Πληρωμές χρεών με ρυθμούς χελώνας...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 19 Δεκεμβρίου 2013
Μια μικρή βελτίωση στα οικονομικά τους, περίπου κατά 100 εκ. ευρώ, ‘είδαν’ οι φαρμακευτικές τον τελευταίο μήνα, από τις πληρωμές του δημοσίου για τις προμήθειες φαρμάκων σε νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ.

Το συνολικό χρέος των 1,15 δις. ευρώ, μειώθηκε σε 1,05 δις. ως το τέλος Νοεμβρίου, τα υπόλοιπα του 2012 μειώθηκαν σε 195 εκ. ευρώ από 268 εκ. ευρώ και τα υπόλοιπα του 2011 μειώθηκαν σε 45 εκ. ευρώ.

Συνολικά, ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να χρωστά 534 εκ. ευρώ, τα νοσοκομεία 474 εκ. ευρώ και τα στρατιωτικά νοσοκομεία 42 εκ. ευρώ περίπου.

Όσο για τους ρυθμούς πληρωμής, μέχρι στιγμής, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν εξοφλήσει το 64,5% της συνολικής οφειλής τους, ο ΕΟΠΥΥ το 48,9% της οφειλής του, τα στρατιωτικά νοσοκομεία το 43,57% και τα ειδικά νοσοκομεία και το ΙΦΕΤ, περίπου το 26-27% της οφειλής τους, με αποτέλεσμα το σύστημα περίθαλψης συνολικά να έχει εξοφλήσει το 56,29% της οφειλής του από 52,89% που ήταν πριν λίγους μήνες...

Η μικρή βελτίωση των τελευταίων ημερών, ‘ψιθυρίζεται’ πως είναι τόσο ανεπαίσθητη, που δεν διαγράφεται ευοίωνη η επόμενη χρονιά...

Τιμές για φάρμακα ως την Παρασκευή

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Δεκεμβρίου 2013
Στοιχεία για την τιμολόγηση των φαρμάκων τους, ζητά από τις φαρμακευτικές ο ΕΟΦ, εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα ένα ηλεκτρονικό σύστημα, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση.

Ο λόγος είναι πως οι μέρες πιέζουν για την ανακοστολόγηση του Ιανουαρίου, βάσει και της τελευταίας υπουργικής απόφασης, αν και η διευκρινιστική αγορανομική διάταξη, δεν έχει ακόμη εκδοθεί.

Και την ίδια στιγμή, έχει οριστεί νέα σύσκεψη της επιτροπής τιμών φαρμάκων για το τέλος της εβδομάδας...

Η προθεσμία για την αποστολή –ηλεκτρονικά- των νέων στοιχείων, είναι μέχρι μεθαύριο, Παρασκευή. Όμως επειδή όλοι στον ΕΟΦ αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες του νέου εγχειρήματος, στη σχετική εγκύκλιο επισημαίνεται πως ‘αν είναι δυνατόν’, να έχουν σταλεί τα στοιχεία εντός της εβδομάδας...

Clawback κλινικών: Όταν τα κέρδη γίνονται ‘κοινωνικό αγαθό’...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Δεκεμβρίου 2013
Συζητήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης των ιδιωτικών κλινικών για τα rebate και clawback και η σχετική απόφαση του ΣτΕ, αναμένεται να εκδοθεί τον Φεβρουάριο.

Στο μεταξύ οι δύο πλευρές - κλινικές και υπουργείο Υγείας - θα πρέπει να καταθέσουν υπομνήματα με τις θέσεις τους, εγγράφως, πριν βγει η απόφαση.

Το εντυπωσιακό όμως από τη σημερινή συζήτηση, ήταν η ερμηνεία της νομικής συμβούλου του υπουργείου, που σύμφωνα με τους ‘ψιθύρους’, τα κέρδη των επιχειρήσεων είναι ‘κοινωνικό αγαθό, με το οποίο θα πρέπει να συνδράμουμε τον ΕΟΠΥΥ’...

Για αρχή αναλογικότητας, είχα ακούσει. Για κέρδη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων, ως κοινωνικό αγαθό, πρώτη φορά...

‘Κόντρες’ γιατρών με φόντο την απεργία

Ημερομηνία δημοσίευσης: 16 Δεκεμβρίου 2013
Εντείνονται οι κόντρες μεταξύ των γιατρών, με αφορμή τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με το προεδρείο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Άλλη ανακοίνωση για τα λεχθέντα εξέδωσε ο ΠΙΣ, άλλη ο ΙΣΑ.

Και οι ‘ψίθυροι’ επισήμαιναν πως η συνάντηση των δύο ιατρικών φορέων με τον Πρωθυπουργό, δεν ήταν κοινή...

Ποιος ο λόγος;

Οι ίδιοι ‘ψίθυροι’ κάνουν λόγο για την απεργία και τη συνέχισή της ή όχι, προκειμένου να ‘περάσουν’ τα μέτρα για την πρωτοβάθμια υγεία και τον ΕΟΠΥΥ, ‘χωρίς να ανοίξει ρουθούνι’...

‘Ζυμώσεις’ για το rebate…

Ημερομηνία δημοσίευσης: 13 Δεκεμβρίου 2013
Η ταραχή που έφερε στον κλάδο του φαρμάκου η τελευταία υπουργική απόφαση για την τιμολόγηση των φαρμάκων, προκαλεί συνεχείς συζητήσεις και διαπραγματεύσεις...

Είναι τόσο έντονες οι διαμαρτυρίες των φορέων που δέχονται πιέσεις από τη νέα αγορανομική, που τελικά φαίνεται πως οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε νέα, διορθωτική απόφαση...

Το σημαντικότερο θέμα των εταιριών, φαίνεται να είναι το rebate που επιβάλλεται στις φαρμακευτικές και για το οποίο οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Όπως όλα δείχνουν, η νέα απόφαση θα προβλέπει μείωση των rebate στο μισό, όμως οι φαρμακευτικές περιμένουν την τελική διατύπωση...

Φαρματέν: ανάληψη νέων προϊόντων αλλοδαπών οίκων

Ημερομηνία δημοσίευσης: 12 Δεκεμβρίου 2013
Σε συζητήσεις για τη σύναψη συμφωνίας προώθησης φαρμάκων από σειρά αλλοδαπών φαρμακευτικών, βρίσκεται αυτές τις μέρες η Φαρματέν.

Η πρώτη συμφωνία είναι σχεδόν έτοιμη και περιλαμβάνει τα φάρμακα γαλλόφωνης φαρμακευτικής, μαζί με το εξειδικευμένο προσωπικό της αλλοδαπής εταιρίας.

Στόχος της Φαρματέν, είναι να ξεκινήσει από τον καινούριο χρόνο η προώθηση των συγκεκριμένων προϊόντων, ενισχύοντας έτσι το χαρτοφυλάκιό της.

Στις μέρες βέβαια που διανύουμε, τέτοιες συμφωνίες έχουν και μια πρόσθετη αξία.

Τη διατήρηση της απασχόλησης στο ανθρώπινο δυναμικό που είναι κατάλληλα καταρτισμένο...

Νέο χρονοδιάγραμμα για ‘εργαλεία’ μέτρησης στην υγεία

Ημερομηνία δημοσίευσης: 11 Δεκεμβρίου 2013
Η καταμέτρηση των υλικών στα νοσοκομεία, αλλά και η συνολική ‘αναμέτρηση’ με το σύστημα νοσοκομειακής περίθαλψης των ασθενών έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα στο 2013.

Προφανώς, το χρονοδιάγραμμα δεν ‘τα κατάφερε’, ούτε καν με το πιλοτικό πλάνο που είχε αρχικά τεθεί, οπότε πήρε μια μετάθεση για Ιανουάριο – Φεβρουάριο και μάλιστα, με αλλαγή του πιλοτικού νοσοκομείου στο οποίο γινόταν η εφαρμογή του προγράμματος.

Οι ‘ψίθυροι’ θέλουν η καθυστέρηση αυτή να αποδίδεται στην έλλειψη ‘εργαλείων καταμέτρησης’, συνολικά για τις επιπτώσεις της κρίσης στο σύστημα υγείας.

Και με τη διαπίστωση αυτή, παράγοντες του υπουργείου Υγείας, στοχεύουν στη σημερινή διάσκεψη για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη χώρα, για να ανακοινώσουν τους νέους τους σχεδιασμούς.

Μόνο που παράγοντες του χώρου της υγείας δεν σταματούν να τονίζουν πως ‘το σύστημα δεν έχει τρόπο μείωσης των ελλειμμάτων του’...

Ας ελπίσουμε ότι οι εμπειρογνώμονες που θα φτάσουν στη χώρα μας το επόμενο διήμερο, θα μας συνδράμουν με την τεχνογνωσία τους, γιατί στα μοντέλα που πρέπει να εφαρμόσουμε, περιλαμβάνεται και η πρόσβαση στο σύστημα υγείας, των ανασφάλιστων που έχουν πληγεί από αυτή την κρίση...

Πολλαπλή χρήση υλικών μιας χρήσης από την Ε.Ε.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 10 Δεκεμβρίου 2013
Το ‘καυτό’ θέμα των ημερών, γίνεται η δεύτερη και τρίτη χρήση υλικών που προορίζονται για μια μόνο χρήση, εξαιτίας των συζητήσεων στις Βρυξέλλες για τον κανονισμό για τα ιατροτεχνολογικά υλικά που είναι υπό διαμόρφωση.

Το θέμα συζητείται και σήμερα στη σύνοδο υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες, και η ελληνική πλευρά, ενόψει Προεδρίας θα πρέπει να προσδιορίσει μια σαφή θέση μέχρι τότε.

Και καθώς φαίνεται πως οι προμηθευτές – λόγω της κρίσης- ενδεχομένως να είναι έτοιμοι να βάλουν λίγο ‘νερό στο κρασί τους’, μένει να διαπιστωθεί το … τεχνοκρατικό στοιχείο που προσδιορίζει πόσες φορές θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας καθετήρας ή ένας βηματοδότης, ποιες είναι οι διαδικασίες ασφαλούς αποστείρωσης και καθαρισμού και πόσο τοις εκατό μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς αν το υλικό που χρησιμοποιήθηκε πάνω μας κατά τη νοσηλεία, είχε περάσει όλες αυτές τις διαδικασίες…
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη