Οι εξαγωγές ‘μήλον της έριδας’ για τα ΜΗΣΥΦΑ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 5 Μαρτίου 2014
Οι προθέσεις της τρόικας για απελευθέρωση –πλήρως- της πώλησης, αλλά και τιμολόγησης των Μη Συνταγογραφουμένων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) είναι γνωστή.

Η αντίδραση των φαρμακοποιών, στη διατήρηση των συγκεκριμένων φαρμάκων στα φαρμακεία, είναι επίσης γνωστή, εξ΄ ου και οι επικείμενες κινητοποιήσεις.

Εκείνο όμως που δεν είναι γνωστό ευρέως, όμως ‘κυκλοφορεί’ στους κύκλους των φαρμακείων, είναι ότι ακριβώς επειδή είναι εξαιρετικά φθηνά τα ΜΗΣΥΦΑ στην Ελλάδα, αποτελούν αντικείμενο εξαγωγικού εμπορίου με κατεύθυνση την Ευρώπη...

Καθώς οι τιμές τους είναι συνήθως μισές από αυτές με τις οποίες κυκλοφορούν στα άλλα κράτη – μέλη της Ε.Ε., τα ΜΗΣΥΦΑ είναι ιδιαίτερα ελκυστικά, όχι μόνο για τις φαρμακαποθήκες, αλλά ακόμη και για φαρμακεία...

Καταγραφές για το θέμα δεν υπάρχουν, αφού ο έλεγχος του παραλλήλου εμπορίου αφορά μόνο συνταγογραφούμενα φάρμακα. Όμως οι ‘ψίθυροι’ θέλουν να είναι τόσο προσοδοφόρο το ... σπορ των ΜΗΣΥΦΑ, που μέχρι και εξαγορές επιχειρήσεων φτάνει να περιλαμβάνει...

Ελλείψεις φαρμάκων έναντι κρατικού ‘ανταγωνισμού’

Ημερομηνία δημοσίευσης: 4 Μαρτίου 2014
Σταθερά σε έλλειψη βρίσκονται 60-70 φάρμακα πρώτης γραμμής σύμφωνα με στοιχεία των συνεταιρισμών φαρμακοποιών.

Σε αυτά τα 60-70 φάρμακα, πέρυσι, είχαν προστεθεί και άλλα 200 που εμφάνιζαν ελλείψεις κατά περιόδους, ενώ πρόπερσι, ο συνολικός αριθμός των φαρμάκων που κατά περιόδους είχαν εμφανίσει ελλείψεις είχε φτάσει τα 420.

Σημαντικό είναι, ότι τα φάρμακα που έλειψαν πέρυσι από την αγορά αφορούσαν πάνω από το ένα τρίτο της ζήτησης και μάλιστα για σοβαρές παθήσεις.

Μπορεί ακόμη να μην έχει υπολογιστεί πόσοι κωδικοί βρίσκονται σε έλλειψη από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα.

Όμως μετά την εισαγωγή του καρδιολογικού φαρμάκου από το ΙΦΕΤ και την εξασφάλιση επάρκειας στην αγορά, η παρασκευάστρια εταιρία, αποφάσισε τελικά να συνεχίσει τη διανομή του στη χώρα, έστω και με αυτή την πολύ χαμηλή τιμή...

Έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί το θέμα, τώρα που ο ΕΟΦ αναλαμβάνει ενεργό ρόλο...

ΙΦΕΤ: Eισαγωγές σε διπλάσια τιμή από την ελληνική

Ημερομηνία δημοσίευσης: 28 Φεβρουαρίου 2014
Δυο εισαγωγές σε ένα καρδιολογικό φάρμακο αναγκάστηκε να κάνει το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) του ΕΟΦ.

Ο λόγος είναι ότι το φάρμακο αυτό είναι απαραίτητο, αν και παλιό και ιδιαίτερα φθηνό.

Η τιμή του σήμερα είναι 1,49 ευρώ, όμως οι ποσότητες που εισάγονται από την παρασκευάστρια εταιρία, φαίνεται δεν είναι αρκετές.

Έτσι, επιλέχθηκαν δυο άλλες αλλοδαπές εταιρίες από τις οποίες έγινε η εισαγωγή. Στη μία περίπτωση η τιμή εισαγωγής ήταν 1,82 ευρώ, δηλαδή 22% παραπάνω και στην άλλη περίπτωση που είναι και πιο μαζική απ΄ότι φαίνεται, η τιμή εισαγωγής είναι 2,82 ευρώ, δηλαδή 89% πάνω από την ελληνική τιμή.

Πάντως, όπως φαίνεται, η χαμηλή τιμή καθώς και οι αμφισβητήσεις που έχει κατά καιρούς δεχθεί το φάρμακο, φαίνεται δεν δημιουργούν καν το ενδιαφέρον κάποιας ελληνικής φαρμακευτικής, ώστε αντί των εισαγωγών να έχουμε δική μας παραγωγή στο συγκεκριμένο προϊόν...

Ανάκαμψη μετά την κρίση ‘βλέπει’ η Genesis Pharma

Ημερομηνία δημοσίευσης: 27 Φεβρουαρίου 2014
‘Χαστούκι’ για την επιβίωση της Genesis Pharma ήταν το κούρεμα των ομολόγων.

Η εταιρεία βρέθηκε εκτεθειμένη, με μια ζημιά της τάξης των 170 εκ. ευρώ, ποσό που μεταφράστηκε στη δουλειά μιας 10ετίας, η οποία πήγε χαμένη.

Η σημασία όμως του να βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο, έκανε τελικά τη διαφορά.

Με πολλή δουλειά, στρατηγικό σχεδιασμό και υποστήριξη από συνεργάτες, αλλά και με το χέρι των 5 μετόχων βαθειά στην τσέπη τους, το πλήγμα αντιστράφηκε και αυτή τη στιγμή η εταιρία συνεχίζει τη λειτουργία της.

Μπορεί να μην έφτασε να κάνει καινούριες συνεργασίες, αλλά αυτό που πέτυχε στους 17 μήνες της κρίσης της -που τώρα διαπιστώνεται πως έληξε τον περασμένο Αύγουστο- ήταν τελικά όχι μόνο να κρατήσει τις συνεργασίες και αντιπροσωπεύσεις της, αλλά να επεκτείνει και το χαρτοφυλάκιό της, με νέα προϊόντα...

Ελεγκτικές συμβάσεις για κλινικές υπό ‘συντονισμό’...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 26 Φεβρουαρίου 2014
Οι μέρες πέρασαν, οι προθεσμίες έκλεισαν και οι ιδιωτικές κλινικές υπέγραψαν τελικά συμβάσεις με τις ελεγκτικές εταιρίες, για να γίνει η εκκαθάριση.

Έτσι μπορούν να περιμένουν ότι και ο ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει κάποια στιγμή στην εξόφληση των υπολοίπων του, αφού καταλογιστούν όσα είναι να καταλογιστούν (από rebate και clawback), αφού εξαιρεθούν τυχόν παρατυπίες κλπ.

Μόνο που αφότου όλα τελείωσαν με τις συμβάσεις, εκείνο που διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ήταν ότι οι τέσσερις κοινοπραξίες ελεγκτών, είχαν καταλήξει στους ίδιους όρους, στις ίδιες προϋποθέσεις και στις ίδιες αμοιβές. Και μάλιστα μια από τις ελεγκτικές εταιρίες, μετείχε σε δύο από τα τέσσερα κοινοπρακτικά σχήματα...

Και στελέχη της αγοράς έψαχναν να βρουν πώς λέγεται αυτή η κατάληξη: ‘εναρμονισμένες πρακτικές’ να τις πούμε;

Lancet: Δημόσια υγεία στην Ελλάδα = τραγωδία

Ημερομηνία δημοσίευσης: 25 Φεβρουαρίου 2014
Τραγωδία στη δημόσια υγεία της χώρας μας, ΄βλέπει’ το Lancet, από μελέτη κοινωνιολόγων του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ.

Πρόκειται σύμφωνα με τη μελέτη, για τη μεγαλύτερη περικοπή δαπανών που έγινε ποτέ στην Ευρώπη, σε χώρες που ήταν κράτη – μέλη της Ε.Ε. πριν το 2004, ενώ ταυτόχρονα τα μέτρα συμπεριέλαβαν αύξηση της συμμετοχής των ασθενών για περίθαλψη και φάρμακα.

Η μελέτη επισημαίνει ότι αυξάνονται ραγδαία οι ψυχιατρικές διαταραχές και οι λοιμώξεις, και διαπιστώνει πως αυτοί που πιστεύουν πως δεν μπορούν να πάρουν την περίθαλψη που χρειάζονται έχουν αυξηθεί κατά 47%, γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τη συμμετοχή ή το κόστος μετακίνησης για να φτάσουν στις υπηρεσίες υγείας.

Και καταλήγει η μελέτη, πως το σύστημα υγείας της Ελλάδας χρειαζόταν αναμόρφωση πριν από την κρίση. Όμως τώρα, απέτυχε να καλύψει τον πληθυσμό της χώρας, τη στιγμή που το χρειαζόταν περισσότερο...

ΜYΣΥΦΑ στα φαρμακεία επιλέγουν οι εταιρίες

Ημερομηνία δημοσίευσης: 24 Φεβρουαρίου 2014
Σε σύμπραξη υπέρ της διάθεσης των ΜYΣΥΦΑ από τα φαρμακεία, αρχίζουν να τοποθετούνται σιγά-σιγά και οι εταιρίες παραγωγής και διάθεσής τους στην αγορά.

Είτε θέτουν θέμα δοσολογιών στη σύνθεσή τους, είτε θέματα βιταμινών, πάντως δεν φαίνονται διατεθειμένες να αναπτύξουν νέες ‘γραμμές’ διάθεσης, τη στιγμή που το κανάλι διανομής τους, εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση στους καταναλωτές και μάλιστα με την συμβουλή ειδικού για τον τρόπο χρήσης τους.

Στηρίζοντας τη διανομή μέσω φαρμακείου, η Frezyderm προ καιρού πέτυχε διασφάλιση της πώλησης των καλλυντικών της μόνο μέσω φαρμακείων, ενώ πρόσφατα η Health Aid δήλωσε και μάλιστα γραπτώς, πως δεν θα προχωρήσει ‘σε άλλα κανάλια διανομής όπως σούπερ – μάρκετ, ψιλικατζίδικα κλπ.’...

Άλλες εταιρίες το δηλώνουν δια των αντιπροσώπων τους, προφορικά.

Εμείς θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί το ‘πείραμα’ της σταθερής παραμονής στο γνωστό κανάλι διανομής, από τις εταιρίες που ήδη γνωρίζουμε και πώς θα διαμορφωθεί η αγορά μετά το επιχειρούμενο ‘άνοιγμα΄.

Μόνο το 7% των Ελλήνων ελπίζει πια στο κράτος πρόνοιας...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 21 Φεβρουαρίου 2014
Απογοήτευση νοιώθουν οι περισσότεροι πολίτες στην Ε.Ε. για την εθνική τους οικονομία, με εξαίρεση Σουηδούς, Δανούς, Γερμανούς, Αυστριακούς, Λουξεμβούργιους και Μαλτέζους, όμως το 65% των Ελλήνων, ούτε καν να σχεδιάσουν την επόμενη μέρα τους δεν μπορούν, για να μη μιλήσουμε για εξάμηνο!

Το 28,3% δε, δεν ξέρουν πώς θα είναι το νοικοκυριό τους τον επόμενο ή μεθεπόμενο χρόνο, τη στιγμή που οι μισοί (47%) δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους στο τέλος του μήνα, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. είναι 13% και μάλιστα το 56% δεν αντιμετωπίζει ποτέ τέτοιο πρόβλημα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, το 71% των Ελλήνων και το 87% των Κυπρίων, φοβάται ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα, και γι΄ αυτό οι μισοί δεν πιστεύουν πως ανήκουν στην Ε.Ε...

...Κατά τα άλλα, στα θετικά της Ε.Ε., οι Έλληνες προσμετρούν το κράτος πρόνοιας (περίθαλψη, συντάξεις, κλπ), σε ποσοστό 7%...
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη