Επανήλθε η εξέταση του καρκίνου του μαστού

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Σεπτεμβρίου 2013
Τέσσερις μήνες χρειάστηκε για τη διόρθωση ενός λάθους, που εκτός από χρήματα στον ΕΟΠΥΥ, κοστίζει και σε επιβάρυνση των ασθενών αλλά και των οικογενειών τους.

Οι γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού μπορούν και πάλι, μέσω του ταμείου τους, να κάνουν το τεστ που καθορίζει αν χρειάζεται να κάνουν χημειοθεραπεία ή όχι, με συμμετοχή τους σε ποσοστό 20%.

Η συγκεκριμένη εξέταση επειδή είναι ακριβή, περικόπηκε μέσα στις απανωτές περικοπές του ΕΟΠΥΥ, χωρίς να έχει υπολογιστεί, ότι εξοικονομεί στο σύστημα υγείας περίπου 5 εκ. ευρώ, από άχρηστες χημειοθεραπείες.

Βέβαια, μπροστά στο φόβο της προκλητής ζήτησης υπηρεσιών υγείας, δεν καλύπτεται η εξέταση σε γυναίκες άνω των 65 ή αν ο καρκίνος δεν είναι επιθετικός, παρότι οι προϋποθέσεις αυτές δεν προβλέπονται πουθενά στις διεθνείς οδηγίες για τη διαχείριση της ασθένειας...

Πώς ‘κουρεύονται’ οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Σεπτεμβρίου 2013
Τον τρόπο του ‘κουρέματος’ των οφειλών στις ιδιωτικές κλινικές, ανακάλυψε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Το Δ.Σ. του Οργανισμού, αποφάσισε να καταργήσει ‘παραπανίσιες’ δαπάνες, που προβλέπονται με προσαύξηση 20% στα υπάρχοντα κλειστά νοσήλια, και αφορούν λαπαροσκοπικές και ορθοπεδικές επεμβάσεις.

Η προσαύξηση αυτή, είχε δοθεί για να καλύπτονται τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις επεμβάσεις αυτές, όμως όπως φαίνεται, ήταν ... ‘πλεονασμός’, οπότε περικόπηκαν.

Βέβαια, η σχετική απόφαση δεν ορίζει από πότε ισχύει η περικοπή αυτή, οπότε και θα έχει αυτή την ...εξοικονόμηση ο ΕΟΠΥΥ, ούτε φυσικά και ποιος θα την επωμιστεί: οι κλινικές ή οι ασθενείς;

Συνεργασίες αντί εξαγορών στις φαρμακευτικές

Ημερομηνία δημοσίευσης: 16 Σεπτεμβρίου 2013
‘Πενία τέχνας κατεργάζεται’ και στους δύσκολους καιρούς από πλευράς χρηματοδότησης, οι φαρμακευτικές βλέπουν τις συνεργασίες μεταξύ τους, ως λύση στα προβλήματα υψηλού κόστους της έρευνας για νέα προϊόντα.

Ήδη τις τελευταίες ημέρες, άλλες τρεις συμφωνίες υπεγράφησαν. Μια μεταξύ της Roche και της αμερικανικής Inovio για την ανάπτυξη εμβολίων κατά του καρκίνου του προστάτη και της ηπατίτιδας Β και δύο από την Biogen, με την Amicus για το πάρκινσον και με την Isis για τις νευρολογικές διαταραχές.

Οι περισσότερες συμφωνίες της εποχής, δεν σταματούν στην εξαγορά ενός μορίου. Προβλέπουν συνήθως συγχρηματοδότηση των κλινικών ερευνών, της ανάπτυξης και της εμπορίας.

Το εντυπωσιακό όμως είναι, πως καθώς οι ιδέες και η τεχνογνωσία είναι σημαντικές, στη συμφωνία για το πάρκινσον, προβλέπεται η μισθολογική κάλυψη των εργαζομένων της Amicus που απασχολούνται στο νέο εγχείρημα από την Biogen...

Πρόεδρος της επιτροπής λίστας ο καθ. Ν. Χούλης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 13 Σεπτεμβρίου 2013
Νέο πρόεδρο αποκτά η Επιτροπή της λίστας συνταγογραφουμένων φαρμάκων του ΕΟΦ.

Πρόκειται για τον ομότιμο καθηγητή της Φαρμακευτικής Αθηνών κ. Νικ. Χούλη.

Η νέα επιτροπή θα αναλάβει να αναδιοργανώσει τη λίστα φαρμάκων που θα χορηγούν ο ΕΟΠΥΥ και τα υπόλοιπα Ταμεία περίθαλψης, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στην τελευταία σχετική απόφαση του υπουργείου Υγείας.

Καθώς οι όροι που προβλέπονται είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί και θα πρέπει να ελεγχθεί ένα - ένα φάρμακο από την αρχή, ώστε να ενταχθεί στη νέα λίστα, το έργο της συγκεκριμένης επιτροπής, δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος της χρονιάς...

Λιγότερες χώρες για τιμολόγηση των φαρμάκων

Ημερομηνία δημοσίευσης: 12 Σεπτεμβρίου 2013
Το ‘καλάθι της νοικοκυράς’ φαίνεται να αλλάζει στην νέα αγορανομική διάταξη που είναι στα σκαριά για την κοστολόγηση των φαρμάκων.
Τώρα που το τοπίο των φαρμάκων οδηγείται σε πλήρη αλλαγή, φαίνεται να αλλάζει και το ‘καλάθι’ των χωρών που λαμβάνονται υπόψιν για την εξαγωγή του μέσου όρου των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης.

Σήμερα είναι 22 χώρες και οι μέχρι τώρα ‘έχουν ακουστεί’ στο τραπέζι των συζητήσεων για εξαίρεση οι: Κύπρος, Λετονία, Ρουμανία και Σλοβακία.

Βέβαια, στο ενδεχόμενο αυτό υπάρχουν και οι ‘ψίθυροι’ που προειδοποιούν για αυξήσεις στις τιμές των πρωτοτύπων, την ώρα που ‘το Ταμείον είναι μείον’...

Από τον Ερυθρό Σταυρό στο Ελπίς...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 11 Σεπτεμβρίου 2013
Στο νοσοκομείο ‘Ελπίς’ μεταφέρθηκε η μονάδα αιμοδοσίας του Δρακοπούλειου Κέντρου Αιμοδοσίας, που υπάγεται στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού.

Ήδη στο ‘Ελπίς’ μεταφέρθηκε το προσωπικό που στελεχώνει τη μονάδα, 3 γιατροί και 11 άτομα νοσηλευτές και προσωπικό άλλων ειδικοτήτων.

Η νέα μονάδα θα συνεχίσει τις αιμοληψίες, όμως η μονάδα μεταγγίσεων μεταφέρθηκε στο ‘Γ. Γεννηματάς’, στο οποίο το ‘Ελπίς’ στέλνει τις μονάδες αίματος για τους μεταγγιζόμενους.

Αναβάθμιση για το ‘Ελπίς’ ή έναρξη αποψίλωσης του Ερυθρού Σταυρού;

Μισοτιμής η κοστολόγηση στα γενόσημα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 10 Σεπτεμβρίου 2013
Συσκέψεις επί συσκέψεων γίνονται τις τελευταίες μέρες στο υπουργείο και τον ΕΟΦ, για τη νέα πολιτική φαρμάκου στη χώρα.

Μέσα στις αλλαγές που έρχονται, είναι και η αλλαγή του τρόπου κοστολόγησης των φαρμάκων, ιδίως των γενοσήμων.
Ο στόχος είναι γνωστός: να φθάσει η κατανάλωσή τους στο 60% του όγκου.

Και ένας τρόπος, είναι να γίνουν ελκυστικά από πλευράς τιμής, αφού και τα Ταμεία έχουν ‘στεγνώσει’ και η περίθαλψη των ασθενών φαντάζει πλέον ως είδος πολυτελείας...

Η σκέψη λοιπόν ξεκίνησε αρχικά για σταδιακή μείωση της τιμής των γενοσήμων ανάλογα με τις πωλήσεις τους, και τώρα φαίνεται να καταλήγει σε μονομιάς μείωση της τιμής τους στο 55% της τιμής του πρωτοτύπου...

Και καθώς οι συζητήσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη, ο υπουργός Υγείας κάνει λόγο για ‘γενναίες μειώσεις’ στις τιμές τους...

Τα...στρουμφάκια του υπουργού Υγείας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 10 Σεπτεμβρίου 2013
Με τον Γκρινιάρη στα στρουμφάκια, παρομοίασε την Τρίτη τους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου Υγείας ο κ. Γεωργιάδης.

Με τον τρόπο αυτό, θέλησε να δείξει πόσο θόρυβο προκαλούν όταν κάτι δεν πάει καλά και ότι - προφανώς - δεν επιβραβεύουν αρκούντως το έργο του υπουργείου.

Ο ρόλος τους, όμως, είναι ακριβώς αυτός. Να γκρινιάζουν.

Δεν είναι υποχρεωτικό να αρέσουν σε όλους τα κινούμενα σχέδια...
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη