Από τον Ερυθρό Σταυρό στο Ελπίς...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 11 Σεπτεμβρίου 2013
Στο νοσοκομείο ‘Ελπίς’ μεταφέρθηκε η μονάδα αιμοδοσίας του Δρακοπούλειου Κέντρου Αιμοδοσίας, που υπάγεται στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού.

Ήδη στο ‘Ελπίς’ μεταφέρθηκε το προσωπικό που στελεχώνει τη μονάδα, 3 γιατροί και 11 άτομα νοσηλευτές και προσωπικό άλλων ειδικοτήτων.

Η νέα μονάδα θα συνεχίσει τις αιμοληψίες, όμως η μονάδα μεταγγίσεων μεταφέρθηκε στο ‘Γ. Γεννηματάς’, στο οποίο το ‘Ελπίς’ στέλνει τις μονάδες αίματος για τους μεταγγιζόμενους.

Αναβάθμιση για το ‘Ελπίς’ ή έναρξη αποψίλωσης του Ερυθρού Σταυρού;

Μισοτιμής η κοστολόγηση στα γενόσημα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 10 Σεπτεμβρίου 2013
Συσκέψεις επί συσκέψεων γίνονται τις τελευταίες μέρες στο υπουργείο και τον ΕΟΦ, για τη νέα πολιτική φαρμάκου στη χώρα.

Μέσα στις αλλαγές που έρχονται, είναι και η αλλαγή του τρόπου κοστολόγησης των φαρμάκων, ιδίως των γενοσήμων.
Ο στόχος είναι γνωστός: να φθάσει η κατανάλωσή τους στο 60% του όγκου.

Και ένας τρόπος, είναι να γίνουν ελκυστικά από πλευράς τιμής, αφού και τα Ταμεία έχουν ‘στεγνώσει’ και η περίθαλψη των ασθενών φαντάζει πλέον ως είδος πολυτελείας...

Η σκέψη λοιπόν ξεκίνησε αρχικά για σταδιακή μείωση της τιμής των γενοσήμων ανάλογα με τις πωλήσεις τους, και τώρα φαίνεται να καταλήγει σε μονομιάς μείωση της τιμής τους στο 55% της τιμής του πρωτοτύπου...

Και καθώς οι συζητήσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη, ο υπουργός Υγείας κάνει λόγο για ‘γενναίες μειώσεις’ στις τιμές τους...

Τα...στρουμφάκια του υπουργού Υγείας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 10 Σεπτεμβρίου 2013
Με τον Γκρινιάρη στα στρουμφάκια, παρομοίασε την Τρίτη τους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου Υγείας ο κ. Γεωργιάδης.

Με τον τρόπο αυτό, θέλησε να δείξει πόσο θόρυβο προκαλούν όταν κάτι δεν πάει καλά και ότι - προφανώς - δεν επιβραβεύουν αρκούντως το έργο του υπουργείου.

Ο ρόλος τους, όμως, είναι ακριβώς αυτός. Να γκρινιάζουν.

Δεν είναι υποχρεωτικό να αρέσουν σε όλους τα κινούμενα σχέδια...

Ακριβά φάρμακα και στα φαρμακεία;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 9 Σεπτεμβρίου 2013
Τα ακριβά φάρμακα που περιλαμβάνονται στο ν.3816 βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όχι μόνο για τις φαρμακευτικές, αλλά και για το υπουργείο που σκέφτεται τρόπους ώστε να μπορούν να πωλούνται τα συγκεκριμένα φάρμακα και από τα φαρμακεία.

Για να γίνει αυτό, πρέπει οι φαρμακοποιοί να έχουν κάποιο κέρδος, αφού με τη σημερινή πρόβλεψη κέρδους των 30 ευρώ, ‘μπαίνουν μέσα’ όταν ο φόρος και οι υπόλοιπες επιβαρύνσεις αναλογούν σε 50 ευρώ τουλάχιστον. Και από την άλλη, χρειάζεται και κεφάλαιο για την αγορά τους, σε μια εποχή που οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν...
Οι σκέψεις αφορούν εκπτώσεις από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας προς τα φαρμακεία για την κερδοφόρα δραστηριοποίηση των φαρμακοποιών στο συγκεκριμένο τομέα, ώστε να μην επηρεάζεται η τιμολόγησή τους στις άλλες χώρες για τις οποίες η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς.

Η τελευταία περίπτωση, μαζί με άλλα μέτρα που μελετώνται στόχο έχουν να εξυπηρετούνται οι ασθενείς σοβαρών παθήσεων, ώστε να βρίσκουν τελικά τα φάρμακά τους στο φαρμακείο, αντί να να τα ψάχνουν λόγω παραλλήλων εξαγωγών.

Κι άλλη περικοπή προϋπολογισμού στον ΕΟΠΥΥ;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 6 Σεπτεμβρίου 2013
Δεν έχει τέλος η κατηφόρα που έχουν πάρει τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ.

Συζητήσεις στο υπουργείο Οικονομικών, για τις περικοπές που πρέπει να γίνουν σε όλο το δημόσιο τομέα για το 2014, ασχολούνται και με τα θέματα του κάθε υπουργείου χωριστά.

Και για το υπουργείο Υγείας, ο ... ‘κλήρος’ φαίνεται να πέφτει στον ΕΟΠΥΥ, που με τη μείωση των εσόδων από εισφορές – λόγω ανεργίας- δημιουργούνται σκέψεις για ανάλογη μείωση χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Και ... δια της μεθόδου της κολοκυθιάς, ‘πόσο να κάνει’ η μείωση;

Από 200-400 εκ. ευρώ...
Οι ειδικοί που ασχολούνται με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, βέβαια, τονίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, ανέφικτο κλπ, οπότε οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται...

Και μέχρι τότε, οι άνθρωποι σίγουρα δεν ευημερούν, όμως δεν ευημερούν ούτε και οι αριθμοί...

Πληρωμές ΕΟΠΥΥ: πρόβλημα στους ...κωδικούς...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 5 Σεπτεμβρίου 2013
Ολοένα και ‘χλωμότερες’ δείχνουν οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ στους παρόχους υγείας.

Οι κλινικές πληρώθηκαν τις οφειλές του 2012, μέχρι και την προκαταβολή Ιανουαρίου 2013.

Ο σχετικός κωδικός του προϋπολογισμού του Οργανισμού έχει πλέον μόλις 1 εκ. ευρώ. Και είναι άγνωστο σε ποιόν πάροχο θα πρωτομοιραστεί...

Οι ‘ψίθυροι’ βέβαια, δεν ξεχνούν να τονίσουν ότι ενώ οι πάροχοι διεκδικούν τις πληρωμές τους, η απάντηση από τον ΕΟΠΥΥ, είναι πως χρήματα υπάρχουν, όχι όμως στο συγκεκριμένο κωδικό...

Και όταν ζητούν τη μεταφορά χρημάτων στο συγκεκριμένο κωδικό για τη συνέχιση των πληρωμών, τότε η απάντηση είναι ‘δεν μας αφήνει η Τρόικα’...

Στενό μαρκάρισμα για τα χρέη

Ημερομηνία δημοσίευσης: 4 Σεπτεμβρίου 2013
‘Στενό μαρκάρισμα’ ξεκινούν οι φαρμακευτικές, με στόχο να καταφέρουν κάποια στιγμή να εισπράξουν τα οφειλόμενα από νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ.

Καθώς η καταγραφή των οφειλών ανά τακτά χρονικά διαστήματα φαίνεται δεν είναι αρκετή, ο Σύνδεσμός τους, αποφάσισε να εντείνει την προσπάθεια με καταγραφή των οφειλών ανά μήνα, ξεκινώντας από το Σεπτέμβριο.

Η καταγραφή θα αφορά τα παλαιά χρέη μέχρι τέλους 2011, αλλά και τα νέα που συσσωρεύονται.

Το εγχείρημα, θα δείξει τη ροή πωλήσεων και πληρωμών, συμψηφισμών οφειλών, αλλά και τα ποσά των rebate και clawback.
Θα δείξει επίσης, αν συμφωνούν τα στοιχεία των φορέων (νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ), με τις επιχειρήσεις και τους τρόπους υπολογισμού της κάθε πλευράς...

Ένας διοικητής και ένας αναπληρωτής μικρών νοσοκομείων

Ημερομηνία δημοσίευσης: 3 Σεπτεμβρίου 2013
Δύο ακόμη διοικητές τοποθετήθηκαν με αποφάσεις του υπουργού Υγείας σε νοσοκομεία της χώρας.

Ο κ. Σπ. Δερδεμέζης, πτυχιούχος Διοίκησης Επιχειρήσεων του City University of New York (B. Baruch College), ανέλαβε Διοικητής του Γ.Ν. – Κ.Υ. Φιλιατών για την ερχόμενη τριετία.

Επίσης ο κ. Χρ. Φασιανός, πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέλαβε Αναπληρωτής Διοικητής του Γ.Ν. Σπηλιοπούλειο ‘Αγ. Ελένη’ για την ερχόμενη τριετία.

Όπως φαίνεται, οι τοποθετήσεις διοικητών συνεχίζονται, μόνο που τα νοσοκομεία τους, από δευτεροβάθμια, με τις αλλαγές που περιμένουμε θα βρεθούν να παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας, δηλαδή εξωνοσοκομειακής περίθαλψης...
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη