Πολλαπλή χρήση υλικών μιας χρήσης από την Ε.Ε.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 10 Δεκεμβρίου 2013
Το ‘καυτό’ θέμα των ημερών, γίνεται η δεύτερη και τρίτη χρήση υλικών που προορίζονται για μια μόνο χρήση, εξαιτίας των συζητήσεων στις Βρυξέλλες για τον κανονισμό για τα ιατροτεχνολογικά υλικά που είναι υπό διαμόρφωση.

Το θέμα συζητείται και σήμερα στη σύνοδο υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες, και η ελληνική πλευρά, ενόψει Προεδρίας θα πρέπει να προσδιορίσει μια σαφή θέση μέχρι τότε.

Και καθώς φαίνεται πως οι προμηθευτές – λόγω της κρίσης- ενδεχομένως να είναι έτοιμοι να βάλουν λίγο ‘νερό στο κρασί τους’, μένει να διαπιστωθεί το … τεχνοκρατικό στοιχείο που προσδιορίζει πόσες φορές θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας καθετήρας ή ένας βηματοδότης, ποιες είναι οι διαδικασίες ασφαλούς αποστείρωσης και καθαρισμού και πόσο τοις εκατό μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς αν το υλικό που χρησιμοποιήθηκε πάνω μας κατά τη νοσηλεία, είχε περάσει όλες αυτές τις διαδικασίες…

IMS: μειώνεται η αγορά φαρμάκων από 13- 40% ανάλογα με τη ‘ματιά’...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 9 Δεκεμβρίου 2013
Κατά 13% ‘μίκρυνε’ στο 9μηνο του 2013 η αγορά συνταγογραφουμένων φαρμάκων στο φαρμακείο, σε ότι αφορά τις αξίες, αν και σε αριθμό τεμαχίων η αγορά κινήθηκε ανοδικά σε ποσοστό 3%.

Στις μετρήσεις αυτές καταλήγει το IMS Health, που παρακολουθεί την αγορά των φαρμακείων και σύμφωνα με τον φορέα, σε ετήσια κυλιόμενη βάση από Οκτώβριο του 2012 – Σεπτέμβριο 2013, η συνολική αγορά μειώθηκε κατά 16,4% λόγω πτώσης των τιμών των φαρμάκων, ενώ αθροιστικά από το 2009, οι υπολογισμοί εκτιμούν πτώση στην αγορά του φαρμάκου της τάξης του 40% σε αξίες χονδρικής και περίπου 15% σε όγκο.

Νέα αντιπρόεδρος του ΕΟΦ η Κατερίνα Φαμέλη

Ημερομηνία δημοσίευσης: 6 Δεκεμβρίου 2013
Σε άμεση αντικατάσταση της τ. αντιπροέδρου του ΕΟΦ κ. Μαρίας Σκουρολιάκου, -η οποία παραιτήθηκε την περασμένη Δευτέρα - φαίνεται να προχωρεί ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Παρότι η συζήτηση αφορούσε τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και η τ. διοικήτρια του Σισμανογλείου και π. αντιπρόεδρος του ΕΟΦ, κ. Όλγα Οικονόμου, τελικά, όπως όλα δείχνουν, εκείνη που προκρίθηκε τελικά -την Παρασκευή το απόγευμα- ήταν η οικονομολόγος κα Κατερίνα Φαμέλη.

Η κα Φαμέλη, στέλεχος του ΕΟΠΥΥ, είναι ήδη σύμβουλος στο υπουργείο Υγείας σε θέματα φαρμακευτικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια.

Ε.Ε.: ελέγχει και αν χρειάζονται οι διαγνωστικές εξετάσεις

Ημερομηνία δημοσίευσης: 5 Δεκεμβρίου 2013
Μετά τις αναλύσεις κόστους –οφέλους από τη χρήση των καινοτόμων φαρμάκων, τώρα είναι και η σειρά των διαγνωστικών εξετάσεων να αξιολογηθούν αντίστοιχα...

Τα συστήματα υγείας στην Ευρώπη, αναζητούν τρόπους να κόψουν δαπάνες, από όπου είναι δυνατόν, στους δύσκολους καιρούς των ασφαλιστικών συστημάτων.

Η σχετική κοινοτική οδηγία συζητείται εδώ και ένα χρόνο, και ο ...κλήρος πέφτει στην Ελλάδα –λόγω της επερχόμενης Προεδρίας- να προωθήσει την οδηγία για έγκριση από τα κοινοτικά όργανα.

Μόνο που ο αρμόδιος ΕΟΦ, δεν φαίνεται να το ‘κατέχει’ το θέμα...

Για το λόγο αυτό, εμπειρογνώμονες από την Ευρώπη, καταφθάνουν τις επόμενες ημέρες, για μια διευρυμένη σύσκεψη, που αναμένεται να δώσει ‘φως’ στις ιδιαιτερότητες του ζητήματος, αφού τελικά χωρίς εξετάσεις, διάγνωση δεν γίνεται...

Τηλεϊατρική με αυξημένη θνησιμότητα;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 4 Δεκεμβρίου 2013
Σε αναζήτηση φθηνότερων τρόπων παροχής περίθαλψης βρίσκεται τελευταία το υπουργείο Υγείας, όπως παραδέχθηκε και χθες η υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή.

Και καθώς οι τρόποι είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, η τηλεϊατρική και η περίθαλψη στο σπίτι έχουν την τιμητική τους.

Όσο για το πρώτο, όσες φορές κι αν έχουν γίνει προσπάθειες, τηλεϊατρική μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις απαντάται.

Μόνο που παρά τα πλεονεκτήματα της τηλεϊατρικής που έχουν καταγραφεί σε πολλές μελέτες για αυτό το είδος παροχής υπηρεσιών υγείας, μια αντίθετη μελέτη στο JAMA, διαπίστωσε αύξηση της θνησιμότητας σε ομάδα που μετείχε σε καταμέτρηση των αποτελεσμάτων της τηλεπαρακολούθησης ασθενών. Συγκεκριμένα, η θνησιμότητα στο υπό έλεγχο γκρουπ, έφθασε το 14,7% των συμμετεχόντων, έναντι θνησιμότητας 3,9% στο γκρουπ της τακτικής παρακολούθησης, χωρίς να είναι γνωστό το γιατί.

Γεγονός πάντως ήταν πως μπορεί να μειώθηκαν οι νοσηλείες, αλλά όχι πάντα για το καλύτερο...

Clawback κλινικών: μέχρι και 65% του τζίρου...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 3 Δεκεμβρίου 2013
Στο 40-65% του τζίρου του πρώτου εξαμήνου της χρονιάς υπολογίζουν τα clawback και rebate οι ιδιωτικές κλινικές, ανάλογα με το μέγεθος της καθεμίας.

Και καμιά της φυσικά δεν είναι διατεθειμένη να το πληρώσει, ιδίως αφού το ποσό δεν είναι οριστικό, η αποπληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ δεν έχει γίνει, τα χρωστούμενα παραμένουν από τον Ιούνιο, η εκκαθάριση από τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες δεν έχει αρχίσει καν, άρα το ποσό δεν είναι οριστικό.

Επιπλέον, εκκρεμεί και η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας που θα αποφασίσει πόσο νόμιμη είναι η επιβολή αυτών των ...λογαριασμών.

Μπορεί βέβαια στις συζητήσεις με τον κλάδο ο Άδωνις Γεωργιάδης να τους ζητά ‘να ξεπεράσουν την τρόικα’, όμως όλοι κοιτούν την τυπική ισχύ των εγγράφων του ΕΟΠΥΥ, καθώς ‘τα γραπτά μένουν’...

Διάσκεψη κορυφής για την υγεία

Ημερομηνία δημοσίευσης: 2 Δεκεμβρίου 2013
Η επίσημη έναρξη του προγράμματος ‘Υγεία εν δράσει’ που προωθεί η χώρα μας, σε συνεργασία με την Task Force και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ετοιμάζεται να λάβει ’σάρκα και οστά’.

Μετά τα πρόσφατα εύσημα για τον τρόπο οργάνωσής μας στο συγκεκριμένο θέμα –από Ε.Ε. και ΠΟΥ- έρχεται τώρα και διάσκεψη με τους σημαντικότερους παράγοντες των ευρωπαϊκών φόρουμ, για την έναρξη του προγράμματος και τις πρώτες του εφαρμογές.

Η διάσκεψη ετοιμάζεται στην Αθήνα στις 12 και 13 Δεκεμβρίου και ... διακεκριμένοι πολιτικοί, σπεύδουν να δηλώσουν ‘συμμετοχή’, καθώς την έναρξη της διάσκεψης φαίνεται ότι θα κηρύξει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ενώ θα υπάρχουν κορυφαία στελέχη από τους Ευρωπαίους εταίρους που εμπλέκονται με το θέμα της υγείας και των μεταρρυθμίσεων σε αυτήν.

Μια τέτοια διάσκεψη, θα αποτελέσει εξαιρετική διαφήμιση της χώρας, ενόψει της Ευρωπαϊκής προεδρίας.

Ας ευχηθούμε όμως, οι αποφάσεις για τις αλλαγές, να οδηγήσουν γρήγορα σε αποκατάσταση του συστήματος υγείας μας, που μέχρι στιγμής μόνο απώλειες μετράει...

‘Ανεβαίνουν’ τα γενόσημα - σταθερά τα πρωτότυπα...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29 Νοεμβρίου 2013
Το 18,5% της αγοράς σε αξίες ή το 22,3% σε τεμάχια, κατέχουν τα γενόσημα φάρμακα σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς για το 10μηνο του 2013, έναντι του αντίστοιχου 10μηνου του 2012.

Στο διάστημα αυτό, το μερίδιο των γενοσήμων αυξήθηκε κατά 6,67% σε αξίες και κατά 5,98% σε τεμάχια.

Την ίδια περίοδο όμως, τα πρωτότυπα, έχασαν μερίδιο αγοράς της τάξης του 1,9% σε αξίες και 1,43% σε τεμάχια...

Δηλαδή, παρά τις προσπάθειες για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω της χρήσης γενοσήμων, αντί να αντικαθίστανται τα πρωτότυπα με τα γενόσημά τους, οδηγούμαστε σε διεύρυνση της αγοράς...

Βέβαια, το ότι αρρωσταίνουμε περισσότερο με την οικονομική κρίση, είναι δεδομένο. Το θέμα είναι όμως πόσο...
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη