Μοίρασε λογαριασμούς clawback o ΕΟΠΥΥ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29 Μαΐου 2014
Καταλογίστηκε σήμερα το clawback του 2013 και ο ... λογαριασμός κατέφτασε σε έναν- έναν πάροχο υγείας του ΕΟΠΥΥ.
Οι ιδιωτικές κλινικές είχαν υποβάλει τιμολόγια της τάξης 360 εκ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός όμως, είναι 225 εκ. ευρώ.

Συνολικά λοιπόν, οι κλινικές καλούνται να επιστρέψουν στο φορέα, περί τα 135 εκ. ευρώ.

Οι μικρές γενικές κλινικές από την πλευρά τους όμως, εκτιμούν ότι συνολικά το clawback για ολόκληρο τον κλάδο θα φθάσει τα 235 εκ. ευρώ, αφού οι συνολικές υποβολές τιμολογίων έφθασαν τα 465 εκ. ευρώ. Και είναι και οι νευροψυχιατρικές κλινικές που είχαν υποβάλει τιμολόγια 88 εκ. ευρώ, όταν ο ΕΟΠΠΥ είχε προϋπολογισμένη δαπάνη 45 εκ. ευρώ.

Τώρα βέβαια για το 2014, ο προϋπολογισμός παραμένει σε γενικές γραμμές στα ίδια επίπεδα, με 10 εκ. παραπάνω για τις κλινικές.

Χαρές που θα κάνουν οι ασθενείς με αυτή την αύξηση...

Σενάρια ανασχηματισμού στο υπουργείο Υγείας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 28 Μαΐου 2014
«Φουντώνουν» πάλι τα σενάρια για ανασχηματισμό στο υπουργείο Υγείας, με τους «ψιθύρους» να τονίζουν ότι τα σενάρια πυροδοτούνται από τον ίδιο τον υπουργό...

Και παίζοντας το παιχνίδι της ... κολοκυθιάς, οι συζητήσεις θέλουν στη θέση του υπουργού Υγείας, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, εκτός κι αν πολιτικοί συσχετισμοί επαναφέρουν τον π. υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος όμως προοριζόταν από τις φήμες για το υπουργείο Ανάπτυξης...

Στο μεταξύ η θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου, παραμένει από καιρό κενή, καθώς ο κ. Πελοπίδας Καλλίρης εξελέγη στην περιφέρεια Πελοποννήσου, με αποτέλεσμα να αναμένεται στη θέση αυτή η μετακίνηση του ΔΥΠΕάρχη Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Ορισμένοι «ψίθυροι» είναι τόσο σίγουροι για τις αλλαγές αυτές, με αποτέλεσμα να δίνουν και ημερομηνία ανασχηματισμού στις 30 Ιουνίου...

Νέες συνθήκες για τους νοσηλευτές

Ημερομηνία δημοσίευσης: 27 Μαΐου 2014
Έναν ιδιόμορφο τρόπο προσλήψεων φαίνεται πως «ανακάλυψε» ιδιωτική κλινική των νοτίων προαστίων για να καλύψει τα κενά της σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι «ψίθυροι» αναφέρουν πως στο πλαίσιο αναζήτησης των νέων συνεργατών της, η κλινική ζήτησε από τους υποψήφιους που προσανατολίζεται να προσλάβει, να εργασθούν αμισθί επί ένα δίμηνο, με τη λογική της δίμηνης εκπαίδευσης...

Μπορεί μεν με την αμισθί εκπαίδευση να επιτυγχάνεται μείωση αποδοχών της τάξης του 15% σε ετήσια βάση, μπορεί να επιτυγχάνεται και ανέξοδη απόλυση με την πάροδο του διμήνου, δε...

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιοι νοσηλευτικοί «ψίθυροι» δεν σταματούν να τονίζουν ότι όλοι οι ιδιωτικοί φορεις παροχής υπηρεσιών υγείας επισημαίνουν διαρκώς την ανεργία στον κλάδο των νοσηλευτών...

Στην ουρά για την ανακοστολόγηση του Ιουνίου

Ημερομηνία δημοσίευσης: 26 Μαΐου 2014
Τη γενική ανακοστολόγηση των φαρμάκων «έβαλε μπροστά» ο ΕΟΦ, καλώντας επί ένα διήμερο τις φαρμακευτικές να εκφράσουν τις θέσεις τους για κάθε ένα προϊόν τους.

Τα στελέχη των φαρμακευτικών παρουσίασαν την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή τα στοιχεία των τιμών των προϊόντων, αναλυτικά, και εξέφρασαν και τις ενστάσεις τους για τα λάθη που έχουν παρατηρηθεί από καιρό, πλην όμως παραμένουν αδιόρθωτα.

Βασικό θέμα είναι η «δεξαμενή» τιμών που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή των μέσων όρων των τιμών, αφού κάθε φορά οι ευρωπαϊκές χώρες της τιμολόγησης, αλλάζουν!

Εκείνο που μέχρι στιγμής έχει αποφασίσει το υπουργείο Υγείας, είναι ότι τελικά, δεν θα συμπεριλάβει την Τσεχία με το υποτιμημένο νόμισμά της, όπως έχει ζητήσει η ίδια η χώρα.

Από κει και πέρα, όλα τα θέματα παραμένουν ανοικτά, τουλάχιστον μέχρι τις 12 Ιουνίου, ημερομηνία που έχει δώσει ο ΕΟΦ για την υποβολή των προτάσεων των φαρμακευτικών και ηλεκτρονικά...

To ''Υγεία'' διαχειριστής του ''Ερ. Ντυνάν''

Ημερομηνία δημοσίευσης: 23 Μαΐου 2014
Έκλεισε τελικά το deal μεταξύ Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν και «Υγεία», με την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ερρίκος Ντυνάν, προχθές το απόγευμα.

Οι φήμες θέλουν το «Υγεία» να αναλαμβάνει τη διαχείριση του «Ερρίκος Ντυνάν» για 18 μήνες, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εξυγίανση και πώληση του νοσοκομείου του Κοινωφελούς Ιδρύματος.

Τα στοιχεία της συμφωνίας των δύο πλευρών, αναμένεται να ανακοινωθούν επίσημα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Αλλαγές στη λίστα ακριβών φαρμάκων μειώνουν τη νοσοκομειακή δαπάνη

Ημερομηνία δημοσίευσης: 22 Μαΐου 2014
Ενάμιση μήνα μετά την έκδοση της προηγούμενης απόφασης για τα ακριβά φάρμακα, το ... μενού του υπουργείου Υγείας, είχε μια ακόμη αλλαγή στην εν λόγω λίστα του ν.3816.

Μπορεί τα φάρμακα να παραμένουν ίδια, όμως ένα από αυτά, άλλαξε θέση.

Από αυστηρά νοσοκομειακό φάρμακο, με τη χθεσινή αλλαγή της λίστας, «μετακόμισε» στην κατηγορία των φαρμάκων που χορηγούνται όχι μόνο από τα νοσοκομειακά φαρμακεία, αλλά και από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Πρόκειται για την ινφλιξιμάμπη, φάρμακο κατά των ρευματικών παθήσεων, που όπως «ψιθυρίζεται» από την αγορά, κάνει τζίρο περί τα 10 εκ. ευρώ.

Τι κερδίζουν οι ασθενείς; Ενδεχομένως περισσότερα σημεία διάθεσης του φαρμάκου για διευκόλυνση της θεραπείας τους.
Τι κερδίζει το υπουργείο; Μείωση της νοσοκομειακής δαπάνης και αύξηση του clawback…

Δώρο - άδωρο το πλαφόν στη συμμετοχή των φαρμάκων

Ημερομηνία δημοσίευσης: 21 Μαΐου 2014
Η ραγδαία αύξηση της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα, είναι γνωστή από καιρό και είχε επισημανθεί με σχόλιο στο Iatronet, με τίτλο "αυξημένες συμμετοχές ασθενών χωρίς διαφάνεια".

Μόνο που τώρα τελευταία, επισημαίνεται και από τους φορείς, βλέποντας τους ασθενείς να βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία να υποστηρίξουν τη θέση τους.

Καθώς όμως το πρόβλημα γίνεται ολοένα και πιο πιεστικό, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, αποφάσισε να κάνει κάτι γι΄ αυτό.

Και υπέγραψε απόφαση με την οποία μπαίνει πλαφόν 50 ευρώ στη συμμετοχή κάθε ασθενή για κάθε φάρμακο που αγοράζει.

Η απόφαση αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Το ποσόν που ο ασθενής καλύπτει πέραν της θεσμοθετημένης συμμετοχής δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των 50 ευρώ ανά μοναδιαίο σκεύασμα".

Δηλαδή, τι; Τώρα μπορούν οι ασθενείς να ...κοιμούνται ήσυχοι;

Ανέκαθεν στην Ελλάδα, οι απ΄ ευθείας πληρωμές ήταν εξαιρετικά υψηλές, κυρίως επειδή οι ιδιωτικές ασφάλειες κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Όμως μήπως να θυμίσουμε ότι η ιδιωτική ασφάλιση δεν καλύπτει φαρμακευτική περίθαλψη, πλην απειροελάχιστων εξαιρέσεων;

Μείον 6 ιατρεία ΠΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη

Ημερομηνία δημοσίευσης: 20 Μαΐου 2014
Κλείνουν 6 ιατρεία του ΠΕΔΥ, που λειτουργούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Στη σχετική απόφαση του ΔΥΠεάρχη Μακεδονίας Θράκης κ. Θρ. Βεντούρη, προβλέπεται ότι το προσωπικό τους θα στελεχώσει την κεντρική μονάδα Υγείας της συμπρωτεύουσας, στην οποία θα μεταφερθεί και όλο το υλικό των μονάδων που κλείνουν.
Με την απόφαση για κλείσιμο των έξι αυτών ιατρείων, αναμένεται μια εξοικονόμηση από τα ενοίκια που πληρώνονται μέχρι σήμερα για τα τέσσερα από αυτά τα ιατρεία.

Όμως, καθώς μέσα σε αυτά υπάρχει και ένας σταθμός προστασίας Μάνας και Παιδιού, να δούμε τώρα που θα πάει η προληπτική ιατρική του συγκεκριμένου σταθμού...

Η ελπίδα τώρα στρέφεται σε μικρότερες ουρές από την κεντρική μονάδα υγείας, που θα «γεμίσει» προσωπικό...
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη