‘Ελεύθερη πτώση’ στην αρνητική λίστα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Δεκεμβρίου 2012
Σε ‘ελεύθερη πτώση’ βρίσκονται τα φάρμακα της αρνητικής λίστας από την αρχή του χρόνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IMS, από την αρχή του χρόνου τα φάρμακα αυτά έχουν υποστεί μια μείωση στην κατανάλωσή τους, κατά 27%.

Είναι αυτά τα φάρμακα που βγήκαν από τη λίστα του ΕΟΠΥΥ και τα οποία πρέπει να πληρώνει ο ασφαλισμένος από μόνος του.

Τι κι αν το κόστος τους είναι κατά μέσο όρο 5-6 ευρώ;

Όταν το ‘ταμείον είναι μείον’ οι ασθενείς προτιμούν να πουν ‘ευχαριστώ, δεν θα πάρω’…

Το εντυπωσιακό πάντως είναι ο διαχωρισμός στην κατανάλωση.

Γιατί στην αρνητική λίστα συμπεριλαμβάνονται και μη συνταγογραφούμενα (ΜΗΣΥΦΑ), αλλά και φάρμακα που απλά δεν αποζημιώνονται. Λοιπόν, μόνο τον Σεπτέμβριο που πέρασε, η κατανάλωση στα ΜΗΣΥΦΑ ‘έπεσε’ κατά 25% σε τεμάχια και τον Οκτώβριο κατά 13%, ενώ αυτά που δεν αποζημιώνονται, μειώθηκαν κατά 36% και 19,6%, αντίστοιχα, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες πέρυσι!

Εικοσάρης ο σημερινός 50άρης…

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Δεκεμβρίου 2012
Αισθητά λιγότερα θα είναι τα νέα άτομα που θα μπαίνουν στην αγορά εργασίας στην Ευρώπη την ερχόμενη 10ετία, σύμφωνα με τα δημογραφικά στοιχεία.

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι συνταξιοδοτήσεις, παρότι αυξάνονται και τα όρια ηλικίας.

Δημιουργείται έτσι ένα εργατικό δυναμικό … ‘ώριμο’ σε ηλικία, που ήδη, σχεδόν το 25% δηλώνει κάποιο μακροχρόνιο πρόβλημα υγείας όπως άσθμα, επιληψία, μυοσκελετικά, στεφανιαία νόσο, ηπατίτιδα, κατάθλιψη κλπ.

Μέσα λοιπόν στην οικονομική κρίση, η Ευρώπη ψάχνει τρόπους να κρατήσει στην εργασία το δυναμικό αυτό, αφού τα χρήματα για την υποστήριξη των δομών προστασίας από το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο φθίνουν…

Συμπέρασμα: ο παλιός 20άρης, είναι ο νέος 50άρης, όπως ‘προέβλεπε’ η σχετική ελληνική ταινία…

Τα μνημόνια, η υγεία και οι συνέπειες…

Ημερομηνία δημοσίευσης: 14 Δεκεμβρίου 2012
Βίαιη θεωρεί τώρα τη μείωση των δαπανών υγείας κατά 5 δισ. ευρώ από το 2009 ως το 2013 ο αναπληρωτής Καθηγητής Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και π. γενικός γραμματέας Υγείας, Νίκος Πολύζος.

Οι δημόσιες δαπάνες δεν ξεπέρασαν το 6 % του ΑΕΠ, δηλαδή τα 13 δισ. ευρώ το 2010 ή τα 12 δισ. ευρώ το 2012 και προβλέπονται κάτω από τα 11 δισ. ευρώ το 2013.

Πτώση παρατηρεί και στις απ' ευθείας πληρωμές των ασθενών, από το 4% του ΑΕΠ το 2009, σε κάτι παραπάνω από 2% σήμερα, καθώς η ζήτηση υπηρεσιών έχει μεταφερθεί στο δημόσιο τομέα.

Για το πώς φτάσαμε ως εδώ; Ο καθηγητής παρατήρησε το 2009 αύξηση δαπανών με ρυθμό 8%, όταν ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας ήταν 2%...

Μετανιωμένοι Πειραιώτες φαρμακοποιοί…

Ημερομηνία δημοσίευσης: 13 Δεκεμβρίου 2012
Ανοικτή επιστολή στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο έστειλαν οι φαρμακοποιοί του Πειραιά, 'αναδρομικά' για τον περασμένο Ιούνιο, που όταν οι φαρμακοποιοί της Αττικής απεργούσαν, εκείνοι κρατούσαν τα φαρμακεία τους ανοικτά, και οι Αθηναίοι ασθενείς έκαναν ουρές…

Τω καιρώ εκείνω οι … Αθηναίοι, απορούσαν πώς τα βγάζουν πέρα οι Πειραιώτες, μήπως ήξεραν κάτι που οι ίδιοι αγνοούσαν…

Σήμερα, μετά το αναδρομικό rebate, τις υποσχέσεις πληρωμών που εκκρεμούν ακόμη και την απελευθέρωση του ωραρίου, οι φαρμακοποιοί του Πειραιά δηλώνουν ανοικτά: 'Μετανιώνουμε που προς όφελος των ασφαλισμένων, εμπιστευθήκαμε και τα επόμενα χρονοδιαγράμματά σας για τον μήνα Σεπτέμβριο, αναλαμβάνοντας ως φαρμακοποιοί για άλλη μια φορά το τεράστιο ρίσκο να καταλήξουμε αφερέγγυοι σε περίπτωση μη πληρωμής, υποθηκεύοντας πέραν της οικονομικής μας δυνατότητας, την αξιοπιστία και την αξιοπρέπειά μας'....

Το ΣτΕ, ο ΕΟΦ και τα πειθαρχικά των φαρμακευτικών συλλόγων…

Ημερομηνία δημοσίευσης: 12 Δεκεμβρίου 2012
Φαρμακοποιός της περιφέρειας, μετείχε σε άλλες δύο εταιρίες εκμετάλλευσης φαρμακείων πέραν του δικού του, πράγμα που απαγορεύεται από τη νομοθεσία.

Ο Σύλλογος της περιφέρειάς του, του επέβαλε πρόστιμο, και ο φαρμακοποιός παραιτήθηκε από τη μία εταιρία, προσαρμοζόμενος στη νομιμότητα.

Στο μεταξύ όμως, απόφαση του ΕΟΦ ζητούσε την ακύρωση του προστίμου από το Σύλλογο...

Ο Σύλλογος προσέφυγε στο ΣτΕ και ζήτησε την επαναφορά της νομιμότητας.

Και το ΣτΕ, ακύρωσε την απόφαση του ΕΟΦ για ακύρωση του προστίμου…

Όμως, τώρα, ενόψει κατάργησης των πειθαρχικών συμβουλίων των συλλόγων, το ΣτΕ δεν θα χρειάζεται να ασχολείται με τέτοια ‘τετριμμένα’ θέματα…

Από την Genesis Pharma στον ΣΦΕΕ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 11 Δεκεμβρίου 2012
Μεταγραφή από την Genesis Pharma στον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας πήρε η κ. Ζέφη Βοστιτσάνου.

Η κ. Βοστιτσάνου ήταν Διευθύντρια κανονιστικών υποθέσεων στην Genesis Pharma, και στον ΣΦΕΕ διαδέχεται την κ. Σοφία Μελά, μέχρι πρότινος Διευθύντρια κανονιστικών υποθέσεων του Συνδέσμου.

Εμείς να της ευχηθούμε καλή επιτυχία στα νέα της καθήκοντα.

Αύξηση συμμετοχής, 'δια χειρός φαρμακοποιού'

Ημερομηνία δημοσίευσης: 10 Δεκεμβρίου 2012
Ένα επιπλέον 5% τι είναι; Τίποτα δεν είναι…

Κάπως έτσι πρέπει να το σκέφτηκε φαρμακοποιός, και πούλησε φάρμακο σε ασθενή, προκαλώντας προσαύξηση της συμμετοχής, κατά 5%.

Και εξηγούσε μάλιστα, ότι τώρα που μειώθηκε το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, 'δεν βγαίνει'…

Ούτε το δελτίο τιμών, ούτε η νομοθεσία, ούτε οι πιθανοί έλεγχοι, ήταν ικανοί να τον σταματήσουν.

Η … καινοτομία του –ομολογουμένως μεμονωμένου - φαρμακοποιού, συζητιόταν το Σαββατοκύριακο σε 'πηγαδάκια' συνδικαλιστών φαρμακοποιών, οι οποίοι εξέφραζαν την ανησυχία τους για τον κλάδο, με τα τελευταία μέτρα, τις ατομικές συμβάσεις κλπ.

Πρακτικά όμως, αυτό που σκέφτονται είναι πώς θα κρατηθεί το 'μέτωπο' των φαρμακοποιών αραγές…

Συμμετοχή στα φάρμακα από 15%, σε 20% ή 30%;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 7 Δεκεμβρίου 2012
Την αυξημένη συμμετοχή στα φάρμακα, που κυριολεκτικά έχει ‘γονατίσει’ τους ασθενείς, οι οποίοι έχουν φτάσει να μην παίρνουν τα φάρμακά τους, ούτε οι φαρμακευτικές δεν τη θέλουν!

Στήθηκαν λοιπόν συνεργεία, τα υπολόγισαν και αντί των 300 εκ. ευρώ που στόχευε να ‘φέρει’ η νέα λίστα, διαπιστώθηκε ότι οδηγεί σε μια εξοικονόμηση της τάξης των 800 εκ. ευρώ, φυσικά με επιβάρυνση των ασθενών…

Αφού όμως αυτό δεν λειτουργεί τελικά, και πρακτικά επιβαρύνεται η υγεία του πληθυσμού συνολικά, οι φαρμακευτικές έκαναν μια αντιπρόταση.

Να εξοικονομηθούν τα 300 εκ. ευρώ που χρειάζονται, αλλά η συμμετοχή των ασθενών, να παραμένει ‘μονοψήφια’, δηλαδή κάτω από 10 ευρώ.

Με άλλα λόγια, η συμμετοχή να κρατηθεί σε επίπεδα της τάξης του 20-22% κατά μέσο όρο, αντί του 30% που έφτανε κατά μέσο όρο με τη νέα λίστα, αλλά ταυτόχρονα να μπορέσει να υλοποιηθεί και ο στόχος των εξοικονομήσεων του μνημονίου.

Εμείς απλώς να θυμίσουμε ότι με τις συμμετοχές 0%, 10% και 25%, ο μέσος όρος της ιδιωτικής συμμετοχής των ασθενών για τα φάρμακά τους, υπολογιζόταν στο 15%.
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη