνίας της Pfizer, στην οποία είχε παραμείνει επίσης για περίπου έξι χρόνια, ως ιατρικός επισκέπτης, product manager και στέλεχος του τμήματος εταιρικής επικοινωνίας.

Καθώς η επικοινωνία τον έχει «κερδίσει», θα συνεχίσει να ασχολείται με αυτήν, όχι απαραίτητα όμως στο χώρο του φαρμάκου.
Εμείς του ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Στα θρανία 40 διοικητές νοσοκομείων

Ημερομηνία δημοσίευσης: 24 Οκτωβρίου 2014
Στα θρανία κάθονται από σήμερα και επί τριήμερο 40 διοικητές νοσοκομείων, και εκπαιδεύονται από τον π. σύμβουλο του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλαίρ για το Βρετανικό ΕΣΥ, Jeff French.

Η εκπαίδευση αφορά την επικοινωνία τους με τα μέσα ενημέρωσης...

Όχι, δεν πρόκειται για μεμονωμένο σεμινάριο για το συγκεκριμένο θέμα. Αντίθετα, η επικοινωνία συμπεριλαμβάνεται σε ένα σετ εκπαίδευσης των διοικητών -εξάμηνης διάρκειας- σε οικονομία, λογιστική, μαθήματα ηγεσίας, από τους καθηγητές κ.κ. Νίκο Βέτα, Δημήτρη Μπουραντά και την επίκουρη καθηγήτρια κ. Sara Cohen, καθώς τα νέα νοσήλια έρχονται, και οι διοικητές πρέπει να μάθουν να κάνουν ανάλυση κόστους.

Βέβαια η συνεχιζόμενη εκπαίδευση είναι καλή. Όμως τα θέματα οικονομίας και ηγεσίας δεν θα έπρεπε να είναι γνωστά στους διοικητές κατά την τοποθέτησή τους στην ηγεσία των νοσοκομείων;
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη