Φάρμακα: μισό δις κάτω, χωρίς καινοτομία

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Νοεμβρίου 2013
‘Κρύος ιδρώτας’ έχει πιάσει την αγορά φαρμάκου, με την τροπολογία για την αλλαγή της κοστολόγησης των φαρμάκων που κατατέθηκε στη Βουλή, μαζί με το νομοσχέδιο περί διασυνοριακής περίθαλψης των ασθενών στην Ε.Ε.

Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προβλέπει εξοικονόμηση από την εφαρμογή της, της τάξης των 480 εκ. ευρώ, χωρίς όμως να διευκρινίζει με ποιον τρόπο θα εξοικονομηθούν τα ποσά αυτά.

Όπως όλα δείχνουν, πρόκειται για το χειρότερο σενάριο σε ότι αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία από 2,37 δις, δεν φαίνεται να ‘πέφτει’ στα 2 δις, αλλά χαμηλώνει και κάτω από το 1,9 δις. ευρώ...

Οι πιο αισιόδοξοι βέβαια, υπολογίζουν ότι αν προστεθεί στη φετινή φαρμακευτική δαπάνη και το clawback, που φέτος φαίνεται να φτάνει τα 150 εκ. ευρώ, καθώς και rebate της τάξης του 10% μεσοσταθμικά, τότε οριακά οι υπολογισμοί ‘επανέρχονται’ στα 2 δις. ευρώ, σενάριο που κι αυτό δεν είναι ευχάριστο για κανέναν από τους εταίρους του φαρμάκου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ‘ψίθυροι’ αναφέρουν, τη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα την υποστούν τα καινοτόμα φάρμακα, για τα οποία δεν βλέπουν να ‘φαίνεται φως’...

Κόστος θεραπειών με συννοσηρότητα ή όχι;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 15 Νοεμβρίου 2013
Δύο μεγάλες μελέτες για το κόστος του διαβήτη έχουν γίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Η πρώτη -το 2010- έδειξε ότι οι ασθενείς με διαβήτη κοστίζουν στο σύστημα υγείας περίπου 1.000 ευρώ το χρόνο, όταν η νόσος ελέγχεται και ρυθμίζεται, ενώ το κόστος ανεβαίνει στα 1.600 ευρώ περίπου όταν οι ασθενείς αδυνατούν να ρυθμίσουν το διαβήτη τους.

Η δεύτερη μελέτη όμως, φέτος, έδειξε ότι οι ρυθμισμένοι ασθενείς κοστίζουν τελικά περί τα 6.400 ευρώ και οι αρρύθμιστοι περίπου 7.800 ευρώ το χρόνο.

Ποια ήταν η διαφορά των δύο μελετών που αυξάνει ραγδαία τις μετρήσεις στη δαπάνη για την περίθαλψη των ασθενών αυτών; Τα υπόλοιπα νοσήματα που συνοδεύουν το διαβήτη και τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στις μετρήσεις της δεύτερης μελέτης.

Και καθώς βρισκόμαστε ενόψει εφαρμογής θεραπευτικών πρωτοκόλλων για την περιστολή των δαπανών περίθαλψης, το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: θα υπολογίζεται η συννοσηρότητα στις προβλεπόμενες αγωγές; Γιατί μόνο έτσι θα μπορούν να καταρτιστούν σωστοί προϋπολογισμοί και οι δαπάνες δεν θα ‘ξεφεύγουν’.

Γιατί οι ασθενείς, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα αναζητήσουν θεραπεία για τις επιπτώσεις της νόσου τους. Συνεπώς αν παραλείπονται οι ‘περιφερειακές’ θεραπείες, το κόστος για το σύστημα υγείας θα είναι εκεί και μάλιστα χωρίς προβλέψεις...

Νοσοκομεία: ‘bed and breakfast’…

Ημερομηνία δημοσίευσης: 14 Νοεμβρίου 2013
‘Σκούρα’ είναι τα πράγματα στα νοσοκομεία τον τελευταίο καιρό.

Μια η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, μια οι καθυστερήσεις πληρωμών, έχουν οδηγήσει και σε καθυστερήσεις παραδόσεων φαρμάκων...

Στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης Τύπου για το πλαφόν της φαρμακευτικής δαπάνης, οι ομιλητές ρωτήθηκαν αν τελικά επιλεγεί το όριο των 2 δις. ευρώ, τι θα γίνει με τα φάρμακα και αν θα υπάρχουν αποσύρσεις...

Η απάντηση ήταν γλαφυρή, από μέρους του προέδρου του ΣΦΕΕ Κων. Φρουζή: ‘ήδη δεν έχουν έρθει τα νέα φάρμακα, τα οποία συνιστούν έλλειψη σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, όμως επίσης ήδη, τα νοσοκομεία δεν έχουν φάρμακα και έχουν γίνει ‘bed and breakfast’...

Ασφαλιστικές: ο μεγάλος κερδισμένος της υγείας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 13 Νοεμβρίου 2013
Τα τελευταία χρόνια, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές έχουν αυξήσει τις συμβάσεις τους με τον ιδιωτικό τομέα υγείας, βλέποντας ότι οι ασφαλισμένοι τους ζητούν ολοένα και περισσότερο τις υπηρεσίες ιδιωτικών κλινικών και εργαστηρίων.

Μόνο που για να συνάψουν τις συμβάσεις με τους παρόχους ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, οι ασφαλιστικές, θέτουν ως προαπαιτούμενο την ύπαρξη συμβάσεων με τους δημόσιους φορείς ασφάλισης περίθαλψης, ώστε η ιδιωτική ασφάλεια να μετέχει στην περίθαλψη, συμπληρωματικά.

Το δεδομένο αυτό, φαίνεται πως είδε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και επαναφέρει την προσπάθεια των προκατόχων του –επί του ιδίου θέματος.

Όμως επειδή τα προηγούμενα χρόνια, η προσπάθεια δεν ‘δούλεψε’, τώρα ο υπουργός σκέφτεται να χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία των ασφαλιστικών στην κοστολόγηση των υπηρεσιών υγείας, μέσω των πρωτοκόλλων... Η ...παράπλευρη κίνηση, ενδέχεται να φέρει εξοικονομήσεις πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για το δεύτερο σκέλος όμως, που είναι και το κυρίως ζητούμενο, θα πρέπει να γίνουν και κινήσεις προσέλκυσης ενδιαφέροντος για τις ασφαλιστικές, ώστε οι ασφαλισμένοι – κάνοντας χρήση των ειδικών κλινών των νοσοκομείων – να τα προτιμήσουν έναντι των ιδιωτικών κλινικών...

Ιδιωτικοποίηση ΕΟΠΥΥ φέρνει η χαμηλή φαρμακευτική δαπάνη;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 12 Νοεμβρίου 2013
Ο στόχος των 2 δις. για τη φαρμακευτική δαπάνη του 2014, φαίνεται αδύνατος.

Και στο συμπέρασμα αυτό φαίνεται να καταλήγουν όλοι οι εμπλεκόμενοι με το φάρμακο φορείς.

Μάλιστα επισημαίνουν ότι με το ποσό αυτό, ξεπερνιούνται τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, και περνάμε πλέον ανοικτά, σε φάση κοινωνικού αποκλεισμού.

Καθώς λοιπόν το ζήτημα είναι ο ΕΟΠΥΥ και η απαξίωσή του, που συντελείται με την έλλειψη πόρων από εισφορές – λόγω της ανεργίας και με την αδυναμία χρηματοδότησης από το κράτος – λόγω των δημοσιονομικών, ο φόβος βασικών παραγόντων της αγοράς, είναι το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού, που θα οδηγήσει σε ρήξη της κοινωνικής συνοχής...

Οι ‘ψίθυροι’ κάνουν λόγο για αρχή της αναλογικότητας, αλλά και για χρηματοδότηση του οργανισμού μέσω φορολογίας αντί εισφορών και συμμετοχή βάσει εισοδήματος και όχι βάσει ασθένειας...

Βέβαια υπάρχουν πάντα και οι απόψεις ότι αναλογικά, βάσει πληθυσμού και σε σύγκριση με το λοιπό ευρωπαϊκό νότο, φαρμακευτική δαπάνη της τάξης των 2 δις. είναι επαρκής για την κάλυψη του πληθυσμού.

Η εξίσωση που προκύπτει, βαρύνει μεν το υπουργείο Υγείας, όμως τελικά, θα βαρύνει τους ασθενείς, με ασφάλιση ή χωρίς...

Στο βωμό πάλι οι πατέντες φαρμάκων

Ημερομηνία δημοσίευσης: 11 Νοεμβρίου 2013
Επανέρχεται το θέμα της προστασίας της πατέντας ή της προστασίας δεδομένων για την τιμολόγηση των φαρμάκων, αναστατώνοντας πάλι την αγορά του φαρμάκου, ενόψει της κατάθεσης σχετικού νομοσχεδίου.

Οι συζητήσεις θέλουν να επανέρχεται η κοστολόγηση με προστασία δεδομένων, για την εξοικονόμηση πόρων, καθώς η επιλογή αυτή, μειώνει σημαντικά –αλλά και πρώιμα - τις τιμές σε φάρμακα που διατηρούν ακόμη την πατέντα τους. Όσο για τη διευθέτηση του προβλήματος, παραπέμπεται στα δικαστήρια, όπου ήδη εκκρεμμούν σχετικές αποφάσεις, οι οποίες όμως χρειάζονται ‘ το χρόνο τους’...

Πληροφορίες, αναφέρουν επίσης, ότι δεν υπάρχει πρόθεση να τηρηθεί το όριο του μέσου όρου των τριών φθηνότερων ευρωπαϊκών χωρών για την τιμολόγηση των υπό πατέντα φαρμάκων, εάν τίθεται ζήτημα αύξησης της τιμής τους στην περίπτωση που ήδη έχουν τιμολογηθεί χαμηλότερα, ενώ για τα φάρμακα που χάνουν την πατέντα τους, φαίνεται να παραμένει η μείωση του 50%, επίσης ανεξάρτητα από το μέσο όρο των τριών φθηνότερων ευρωπαϊκών τιμών.

Όσο για τις συζητήσεις θεσμοθέτησης ελάχιστης τιμής ενός φαρμάκου, φαίνεται να παραμένει η διάταξη που επιτρέπει εθελοντικές μειώσεις μέχρι το ... ναδίρ...

Όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, που φαίνεται να καταλήγει στα ... χέρια των ασθενών...

‘Think tank’ καινοτομίας για την υγεία

Ημερομηνία δημοσίευσης: 8 Νοεμβρίου 2013
Οι γιατροί στην πλειοψηφία τους επιλέγουν τη μετανάστευση ως λύση στην οικονομική κρίση, φέρνοντας στην επιφάνεια συζητήσεις για ‘brain drain’ της χώρας.

Όμως την ίδια στιγμή, αυτοί που ...μένουν, ‘βάζουν ένα χεράκι’ να βγούμε από την κρίση προτείνοντας μια σειρά από καινοτομίες.

Πολλές από αυτές, και για να είμαστε συγκεκριμένοι 143 από αυτές, που αφορούν την υγεία, κατατέθηκαν στον διαγωνισμό του ΣΦΕΕ για την καινοτομία, από ερευνητικά ιδρύματα, Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, καθηγητές, μεμονωμένους ερευνητές, εργαζόμενους σε νοσοκομεία, φοιτητές, μαθητές κλπ. Και ήταν από όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, δείχνοντας πως υπάρχουν ιδέες από το ένα ως το άλλο άκρο της χώρας.

Οι προτάσεις αφορούν νέα συστήματα χορήγησης φαρμάκων, κυτταρικές ή ογκολογικές θεραπείας, αξιολόγηση νέων θεραπευτικών ουσιών, νέες τεχνολογίες, ηλεκτρονικές εφαρμογές για βελτίωση ποιότητας ζωής χρονίων ασθενών κλπ.

Εμείς θα περιμένουμε να δούμε ποιες από τις ιδέες αυτές θα πάρουν σάρκα και οστά...

Κλονίζεται η εμπιστοσύνη των ευρωπαϊκών φαρμακευτικών

Ημερομηνία δημοσίευσης: 7 Νοεμβρίου 2013
Σοβαρούς προβληματισμούς για γραμμές παραγωγής αντιμετωπίζουν οι πολυεθνικές φαρμακευτικές, καθώς συνεχίζουν οι καθυστερήσεις στην έγκριση φαρμάκων για τα οποία έχει εγκριθεί η κυκλοφορία τους, πλην όμως δεν έχουν πάρει τιμή για να κυκλοφορήσουν στην αγορά.

Το θέμα έφτασε στην ευρωπαϊκή ένωση φαρμακευτικών εταιριών EFPIA, με αποτέλεσμα σήμερα, ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Richard Bergstrom, να στείλει επιστολή στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ζητώντας του να λάβει μέτρα.

Ο κ. Bergstrom, επισημαίνει πως η καθυστέρηση αυτή, δημιουργεί αβεβαιότητα στη βιομηχανία και υπονομεύει την εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία...

Τονίζει μάλιστα ότι η έγκριση της κυκλοφορίας των φαρμάκων αυτών (με την παροχή τιμής) δεν θα επηρεάσει τη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία ορίζεται από τους όρους του Μνημονίου...

Πάντως, από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το θέμα της εμπιστοσύνης, γίνεται απόλυτα σαφές, αφού από τα 420 φάρμακα που είχαν καταθέσει αίτηση για τιμή, σήμερα περιορίστηκαν στα 360. Τα 60 που δεν βρίσκονται πια σε αναμονή, είναι γιατί αποσύρθηκαν οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί...
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη