Συνεδρίαση της επιτροπής τιμών φαρμάκων, χωρίς τιμές!

Ημερομηνία δημοσίευσης: 16 Οκτωβρίου 2012
Με όλη την τυπικότητα προσκλήθηκαν χθες τα μέλη της επιτροπής τιμών για να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν τις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, σύμφωνα με την καινούρια αγορανομική διάταξη που υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα.

Προσήλθαν λοιπόν τα μέλη, όμως εκείνο που δεν είχε προσέλθει, ήταν οι τιμές από τον ΕΟΦ…

Ούτε λιανικές, ούτε χονδρικές, ούτε νοσοκομειακές…

Ζητήθηκε ‘πίστωση’ χρόνου, η οποία αναγκαστικά δόθηκε, και το ραντεβού μένει να προσδιοριστεί και πάλι…

Μήπως πράγματι έχουμε ακριβότερα φάρμακα;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 15 Οκτωβρίου 2012
Μεγάλες φαίνεται πως είναι οι διαφορές στις τιμές των πρώτων σε κυκλοφορία φαρμάκων της περίθαλψης εκτός νοσοκομείου, σύμφωνα με τις μετρήσεις κατανάλωσης του IMS, στα φαρμακεία.

Σε σχέση με τι; Μα, με τον μέσο όρο των τιμών τους, βάσει του Παρατηρητηρίου Τιμών.

Μάλιστα, οι διαφορές που 'κυκλοφορούν' στην αγορά για λιγότερα από τα πρώτα 10 σε κυκλοφορία φάρμακα, ξεκινούν από 37% και φτάνουν μέχρι 128%! Και οι αναγωγές στη διαφορά αυτή, περιλαμβάνουν και τις διαφορετικές συσκευασίες.

Το θέμα 'ψιθυρίζεται' από καιρό, όμως τώρα, που όλοι περιμένουν τη μείωση των τιμών, θέτουν και τα ανάλογα ερωτήματα: αυτές οι τιμές θα διορθωθούν;

Μηδενική συμμετοχή, πληρώστε 52 ευρώ…

Ημερομηνία δημοσίευσης: 12 Οκτωβρίου 2012
Ασθενής, πάει στο φαρμακείο με τη συνταγή του, να πάρει το αντικαταθλιπτικό που του έχει συστήσει ο γιατρός του.
Η συμμετοχή του για το σκεύασμα είναι μηδενική, επειδή η ασθένειά του έχει καταταγεί στο 0%. Τα δε ποσοστά συμμετοχής των ασθενών στη δαπάνη των φαρμάκων τους, ανάλογα με την πάθησή τους, δεν έχουν αλλάξει, παραμένουν στο 0%, 10% και 25%.

Ο φαρμακοποιός εκτελεί τη συνταγή, όπως την έχει ορίσει ο θεράπων γιατρός, και ο ασθενής –με τη μηδενική συμμετοχή- βρίσκεται τώρα να πληρώνει 52 ευρώ…

Πώς έγινε αυτό;

Μα, με την αγορά του πρωτοτύπου φαρμάκου, αντί του φθηνότερου γενοσήμου που αποζημιώνει πλέον ο ΕΟΠΥΥ…
Και να σκεφτεί κανείς ότι το μέτρο αυτό, δεν αφορά αύξηση των εσόδων του Ταμείου, απλά μείωση της δαπάνης του.

Άραγε έχει μετρηθεί η επιβάρυνση του Ταμείου, όταν οι αλλαγές στις φαρμακευτικές αγωγές 'δύσκολων' ασθενειών, προκαλέσουν 'απορρύθμιση' των ασφαλισμένων;

Δυο κλινικές έκλεισαν από τις μη πληρωμές

Ημερομηνία δημοσίευσης: 11 Οκτωβρίου 2012
Δύο κλινικές ήταν τα πρώτα 'θύματα' της οικονομικής κρίσης, σε ότι αφορά τον ιδιωτικό τομέα της νοσοκομειακής περίθαλψης.
Ήταν δύο μικρές κλινικές, η μία στην Αττική και η άλλη στη Θεσσαλία.

Και η αιτία ήταν τα οφειλόμενα από το σύστημα ασφάλισης – περίθαλψης, είτε πρόκειται για τον ΕΟΠΥΥ, είτε για τα ταμεία που εντάχθηκαν σε αυτόν.

Στο μεταξύ, οι ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, περιμένουν μέχρι αύριο την υπόσχεση πληρωμής ενός μηνός του 2012, που τους οδήγησε σε αναστολή της κινητοποίησης…

Ελλείμματα υγείας στο ‘μικροσκόπιο’

Ημερομηνία δημοσίευσης: 10 Οκτωβρίου 2012
Οι δημόσιοι φορείς υγείας, δημιουργούν συνεχώς ελλείμματα.

Κάποιοι μάλιστα, μεγαλύτερα από τους υπολοίπους.

Τα οικονομικά των νοσοκομείων, δεν μπόρεσαν να ‘μαζέψουν’ οι ορκωτοί λογιστές που είχαν εγκατασταθεί σε αυτά με αφορμή την εφαρμογή του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Δεν το κατάφεραν -δια της αύξησης των εσόδων- ούτε τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια, ούτε η απογευματινή επί πληρωμή λειτουργία των νοσοκομείων.

Και επειδή η τρόικα πιέζει, κλιμάκια ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών, εγκαθίστανται στις οικονομικές υπηρεσίες 12 φορέων του υπουργείου Υγείας.

Ποιοι είναι αυτοί; Ο ΕΟΠΥΥ, το ΕΚΑΒ, και το Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων, ενώ από νοσοκομεία, έχουμε: Γενικό Κρατικό Αθηνών, Ευαγγελισμός, Λαϊκό, ΚΑΤ, Ιπποκράτειο, Αγ. Σοφία, Ερυθρός Σταυρός, Σισμανόγλειο, Σωτηρία.

Όταν διαπιστωθεί ότι δεν επαρκεί η χρηματοδότηση, θα είναι ευκολότερο να συγχωνευθούν;

Και μηνύσεις για τα φάρμακα που δεν ήρθαν…

Ημερομηνία δημοσίευσης: 9 Οκτωβρίου 2012
Στη Δικαιοσύνη θα απευθυνθεί για μια ακόμη φορά η φαρμακοβιομηχανία, τώρα το θέμα είναι η άρνηση του υπουργείου Υγείας να συμπεριλάβει νέα προϊόντα, στο δελτίο τιμών φαρμάκων.

Ήδη από το σχετικό εξώδικο, πέρασε τρίμηνο, οπότε τώρα ετοιμάζονται μια – μία οι εταιρίες και φτιάχνουν τις λίστες με τα προϊόντα τους, που έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας, δεν μπορούν όμως να μπουν στην αγορά, γιατί δεν έχουν τιμή…

Φυσικά, η σχετική αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα γίνει συλλογικά, για να προληφθούν τα ‘αντίποινα’…

Υπουργικές κόντρες λόγω φαρμάκων;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 8 Οκτωβρίου 2012
Προβληματικές φαίνεται να παραμένουν οι σχέσεις μεταξύ του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου και του αναπληρωτή υπουργού Μάριου Σαλμά.

Αυτή τη φορά η αιτία φαίνεται να είναι τα φάρμακα, για τα οποία έχει συνταχθεί ένα σχέδιο απόφασης που ορίζει τα ποσοστά κερδών σε ολόκληρη την αλυσίδα, αλλά και τον νέο τρόπο κοστολόγησης των φαρμάκων συνολικά.

Μόνο που ο κ. Σαλμάς είναι ανένδοτος και δεν βάζει την υπογραφή του…

Ψιθυριστές πάντως απέδιδαν τη σύνταξη του σχεδίου της εν λόγω απόφασης στον κ. Λυκουρέντζο…

Κι άλλο ‘εμπάργκο’ στον ΕΟΠΥΥ;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 5 Οκτωβρίου 2012
Μέσα στον αναβρασμό των κινητοποιήσεων στην υγεία, ετοιμάζονται να μπουν και κάποιες φαρμακευτικές…

Ήδη πέντε εταιρίες, μελετούν από Δευτέρα, να μην χορηγούν φάρμακα στον ΕΟΠΥΥ, εξαιτίας του υπέρογκου ποσού που έχει συσσωρευτεί για τις προμήθειες των πολύ ακριβών φαρμάκων που εντάσσονται στη λίστα του ν.3816.

Μπορεί οι κλάδοι να μη συσχετίζονται, όμως τελικά, οι ασθενείς πώς μπορούν να εξασφαλίσουν την περίθαλψή τους;
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη