Σχοινοβατούν πατέντες και δεδομένα...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 7 Ιουνίου 2013
Μεταξύ ταραχής και απογοήτευσης ‘κινείται’ πλέον η αγορά φαρμάκου, με αφορμή το θέμα της προστασίας πατέντας έναντι της προστασίας δεδομένων.

Καθώς η κοστολόγηση φαρμάκων υπό προστασία πατέντας τηρείται ακόμη, και μόνο σε ελάχιστα φάρμακα χρησιμοποιήθηκε η λήξη της προστασίας δεδομένων για να πέσει η τιμή τους, όλοι περίμεναν να εκδοθεί τελικά μια υπουργική απόφαση που θα ρυθμίζει το θέμα στην κατεύθυνση της προστασίας της πατέντας και της κυκλοφορίας γενοσήμου στη χώρα. Και αυτό γιατί θεωρητικά, η λήξη της πατέντας συνοδεύεται από την κυκλοφορία γενοσήμων στο εξωτερικό, αφού αν δεν τηρηθεί η νομιμότητα, η διαφορά μεταξύ των παραγωγών εταιριών λύνεται στα δικαστήρια...

Με δεδομένες όμως τις γνωστές καθυστερήσεις στο ελληνικό Δημόσιο, οι ‘κακές γλώσσες’ απαντούσαν: η απόφαση θα εκδοθεί όταν θα λήξουν οι πατέντες...

Clawback: αν απορριφθεί υπάρχουν κι άλλα μέτρα...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 6 Ιουνίου 2013
Τέσσερις από τις 12 φαρμακευτικές που δεν πλήρωσαν το clawback εκδήλωσαν πρόθεση να ξαναμπούν τα φάρμακά τους στη λίστα, όμως μόνο δύο από αυτές τελικά, πλήρωσαν το πρόστιμο της καθυστέρησης, μαζί με το ποσό του clawback που τους αναλογούσε.

Όσο για την προσφυγή στο ΣτΕ ώστε να κριθεί αντισυνταγματικό το μέτρο, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς δήλωνε με νόημα σήμερα:

Οι προβλέψεις εξαμήνου για το μέτρο κυμαίνονται στα 80-90 εκ. ευρώ. Κι αν απορριφθεί, υπάρχουν κι άλλα μέτρα...

McKinsey: Επενδύσεις και εξειδίκευση για ιατρικό τουρισμό

Ημερομηνία δημοσίευσης: 5 Ιουνίου 2013
Πλαστική χειρουργική και οδοντιατρικές εργασίες προσφέρουν κυρίως οι εξειδικευμένοι προορισμοί του ιατρικού τουρισμού.
Ποιοί είναι αυτοί; Η Ουγγαρία, το Μεξικό, η Κόστα Ρίκα, η Βραζιλία, η Ταιλάνδη, Μαλαισία κλπ. Η Σιγκαπούρη διαφοροποιείται στα καρδιολογικά, ογκολογικά και οφθαλμολογικά περιστατικά, η Ινδία περιλαμβάνει και ορθοπεδικά περιστατικά, ενώ χωρίς ξεκάθαρη ειδίκευση μπαίνει στο παιχνίδι τελευταία και η Τουρκία.

Σχετική έρευνα της McKinsey, διαπιστώνει ένα κοινό χαρακτηριστικό των χωρών αυτών: την πιστοποίηση κατά JCI με πρώτη την Τουρκία να διαθέτει 44 πιστοποιήσεις και τις αραβικές χώρες του Κόλπου, με 38 πιστοποιήσεις.

Εμείς, βρισκόμαστε ακόμη στα ‘σπάργανα’, με μια μόλις πιστοποίηση JCI και τέσσερις ακόμη πιστοποιήσεις.
Γι΄ αυτό η McKinsey θεωρεί εξαιρετική ευκαιρία για την Ελλάδα τη σύνδεση τουρισμού και υγείας, με την επένδυση στις κατάλληλες υποδομές...

Πληρωμές με τρίμηνη παράταση στους παρόχους υγείας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 4 Ιουνίου 2013
Πληρωμές αναζητούν όλοι οι πάροχοι των υπηρεσιών υγείας, είτε από τον ΕΟΠΥΥ, είτε από τα νοσοκομεία. Το υπουργείο Οικονομικών κάνει αναφορές σε χρηματοδοτήσεις του υπουργείου Υγείας και των φορέων του και όλα εμφανίζουν το Ελεγκτικό Συνέδριο να ‘παίζει καθυστέρηση’...

Στην πράξη όμως, ενώ η αρχική μνημονιακή πρόβλεψη ‘έβλεπε’ εξόφληση τουλάχιστον των παλαιών χρεών (ως 31.12.2011) ως το τέλος Ιουνίου, οι νεώτερες μνημονιακές προβλέψεις, όχι ευθέως, αλλά δια του αποτελέσματος, δείχνουν πως η Κυβέρνηση πήρε τρίμηνη παράταση...

Η εικόνα αυτή έχει ήδη ‘φτάσει’ στους παρόχους υγείας του ΕΟΠΥΥ που κάνουν λόγο για 5 δόσεις ως το τέλος Σεπτεμβρίου, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν δει το ‘χρώμα’ των δόσεων.

Είναι βέβαια και οι φαρμακευτικές, που ‘πήραν το μήνυμα’ με την πρόβλεψη για ανά μήνα έκδοση δελτίου τιμών στα νέα προϊόντα... Και βλέποντας τις καθυστερήσεις, διερωτώνται ποιά ορίζονται ως παλιά χρέη, γιατί όπως όλα δείχνουν, αφορούν μόνο τις οφειλές ως το τέλος του 2011..

Αποθέματα ταινιών γνησιότητας για 1,5 μήνα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 3 Ιουνίου 2013
Ως την ερχόμενη Κυριακή πρέπει να δηλώσουν οι φαρμακευτικές τα αποθέματα των παλαιών ταινιών γνησιότητας που έχουν στις αποθήκες τους, για να πάρουν τις καινούριες.

Στο εξής, οι καινούριες ταινίες θα φτάνουν στις φαρμακευτικές ύστερα από αίτημα για συγκεκριμένη ποσότητα, που θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, τις πρώτες δύο μέρες κάθε 15θημέρου του μήνα. Τα αιτήματα, σταδιακά, θα πρέπει να φτάσουν σε απόθεμα ταινιών για 1,5 μήνα.

Το νέο σύστημα προβλέπει μάλιστα, πως αν το αίτημα δεν γίνει τις πρώτες δύο μέρες του κάθε δεκαπενθημέρου του μήνα, τότε, οι ταινίες θα παραδίδονται το άλλο δεκαπενθήμερο ή μήνα.

Καθώς λοιπόν ο ΕΟΦ θα διαθέτει τα στοιχεία ανά 15θήμερο της ζήτησης, θα μπορεί έτσι να ελέγχει και την προσφορά, άρα και την διάθεση τελικά των ποσοτήτων των φαρμάκων που φθάνουν στα φαρμακεία...

Και κάθε παραπάνω ποσότητα ταινιών θα πρέπει να αιτιολογείται.

Θα γίνεται άραγε και έλεγχος για μικρότερες ποσότητες που θα ζητούνται;

Νέες συμβάσεις ΕΟΠΥΥ=casus belli

Ημερομηνία δημοσίευσης: 31 Μαΐου 2013
Επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων με τις ιδιωτικές κλινικές για την κάλυψη των ασφαλισμένων του, βλέπει και πάλι ο ΕΟΠΥΥ, ‘ανακατεύοντας’ και πάλι τους όρους λειτουργίας μέσα στην αγορά.

Το νέο σχέδιο συμβάσεων, κυκλοφορεί ως ... επτασφράγιστο μυστικό μεταξύ στελεχών της διοίκησης του Οργανισμού.

Όμως οι ‘ψιθυριστές’ βλέπουν μείωση των κλειστών ενοποιημένων νοσηλείων κατά 20% συμπεριλαμβανομένων και τον αμοιβών των γιατρών σε συνδυασμό με αδυναμία των κέντρων να χρεώνουν διαφορές θέσης στους ασθενείς, αν το ταμείο τους προβλέπει διαφορετικά...

Και τώρα, οι κλινικάρχες περιμένουν την εκ νέου διαπραγμάτευση ή τον καινούριο πόλεμο...

ΕΟΠΥΥ: παραιτηθείτε από προσφυγές για να πληρώσω...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 30 Μαΐου 2013
Υπεύθυνες δηλώσεις ότι αποποιούνται από τις νόμιμες προσαυξήσεις που προκύπτουν από την καθυστέρηση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ, ζήτησε η διοίκηση του Οργανισμού από τις ιδιωτικές κλινικές.

Οποιαδήποτε κλινική έχει κάνει προσφυγή ζητώντας τους τόκους, θα πρέπει να παραιτηθεί από την προσφυγή αυτή, προκειμένου να πληρωθεί τις εκκαθαρίσεις από το ΙΚΑ και τα άλλα ταμεία που δημιούργησαν τον ΕΟΠΥΥ.

Γιατί οι οφειλές του ΙΚΑ είναι εκκαθαρισμένες, πλην όμως δεν έχει γίνει η εκταμίευση...

Τώρα βέβαια, το σενάριο περιλαμβάνει εξόφληση σε 5 δόσεις, των 200 εκ. η καθεμία, μόνο που η πρώτη έπρεπε να έχει δοθεί μετά το Πάσχα, κάτι που επίσης δεν έγινε.

Μ΄ αυτά και μ΄ αυτά, οι συναντήσεις της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ με την τρόικα και τους κλινικάρχες δίνουν και παίρνουν...

‘ΕΣΠΑ’σαν τα φαρμακεία...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29 Μαΐου 2013
Δεν είναι μόνο τα rebate που επιβλήθηκαν στα φαρμακεία, ούτε μόνο η μείωση της κατανάλωσης φαρμάκων, που έχει ‘ταρακουνήσει’ τα φαρμακεία και πολλά από αυτά βρίσκονται στο όριο του κλεισίματος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων των φαρμακοποιών, οι συνεχείς μειώσεις των τιμών των φαρμάκων έχουν προκαλέσει μείωση του κεφαλαίου του κάθε φαρμακείου, κατά τουλάχιστον 60.000 ευρώ, από τη μείωση των τιμών στο στοκ που διατηρούν.

Μάλιστα οι ίδιοι παράγοντες, παρατηρούν επίσης, πως ούτε στο ΕΣΠΑ δεν μπορούν να ενταχθούν για να πάρουν μια ‘ανάσα’...
Σημειώνοντας δε, πως στα προγράμματα ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εντάσσονται πλυντήρια αυτοκινήτων, καταστήματα επιδιόρθωσης υποδημάτων, υπηρεσίες επισκευών κλπ, ενώ τα φαρμακεία εξαιρούνται, τη στιγμή που για διάφορους λόγους η απορροφητικότητα των κονδυλίων είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Και διερωτώνται χαρακτηριστικά: ‘Την ανάπτυξη θα την φέρουν οι προαναφερόμενες επαγγελματικές δραστηριότητες που εντάχτηκαν στο ΕΣΠΑ’;
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη