Έτοιμη η Επιτροπή Καινοτομίας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 13 Ιουνίου 2013
Συγκροτήθηκε τελικά, η Επιτροπή για την αξιολόγηση της καινοτομίας, στα φάρμακα που περιμένουν τιμή για να κυκλοφορήσουν στη χώρα μας, με την γραμματέα Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου, την αντιπρόεδρο του ΕΟΦ Μαρία Σκουρολιάκου, τους προϊσταμένους των διευθύνσεων φαρμάκων του υπουργείου και του ΕΟΠΠΥ και τρεις διακεκριμένους γιατρούς.

Κριτήρια με τα οποία θα δουλέψει η επιτροπή για την αξιολόγηση, είναι η ταχεία έγκριση των προϊόντων από τους διεθνείς οργανισμούς, τα ορφανά φάρμακα, τα εμβόλια, ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων, η σχέση κόστους – οφέλους των νέων θεραπειών και η αντικατάσταση φαρμάκων που μειώνουν τελικά τη φαρμακευτική δαπάνη.

Φοροαπαλλαγή στο ‘κούρεμα’

Ημερομηνία δημοσίευσης: 12 Ιουνίου 2013
Εκπίπτουν τελικά από τη φορολογία, οι απώλειες από το PSI για τις εταιρίες του τομέα υγείας που πληρώθηκαν με ομόλογα, τα οποία στη συνέχεια κουρεύτηκαν.

Και ενώ για τις περιπτώσεις που κρατήθηκαν αχρησιμοποίητα τα ομόλογα, η ζημιά μπορεί να αποσβεστεί στις γνωστές 30 δόσεις, το υπουργείο Οικονομικών, αποφάσισε να επιτρέψει να εκπέσει η ζημιά μονομιάς, εάν η απώλεια ‘επανατιμολογηθεί σε άλλη εταιρία στο σύνολό της’, κι αυτό για να μην υπάρχει άνιση φορολογική επιβάρυνση με τη σταδιακή επί 30 χρόνια έκπτωση.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι για τις περιπτώσεις που τα ομόλογα δόθηκαν στις Τράπεζες για factoring ή για εγγύηση δανεισμού, υπάρχει η δυνατότητα να αναγνωριστεί η ζημιά, στο χρόνο που συνέβη.

Τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση, ο χρόνος στο Δημόσιο, πλησιάζει τα πραγματικά γεγονότα...

Ο ΕΟΠΥΥ, οι Πάρεδροι και οι ...αποδείξεις

Ημερομηνία δημοσίευσης: 11 Ιουνίου 2013
Τελικά αυτή η πρακτική ‘χέρι-χέρι’ όχι μόνο αποδίδει, αλλά απ΄ότι όλα δείχνουν, είναι και επιθυμητή...

Μετά τους φαρμακοποιούς, στην ίδια ‘τεχνική’ καλούνται να ... συναινέσουν και οι ιδιωτικές κλινικές, καθώς οι δύο πάρεδροι που έχουν στην αρμοδιότητά τους τον έλεγχο των δαπανών του ΕΟΠΥΥ για την πληρωμή των κλινικών, έχουν διαφορετική αντίληψη για τη διαδικασία ελέγχου που πρέπει να τηρηθεί.

Και καθώς η μία Πάρεδρος ζήτησε τις ίδιες τις αποδείξεις για να ασκήσει τον έλεγχο της πληρωμής, οι κλινικές σκέφτονται τώρα αν τελικά θα πρέπει προσκομίσουν τις ζητούμενες αποδείξεις, με... γκρέιντερ...

Όσο για την ουσία του θέματος, η διαφωνία των δύο Παρέδρων, τις οδήγησε στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που θα συνεδριάσει για να αποφασίσει εκείνη τελικά τη διαδικασία...

Τεχνική ‘χέρι-χέρι’ για πληρωμές από τα Ταμεία

Ημερομηνία δημοσίευσης: 10 Ιουνίου 2013
Μια ... ‘παραδοσιακή’ πρακτική επιστράτευσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κυριάκος Θεοδοσιάδης για την πληρωμή των φαρμακοποιών –μελών του, από τα ταμεία – κακοπληρωτές.

Ο κ. Θεοδοσιάδης έβαλε την προηγούμενη εβδομάδα σε μια κούτα τιμολόγια, ενημερότητες και κάθε δικαιολογητικό για τις οφειλές του ΤΑΥΤΕΚΩ από το Δεκέμβριο του ’11 και τα πήγε στο Ταμείο, για να διεκπεραιωθούν ‘χέρι-χέρι’.

Και καθώς η πρακτική αυτή φαίνεται ότι αποδίδει, το ίδιο ετοιμάζεται να κάνει τις επόμενες ημέρες με τον Οίκο Ναύτου, το ταμείο της ΔΕΗ και τον ΕΟΠΥΥ, για να ‘κλείσει’ τις οφειλές του 2011...

Πάντα βέβαια, μετά το ‘κούρεμα’ του 3,5% που επιβάλλεται σε όλους τους παρόχους υγείας, για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της κρίσης...

Σχοινοβατούν πατέντες και δεδομένα...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 7 Ιουνίου 2013
Μεταξύ ταραχής και απογοήτευσης ‘κινείται’ πλέον η αγορά φαρμάκου, με αφορμή το θέμα της προστασίας πατέντας έναντι της προστασίας δεδομένων.

Καθώς η κοστολόγηση φαρμάκων υπό προστασία πατέντας τηρείται ακόμη, και μόνο σε ελάχιστα φάρμακα χρησιμοποιήθηκε η λήξη της προστασίας δεδομένων για να πέσει η τιμή τους, όλοι περίμεναν να εκδοθεί τελικά μια υπουργική απόφαση που θα ρυθμίζει το θέμα στην κατεύθυνση της προστασίας της πατέντας και της κυκλοφορίας γενοσήμου στη χώρα. Και αυτό γιατί θεωρητικά, η λήξη της πατέντας συνοδεύεται από την κυκλοφορία γενοσήμων στο εξωτερικό, αφού αν δεν τηρηθεί η νομιμότητα, η διαφορά μεταξύ των παραγωγών εταιριών λύνεται στα δικαστήρια...

Με δεδομένες όμως τις γνωστές καθυστερήσεις στο ελληνικό Δημόσιο, οι ‘κακές γλώσσες’ απαντούσαν: η απόφαση θα εκδοθεί όταν θα λήξουν οι πατέντες...

Clawback: αν απορριφθεί υπάρχουν κι άλλα μέτρα...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 6 Ιουνίου 2013
Τέσσερις από τις 12 φαρμακευτικές που δεν πλήρωσαν το clawback εκδήλωσαν πρόθεση να ξαναμπούν τα φάρμακά τους στη λίστα, όμως μόνο δύο από αυτές τελικά, πλήρωσαν το πρόστιμο της καθυστέρησης, μαζί με το ποσό του clawback που τους αναλογούσε.

Όσο για την προσφυγή στο ΣτΕ ώστε να κριθεί αντισυνταγματικό το μέτρο, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς δήλωνε με νόημα σήμερα:

Οι προβλέψεις εξαμήνου για το μέτρο κυμαίνονται στα 80-90 εκ. ευρώ. Κι αν απορριφθεί, υπάρχουν κι άλλα μέτρα...

McKinsey: Επενδύσεις και εξειδίκευση για ιατρικό τουρισμό

Ημερομηνία δημοσίευσης: 5 Ιουνίου 2013
Πλαστική χειρουργική και οδοντιατρικές εργασίες προσφέρουν κυρίως οι εξειδικευμένοι προορισμοί του ιατρικού τουρισμού.
Ποιοί είναι αυτοί; Η Ουγγαρία, το Μεξικό, η Κόστα Ρίκα, η Βραζιλία, η Ταιλάνδη, Μαλαισία κλπ. Η Σιγκαπούρη διαφοροποιείται στα καρδιολογικά, ογκολογικά και οφθαλμολογικά περιστατικά, η Ινδία περιλαμβάνει και ορθοπεδικά περιστατικά, ενώ χωρίς ξεκάθαρη ειδίκευση μπαίνει στο παιχνίδι τελευταία και η Τουρκία.

Σχετική έρευνα της McKinsey, διαπιστώνει ένα κοινό χαρακτηριστικό των χωρών αυτών: την πιστοποίηση κατά JCI με πρώτη την Τουρκία να διαθέτει 44 πιστοποιήσεις και τις αραβικές χώρες του Κόλπου, με 38 πιστοποιήσεις.

Εμείς, βρισκόμαστε ακόμη στα ‘σπάργανα’, με μια μόλις πιστοποίηση JCI και τέσσερις ακόμη πιστοποιήσεις.
Γι΄ αυτό η McKinsey θεωρεί εξαιρετική ευκαιρία για την Ελλάδα τη σύνδεση τουρισμού και υγείας, με την επένδυση στις κατάλληλες υποδομές...

Πληρωμές με τρίμηνη παράταση στους παρόχους υγείας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 4 Ιουνίου 2013
Πληρωμές αναζητούν όλοι οι πάροχοι των υπηρεσιών υγείας, είτε από τον ΕΟΠΥΥ, είτε από τα νοσοκομεία. Το υπουργείο Οικονομικών κάνει αναφορές σε χρηματοδοτήσεις του υπουργείου Υγείας και των φορέων του και όλα εμφανίζουν το Ελεγκτικό Συνέδριο να ‘παίζει καθυστέρηση’...

Στην πράξη όμως, ενώ η αρχική μνημονιακή πρόβλεψη ‘έβλεπε’ εξόφληση τουλάχιστον των παλαιών χρεών (ως 31.12.2011) ως το τέλος Ιουνίου, οι νεώτερες μνημονιακές προβλέψεις, όχι ευθέως, αλλά δια του αποτελέσματος, δείχνουν πως η Κυβέρνηση πήρε τρίμηνη παράταση...

Η εικόνα αυτή έχει ήδη ‘φτάσει’ στους παρόχους υγείας του ΕΟΠΥΥ που κάνουν λόγο για 5 δόσεις ως το τέλος Σεπτεμβρίου, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν δει το ‘χρώμα’ των δόσεων.

Είναι βέβαια και οι φαρμακευτικές, που ‘πήραν το μήνυμα’ με την πρόβλεψη για ανά μήνα έκδοση δελτίου τιμών στα νέα προϊόντα... Και βλέποντας τις καθυστερήσεις, διερωτώνται ποιά ορίζονται ως παλιά χρέη, γιατί όπως όλα δείχνουν, αφορούν μόνο τις οφειλές ως το τέλος του 2011..
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη