‘Ανάσα’ εκπτώσεων για τις οφειλές του ΕΟΠΥΥ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 7 Μαρτίου 2013
Στη στροφή, λίγο πριν αρχίσουν οι πληρωμές στους παρόχους του ΕΟΠΥΥ, η απόφαση περί των εκπτώσεων άλλαξε.

Τα ποσοστά των εκπτώσεων παραμένουν ίδια, όμως η προκαταβολή του 90% που έχει ήδη πληρωθεί, δεν περιλαμβάνεται πλέον στο ποσό με το οποίο θα γίνει ο υπολογισμός των εκπτώσεων.

Και πολύ περισσότερο, δεν θεωρείται ότι το δημόσιο έχει εξοφλήσει την οφειλή του…

Αν συνδυαστεί και με τις προθέσεις εξόφλησης μέχρι τα μισά του χρόνου, τότε κάτι θα αρχίσει να ‘κινείται’ στην αγορά…

Η λίστα των φαρμάκων και η λίστα του μπακάλη

Ημερομηνία δημοσίευσης: 6 Μαρτίου 2013
‘Ούτε μια λίστα δεν μπορείτε να φτιάξετε εδώ και τόσο καιρό, όταν ο μπακάλης της γειτονιάς τη λίστα του, την έχει έτοιμη για το μαγαζί του’, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Δημήτρης Βαρνάβας, μετέχοντας στο συνέδριο για τα γενόσημα και κοιτώντας το μοναδικό κρατικό εκπρόσωπο - Διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Βασίλη Κοντοζαμάνη, παρότι γνωρίζει την αναρμοδιότητα…

Και ο λόγος ήταν προφανής. Όλη η αγορά περιμένει εναγωνίως να ανακοινωθεί η λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων.

Φαίνεται πως οι συνεχείς αλλαγές τιμών στα φάρμακα, την έχουν κάνει ‘γιοφύρι της Άρτας’, γιατί οι αλλαγές αυτές δεν επιτρέπουν να βγούν οι τιμές αναφοράς. Και αυτές με τη σειρά τους θα δείξουν τελικά τι και πόσο θα πληρώνουν οι ασθενείς ως συμμετοχή, αλλάζοντας πάλι την κατανομή της πίτας στην αγορά.

Γι΄ αυτό, τα λέμε στη νύφη για να τ’ ακούει η πεθερά…

Και στην επιτροπή της λίστας φαρμάκων ο καθηγητής Δ. Μπούρος

Ημερομηνία δημοσίευσης: 5 Μαρτίου 2013
Στην επιτροπή της λίστας για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα τοποθετήθηκε ο καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Δημοσθένης Μπούρος, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής που είναι υπεύθυνη για τις τιμές των φαρμάκων.

Ο κ. Μπούρος τοποθετήθηκε στην επιτροπή της λίστας, σε αντικατάσταση του καθηγητή Ιατρικής Γιώργου Πολυμενέα.

Στην επιτροπή της λίστας φαρμάκων, τοποθετήθηκε επίσης και ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, κ. Γιώργος Κολιός, σε αντικατάσταση της καθηγήτριας Ευαγγελίας Παπαδημητρίου η οποία παραιτήθηκε μετά την ολοκλήρωση κατάρτισης της λίστας.

Εμείς πάντως έχουμε μείνει με την απορία: Οι δύο επιτροπές πηγαίνουν για ‘συγχώνευση’ ή το εγχείρημα της λίστας συνταγογραφουμένων φαρμάκων ‘δεν βγαίνει’ από τα λάθη στην τιμολόγηση;

‘Με το διαβατήριο στα χέρια’ η Actelion;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 4 Μαρτίου 2013
H απόσυρση από τη φαρμακευτική εταιρία Actelion δύο φαρμάκων για σπάνιες παθήσεις, δεν άργησε να πυροδοτήσει σενάρια στην αγορά.

Οι ψίθυροι δίνουν και παίρνουν και συζητούν πως πρόκειται για φάρμακα τα οποία δημιούργησαν από μόνα τους μερίδιο στην αγορά, πως πρόκειται για φάρμακα αναντικατάστατα, πως η έρευνα της συγκεκριμένης εταιρίας έχει βραβευτεί κιόλας, γιατί κάλυψε ανάγκες που δεν καλύπτονταν, φέρνοντας καινοτομία…

Και από την άλλη όμως, δεν παρέλειπαν να αναφέρουν πως πρόκειται για μικρή εταιρία, με λίγα φάρμακα, γεγονός που δεν της επιτρέπει ‘απώλειες’ από λάθος τιμολόγηση, γιατί κάτι τέτοιο θα την οδηγήσει σε κλείσιμο.

Για το λόγο αυτό, ‘κακές γλώσσες’ περιμένουν από τη μια μέρα στην άλλη ανακοίνωση της εταιρίας ότι ετοιμάζει την αποχώρησή της από τη χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά:

‘με το διαβατήριο στο στόμα’ η Actelion…

‘Δυναμικές’ εμπλοκές για τα φάρμακα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 1 Μαρτίου 2013
Μπορεί η Τρόικα να διαπίστωσε ότι έχουμε πετύχει τους στόχους της φαρμακευτικής δαπάνης, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βρει κάτι για να ασκήσει και πάλι νέες πιέσεις.

Αυτό που φαίνεται ότι επανέρχεται τώρα, είναι η συζήτηση και πάλι – ένα χρόνο μετά- της υιοθέτησης του Αυστριακού μοντέλου για τα γενόσημα ή αλλιώς, το μοντέλο της ‘δυναμικής τιμολόγησης’.

Ο λόγος είναι ότι διαπιστώνουν πολλά γενόσημα σε κάθε θεραπευτική κατηγορία, με αποτέλεσμα να θέλουν να τα μειώσουν.

Οι σκέψεις λοιπόν τώρα, αναφέρουν ότι τα γενόσημα θα παίρνουν το 80% της τιμής του πρωτοτύπου που έχασε την πατέντα του, αλλά μόνο για τα τρια πρώτα φάρμακα που πήραν άδεια και κυκλοφόρησαν στην αγορά. Το κάθε επόμενο, θα χάνει ένα 10% της τιμής, σε σχέση με το προηγούμενο.

Το θέμα είναι ότι με το μέτρο αυτό, οι ελληνικές φαρμακευτικές, με τις καθυστερήσεις από τη γραφειοκρατία που υπάρχει εδώ με τις εγκρίσεις, δεν θα έχουν καμία ελπίδα...

Τροϊκανές προβλέψεις ανάπτυξης

Ημερομηνία δημοσίευσης: 28 Φεβρουαρίου 2013
Τελικά οι υποσχέσεις του διευθυντή των δημοσιονομικών στην Ε.Ε. και ελεγκτή της τρόικας για την υγεία, G. Carone, φαίνεται να τηρούνται.

Από τα μέσα Ιανουαρίου, ο κ. Carone είχε υποσχεθεί στους φαρμακοποιούς ότι ο στόχος των 2,4 δισ. της φαρμακευτικής δαπάνης θα παραμείνει στο … ύψος του, όσο κι αν πέφτει το ΑΕΠ της χώρας.

Σύμφωνα λοιπόν με τους νέους μνημονιακούς σχεδιασμούς, το ποσό θα παραμείνει και φέτος στο ίδιο ύψος, χωρίς να υπερβαίνει το 1,5% του ΑΕΠ (από 1% που ήταν πέρυσι) και το 1,3% το 2014.

Δηλαδή τι; Οι προβλέψεις για ανάπτυξη από το '14 είναι σίγουρες;

Νοσοκομεία: δεν πληρώνω, δεν πληρώνω

Ημερομηνία δημοσίευσης: 27 Φεβρουαρίου 2013
Ούτε κάν σε διαδικασία προετοιμασίας πληρωμών δεν βρίσκονται ακόμη τα νοσοκομεία, αφού οι προϋπολογισμοί τους δεν έχουν ακόμη εγκριθεί…

Οι προμηθευτές πιέζουν καθημερινά για τα οφειλόμενα, όμως οι οικονομικές υπηρεσίες δεν είναι σε θέση να πουν κουβέντα, ούτε πρόβλεψη δεν μπορούν να κάνουν.

Και όλα αυτά, τρεις μήνες μετά την έγκριση της δόσης, από την οποία οι εταιρίες υγείας δεν είδαν το 'χρώμα' της…

Και καθώς ο 'κλοιός' της έλλειψης ρευστότητας πιέζει, ιδίως με τη δίωξη που προβλέπεται για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, χαρακτηριστική είναι επιστολή των προμηθευτών ορθοπεδικού υλικού στους γραμματείς Υγείας Πελοπίδα Καλλίρη: Οι επιχειρήσεις ‘για 2 χρόνια απλήρωτες και άλλα 2 χρόνια χαμένα έσοδα λόγω τον ομολόγων, θα έπρεπε να είχε ευαισθητοποιήσει κάποιους’...

‘Μπαλάκι’ ενταλμάτων και αντιδραστηρίων

Ημερομηνία δημοσίευσης: 26 Φεβρουαρίου 2013
‘Μπαλάκι’ γίνονται τα εντάλματα πληρωμής, από το ΙΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου οι μονάδες υγείας του τελευταίου να προμηθευτούν αντιδραστήρια…

Και μάλιστα πιο συγκεκριμένα, από τον Ροβέρτο Σπυρόπουλο – διοικητή ΙΚΑ, στον Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο- πρόεδρο ΕΟΠΥΥ και πίσω…

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο κ. Παπαγεωργόπουλος ενόσω οι τεράστιες ελλείψεις αντιδραστηρίων δεν αφήνουν τους υγειονομικούς του π. ΙΚΑ να κάνουν τη δουλειά τους, δηλαδή να κάνουν εργαστηριακές εξετάσεις στους ασθενείς – ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Διοικητικά, ο κ. Παπαγεωργόπουλος, έστειλε στη διοίκηση του ΙΚΑ τα εντάλματα, και περιμένει από το ΙΚΑ να στείλουν τα χρήματα…

Μόνο που τα χρήματα δεν έρχονται, ο χρόνος τρέχει όπως και οι ανάγκες των ασθενών και το ΙΚΑ με τις ελάχιστες πλέον εισφορές, προτιμά να πληρώνει τις συντάξεις, αντί του ΕΟΠΥΥ που είναι οργανισμός.

Και οι ασθενείς, για να καλυφθούν, πρέπει να στραφούν αλλού…
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη