Τηλεϊατρική με αυξημένη θνησιμότητα;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 4 Δεκεμβρίου 2013
Σε αναζήτηση φθηνότερων τρόπων παροχής περίθαλψης βρίσκεται τελευταία το υπουργείο Υγείας, όπως παραδέχθηκε και χθες η υφυπουργός Υγείας Ζέτα Μακρή.

Και καθώς οι τρόποι είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, η τηλεϊατρική και η περίθαλψη στο σπίτι έχουν την τιμητική τους.

Όσο για το πρώτο, όσες φορές κι αν έχουν γίνει προσπάθειες, τηλεϊατρική μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις απαντάται.

Μόνο που παρά τα πλεονεκτήματα της τηλεϊατρικής που έχουν καταγραφεί σε πολλές μελέτες για αυτό το είδος παροχής υπηρεσιών υγείας, μια αντίθετη μελέτη στο JAMA, διαπίστωσε αύξηση της θνησιμότητας σε ομάδα που μετείχε σε καταμέτρηση των αποτελεσμάτων της τηλεπαρακολούθησης ασθενών. Συγκεκριμένα, η θνησιμότητα στο υπό έλεγχο γκρουπ, έφθασε το 14,7% των συμμετεχόντων, έναντι θνησιμότητας 3,9% στο γκρουπ της τακτικής παρακολούθησης, χωρίς να είναι γνωστό το γιατί.

Γεγονός πάντως ήταν πως μπορεί να μειώθηκαν οι νοσηλείες, αλλά όχι πάντα για το καλύτερο...

Clawback κλινικών: μέχρι και 65% του τζίρου...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 3 Δεκεμβρίου 2013
Στο 40-65% του τζίρου του πρώτου εξαμήνου της χρονιάς υπολογίζουν τα clawback και rebate οι ιδιωτικές κλινικές, ανάλογα με το μέγεθος της καθεμίας.

Και καμιά της φυσικά δεν είναι διατεθειμένη να το πληρώσει, ιδίως αφού το ποσό δεν είναι οριστικό, η αποπληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ δεν έχει γίνει, τα χρωστούμενα παραμένουν από τον Ιούνιο, η εκκαθάριση από τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες δεν έχει αρχίσει καν, άρα το ποσό δεν είναι οριστικό.

Επιπλέον, εκκρεμεί και η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας που θα αποφασίσει πόσο νόμιμη είναι η επιβολή αυτών των ...λογαριασμών.

Μπορεί βέβαια στις συζητήσεις με τον κλάδο ο Άδωνις Γεωργιάδης να τους ζητά ‘να ξεπεράσουν την τρόικα’, όμως όλοι κοιτούν την τυπική ισχύ των εγγράφων του ΕΟΠΥΥ, καθώς ‘τα γραπτά μένουν’...

Διάσκεψη κορυφής για την υγεία

Ημερομηνία δημοσίευσης: 2 Δεκεμβρίου 2013
Η επίσημη έναρξη του προγράμματος ‘Υγεία εν δράσει’ που προωθεί η χώρα μας, σε συνεργασία με την Task Force και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ετοιμάζεται να λάβει ’σάρκα και οστά’.

Μετά τα πρόσφατα εύσημα για τον τρόπο οργάνωσής μας στο συγκεκριμένο θέμα –από Ε.Ε. και ΠΟΥ- έρχεται τώρα και διάσκεψη με τους σημαντικότερους παράγοντες των ευρωπαϊκών φόρουμ, για την έναρξη του προγράμματος και τις πρώτες του εφαρμογές.

Η διάσκεψη ετοιμάζεται στην Αθήνα στις 12 και 13 Δεκεμβρίου και ... διακεκριμένοι πολιτικοί, σπεύδουν να δηλώσουν ‘συμμετοχή’, καθώς την έναρξη της διάσκεψης φαίνεται ότι θα κηρύξει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ενώ θα υπάρχουν κορυφαία στελέχη από τους Ευρωπαίους εταίρους που εμπλέκονται με το θέμα της υγείας και των μεταρρυθμίσεων σε αυτήν.

Μια τέτοια διάσκεψη, θα αποτελέσει εξαιρετική διαφήμιση της χώρας, ενόψει της Ευρωπαϊκής προεδρίας.

Ας ευχηθούμε όμως, οι αποφάσεις για τις αλλαγές, να οδηγήσουν γρήγορα σε αποκατάσταση του συστήματος υγείας μας, που μέχρι στιγμής μόνο απώλειες μετράει...

‘Ανεβαίνουν’ τα γενόσημα - σταθερά τα πρωτότυπα...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29 Νοεμβρίου 2013
Το 18,5% της αγοράς σε αξίες ή το 22,3% σε τεμάχια, κατέχουν τα γενόσημα φάρμακα σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς για το 10μηνο του 2013, έναντι του αντίστοιχου 10μηνου του 2012.

Στο διάστημα αυτό, το μερίδιο των γενοσήμων αυξήθηκε κατά 6,67% σε αξίες και κατά 5,98% σε τεμάχια.

Την ίδια περίοδο όμως, τα πρωτότυπα, έχασαν μερίδιο αγοράς της τάξης του 1,9% σε αξίες και 1,43% σε τεμάχια...

Δηλαδή, παρά τις προσπάθειες για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω της χρήσης γενοσήμων, αντί να αντικαθίστανται τα πρωτότυπα με τα γενόσημά τους, οδηγούμαστε σε διεύρυνση της αγοράς...

Βέβαια, το ότι αρρωσταίνουμε περισσότερο με την οικονομική κρίση, είναι δεδομένο. Το θέμα είναι όμως πόσο...

Πληρώνονται τα μισά φάρμακα τελικά;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 28 Νοεμβρίου 2013
Πάνω από 1,15 δις. ευρώ χρωστά το δημόσιο στις φαρμακευτικές και από το ποσό αυτό, τα χρέη των 824 εκ. ευρώ, δημιουργήθηκαν φέτος. Τα υπόλοιπα 268 εκ. ‘έμειναν’ από το 2012, ενώ υπάρχουν και περίπου 60 εκ. ευρώ από πριν το 2011.

Η ... καταμέτρηση που έγινε μεταξύ των εταιριών – μελών του ΣΦΕΕ, φέρνει τον ΕΟΠΥΥ να χρωστά περισσότερα απ΄ότι τα νοσοκομεία φέτος, αφού η οφειλή του είναι περίπου μισό δις, έναντι 310 εκ. ευρώ για τα νοσοκομεία. Συνολικά ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στις φαρμακευτικές 575 εκ. ευρώ και από προηγούμενες χρονιές, ενώ συνολικά οι οφειλές των νοσοκομείων του ΕΣΥ, φτάνουν τα 530 εκ. ευρώ.

Το εντυπωσιακό από τα νοσοκομεία, είναι ότι πέρυσι εξόφλησαν το 61% των οφειλών τους, ενώ φέτος έχουν πληρώσει μόλις το 17,5% αυτών, ενώ ο ΕΟΠΥΥ πέρυσι εξόφλησε το 88% των οφειλών του και φέτος μόλις το 7,93%.

Συνολικά, από ολόκληρο το σύστημα περίθαλψης και από όλα τα χρόνια των οφειλών, τελικά, έχει πληρωθεί μόνο το 52,89%.

Clawback: το Ταμείον είναι μείον!

Ημερομηνία δημοσίευσης: 27 Νοεμβρίου 2013
Ολοένα και πληθαίνουν οι φήμες ότι έρχεται νέος ‘λογαριασμός’ clawback στις φαρμακευτικές, αυτή τη φορά για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο λόγος φυσικά είναι ότι έχει υπάρξει υπέρβαση του στόχου της φαρμακευτικής δαπάνης, όπως συνέβη και το προηγούμενο εξάμηνο, που από υπολογισμούς της τάξης των 70-90 εκ. ευρώ, τελικά το ποσό που καταβλήθηκε ήταν 102 εκ. ευρώ.

Στο ... μέτρημα λοιπόν, σε συνδυασμό με τις συνεννοήσεις των φαρμακευτικών με το υπουργείο Υγείας, οι φαρμακευτικές βασίστηκαν στις υπουργικές δεσμεύσεις ότι ‘τα μέτρα αρκούν και δεν θα υπάρξει άλλο clawback για το διάστημα αυτό’.

Μάλιστα αυτό επικαλείται και επιστολή του ΣΦΕΕ προς τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, λέγοντας πως γι΄ αυτό οι εταιρίες συναίνεσαν στη μείωση της δαπάνης από 2,44 δις. στα 2,371 δις. Και σημειώνοντας πως οι εταιρίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε περιβάλλον μονίμως αβέβαιο και μη προβλέψιμο, επικαλούνται τη δέσμευση του υπουργού για ‘μηδενικές εκπλήξεις’...

‘Στενάζει’ η τσέπη των ασθενών...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 26 Νοεμβρίου 2013
Προβολή στο ...μέλλον με τη νέα τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο στη Βουλή, έκαναν παράγοντες της αγοράς, και το αποτέλεσμα έδειξε την αδυναμία της κοινωνικής ασφάλισης να καλύψει τελικά τη φαρμακευτική περίθαλψη.

Με την εφαρμογή των διατάξεων, η συμμετοχή των ασθενών (σε προβλεπόμενη φαρμακευτική δαπάνη 2 δις. ευρώ), θα είναι 128 εκ. ευρώ. Από ‘κει που συμμετείχαν με 10% κατά μέσο όρο, το ποσοστό αυξάνεται σε 25,8%.

Στο μεταξύ, τα ακριβά φάρμακα της λίστας του ν.3816, αυξήθηκαν από 420 εκ. ευρώ πέρυσι, στα 590 εκ. το εννεάμηνο του 2013 με προοπτική να ‘κλείσουν’ λίγο πάνω από τα 700 εκ. ευρώ...

Και έτσι, η φαρμακευτική πολιτική για το νέο έτος, οδηγεί σε ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση φαρμάκων περίπου 134 ευρώ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 324 ευρώ...

Το θέμα είναι ότι η φαρμακευτική περίθαλψη, δεν καλύπτεται από κανέναν άλλο φορέα πλην των κρατικών ασφαλιστικών ταμείων...

Διεθνές το ‘χαμηλό’ για φαρμακευτικές δαπάνες

Ημερομηνία δημοσίευσης: 25 Νοεμβρίου 2013
Ιστορικό ‘χαμηλό’ για τις φαρμακευτικές δαπάνες διεθνώς το 2013, ‘βλέπει’ το IMS στην τελευταία έκθεσή του για την ‘Παγκόσμια Χρήση Φαρμάκων’ που κάνει πρόβλεψη της εξέλιξης της αγοράς ως το 2017.

Το IMS, αποδίδει τη δραστική μείωση των φαρμακευτικών δαπανών, στη λήξη της προστασίας της πατέντας σε μια σειρά από φάρμακα, σε συνδυασμό με τις πολιτικές για την αύξηση της χρήσης των γενόσημων, παγκοσμίως.

Μέχρι το 2017 όμως, προβλέπει αύξηση της τάξης του 3-6% ετησίως για την επόμενη πενταετία. Και η αύξηση θα έρθει από τις εξειδικευμένες θεραπείες.

Για τις ανεπτυγμένες χώρες προβλέπεται ανάπτυξη της τάξης του 1-4% και για τις υπό ανάπτυξη, αύξηση 10-13%, καθώς τώρα δομούνται τα συστήματα υγείας τους.

Παρότι ‘βλέπει’ καθυστέρηση ανάπτυξης στην Ευρώπη, έναντι των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, το ΙΜS προβλέπει διπλασιασμό των φαρμακευτικών δαπανών ως το 2017 στις αναπτυσσόμενες χώρες, φτάνοντας τα 50 δις. δολ το 2017.
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη