Η ‘κολοκυθιά’ της δαπάνης φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 25 Ιουνίου 2013
Θολό τοπίο παραμένουν τα νούμερα της ‘υπέρβασης’ στον ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη, κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους. Η πλευρά του υπουργείου κάνει λόγο για ποσό που κινείται μεταξύ 80-90 εκ. ευρώ, ενώ η πλευρά της φαρμακευτικής βιομηχανίας για 36 εκ. ευρώ.

Και βέβαια είναι ανάλογα από ποιά πλευρά το βλέπεις... Η εκτίμηση του υπουργείου περιλαμβάνει και τα ακριβά φάρμακα που έπρεπε να διανέμονται από τα νοσοκομεία, που όμως με μια σφραγίδα ‘στερείται’ στέλνουν τους ασθενείς στον ΕΟΠΥΥ.
Έτσι, μαζί με τη μετακίνηση των ασθενών από τα νοσοκομεία στον ΕΟΠΥΥ, ‘μετακινείται’ και το έλλειμμα...

Το ...μυστήριο, αναμένεται να είναι από τα πρώτα που θα πρέπει να ‘λυθούν’ από τη νέα ηγεσία του υπουργείου, καθώς η τρόικα αναμένεται πριν το τέλος της εβδομάδας...

‘Φέσι’ τριετίας 1,07 δισ. μετρούν οι φαρμακευτικές

Ημερομηνία δημοσίευσης: 21 Ιουνίου 2013
Ένα προς ένα τα νοσοκομεία και τις οφειλές τους, κατέγραψαν οι φαρμακευτικές, καθώς ετοιμάζονται να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα.

Στη ...λίστα, περιλαμβάνονται και τα στρατιωτικά νοσοκομεία, τα δύο ΝΠΙΔ, αλλά και ο ΕΟΠΥΥ, που συνολικά εμφανίζονται να οφείλουν 1,078 δισ.

Από το 2010 μέχρι το τέλος Μαϊου, οι οφειλές του ΕΣΥ είναι 491,8 εκ. ευρώ, και ενώ για το 2010 και 2011 οι οφειλές είναι σε μονοψήφιο ποσοστό, από πέρυσι οφείλεται το 57,5% και φέτος το 82%.

Αντίστοιχα τα στρατιωτικά νοσοκομεία έχουν να αποπληρώσουν άλλα 43,8 εκ. ευρώ καθώς από πρόπερσυ οφείλεται το 35,8% των προμηθειών, από πέρυσι το 65% και από φέτος το 88%.

Άλλα 14,34 εκ. χρωστούν το ‘Ντυνάν’ και το ‘Ωνάσειο’ που ο ρυθμός μη αποπληρωμής κυμαίνεται μεταξύ 70-90% ανάλογα τη χρονιά και άλλα 4 εκ. περίπου οι φυλακές και το ΙΦΕΤ.

Ο μεγαλύτερος ‘καλοπληρωτής’ όμως, είναι ο ΕΟΠΥΥ, που χρωστά ακόμη 524,4 εκ. ευρώ, την προηγούμενη διετία αποπλήρωσε περίπου το 50% και φέτος έχει πληρώσει μόλις το 1,13%!

Ελπίδες για πληρωμή στους παρόχους υγείας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 20 Ιουνίου 2013
Στην έγκριση των ενταλμάτων πληρωμής τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο, μπορούν να ελπίζουν τώρα οι πάροχοι υγείας...

Η εμπλοκή που υπήρχε, φαίνεται να λύνεται τώρα, νομικά, με μια τροπολογία που πέρασε προ ημερών στη Βουλή.

Με την τροπολογία αυτή, παίρνει νομική ισχύ η απόφαση που προέβλεπε την παροχή εκπτώσεων από τους παρόχους υγείας για την αποπληρωμή τους. Εξαιτίας των νομικών προβλημάτων, η απόφαση αυτή, είχε χρειαστεί να αλλάξει δυο φορές, ώστε να προσδιοριστεί ποιες ακριβώς θα είναι οι εκπτώσεις που θα παρέχουν στον ΕΟΠΥΥ οι προμηθευτές του, και επί ποιου ποσού θα υπολογίζονται οι εκπτώσεις αυτές.

Βέβαια, παραμένει η δέσμευση από πλευράς των παρόχων υγείας, ότι παραιτούνται από κάθε άλλη διεκδίκηση που θα μπορούσε να προκύψει από τις μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμής.

Εμπλοκή στα φάρμακα και στα νοσοκομεία

Ημερομηνία δημοσίευσης: 19 Ιουνίου 2013
Μετά τις ελλείψεις υλικών στα νοσοκομεία, έρχεται τώρα και η ώρα των φαρμάκων...

Προμήθειες ενός χρόνου από το Μάρτιο του 2012 ως το Φεβρουάριο φέτος, δεν εγκρίνονται από το ελεγκτικό συνέδριο. Κι αυτό γιατί οι τιμές με τις οποίες έγινε η προμήθειά τους, βάσει νοσοκομειακής τιμής, δεν συμπίπτουν με τις τιμές που καταγράφονται στο Παρατηρητήριο Τιμών...

Και επειδή προμήθειες πάνω από 20.000 ευρώ θέλουν διαγωνισμό, που όμως δεν έχει γίνει, όλες οι προμήθειες φαρμάκων θεωρούνται άκυρες...

Οι φαρμακευτικές βλέποντας πλέον τον κίνδυνο να μην πληρωθούν αρχίζουν να σκέφτονται ‘μη ομαλή τροφοδοσία των δημοσίων νοσοκομείων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα’...

Κι εμείς βλέπουμε να την πληρώνουν πάλι οι ασθενείς και μάλιστα αυτοί με τις σοβαρότερες παθήσεις που χρειάζονται νοσηλεία...

Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία, οι μάνατζερς και το υπουργείο

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Ιουνίου 2013
Προβληματισμένος είναι τον τελευταίο καιρό ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος με τις ελλείψεις που παρατηρούνται στα νοσοκομεία και τις μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, καθώς πυκνώνουν τα αιτήματα για ελλείψεις εδώ, ελλείψεις εκεί...

Και διερωτάται: μα πώς είναι δυνατόν να συμβαίνουν σε μία μονάδα και σε άλλη όχι; Και οι διευθυντές, υποδιοικητές και διοικητές πώς το διαχειρίζονται πριν προλάβει το θέμα να φτάσει στον αρμόδιο υπουργό; Έχουν γίνει άραγε όλες οι πιθανές ενέργειες σε κάθε βαθμίδα για την κάλυψη των αναγκών;

Κι εμείς διερωτώμαστε: δηλαδή το ‘λίπος’ στην υγεία μπορούσε να δικαιολογήσει τη μείωση των δαπανών περίπου στο μισό – στο 6% περίπου του ΑΕΠ και μάλιστα με ΑΕΠ συνεχώς μειούμενο;

Το case study της φαιντανύλης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Ιουνίου 2013
Ένα τρίμηνο διορία δίνει ο πρόεδρος της Lavipharm κ. Θαν. Λαβίδας στην επίλυση του θέματος που έχει προκύψει με το διαδερμικό της φαιντανύλης στην Αμερική.

Η αναζήτηση πρόσθετων στοιχείων από το FDA, φέρνει καθυστερήσεις και σε συνδυασμό με τη διακοπή της περαιτέρω χρηματοδότησης από τον επενδυτή, βάζουν τον πρόεδρο σε σκέψεις για την πορεία του όλου εγχειρήματος.

Και όπως όλα δείχνουν, οι προσπάθειες για το επόμενο τρίμηνο στρέφονται τώρα στην ανεύρεση νέου επενδυτή, διαφορετικά το project θα πρέπει να εγκαταλειφθεί, παρότι η τεχνογνωσία για το προϊόν παραμένει στα χέρια της μητρικής...

Στις πατέντες λέμε ‘ναι’...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 14 Ιουνίου 2013
Επανέρχεται η χώρα μας στην αναγνώριση του διπλώματος ευρεσιτεχνίας για τα φάρμακα και στην προστασία της τιμής που παρέχει το πρώτο δίπλωμα που δόθηκε.

Στο σχέδιο της απόφασης που ετοιμάζεται, ορίζεται ρητά ότι απαραίτητο στοιχείο για τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων, εκτός από την ονομασία, τη δραστική ουσία, την περιεκτικότητα, τη μορφή, συσκευασία κλπ, είναι και η ημερομηνία λήξης του πρώτου διπλώματος ευρεσιτεχνίας της δραστικής ουσίας. Και οι τιμές των φαρμάκων αναφοράς υπό προστασία πατέντας, προκύπτουν από το μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών στην Ε.Ε.

Χρειάστηκε τελικά μόνο μια εβδομάδα για να μην επιβεβαιωθούν οι ‘ψίθυροι΄ότι η απόφαση θα εκδοθεί όταν θα έχουν λήξει πλέον οι πατέντες...

Έτοιμη η Επιτροπή Καινοτομίας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 13 Ιουνίου 2013
Συγκροτήθηκε τελικά, η Επιτροπή για την αξιολόγηση της καινοτομίας, στα φάρμακα που περιμένουν τιμή για να κυκλοφορήσουν στη χώρα μας, με την γραμματέα Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου, την αντιπρόεδρο του ΕΟΦ Μαρία Σκουρολιάκου, τους προϊσταμένους των διευθύνσεων φαρμάκων του υπουργείου και του ΕΟΠΠΥ και τρεις διακεκριμένους γιατρούς.

Κριτήρια με τα οποία θα δουλέψει η επιτροπή για την αξιολόγηση, είναι η ταχεία έγκριση των προϊόντων από τους διεθνείς οργανισμούς, τα ορφανά φάρμακα, τα εμβόλια, ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων, η σχέση κόστους – οφέλους των νέων θεραπειών και η αντικατάσταση φαρμάκων που μειώνουν τελικά τη φαρμακευτική δαπάνη.
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη