Νέος πρόεδρος στην επιτροπή λίστας φαρμάκων

Ημερομηνία δημοσίευσης: 2 Αυγούστου 2013
Νέος πρόεδρος της επιτροπής που έχει αρμοδιότητα την κατάρτιση της λίστας συνταγογραφουμένων φαρμάκων και της λίστας των ακριβών φαρμάκων του ν.3816, ανέλαβε ο επίκουρος Καθηγητής Βιοϊατρικής Τεχνολογίας της Ιατρικής Αθηνών Θεόδωρος Παπαϊωάννου, στη θέση του καθηγητή Δημοσθένη Μπούρου, που παραμένει πρόεδρος της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων.

Αναπληρωτής πρόεδρος στην ίδια επιτροπή αναλαμβάνει ο Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακευτικής Αθηνών Παρασκευάς Δάλλας, αντί του μέχρι πρότινος αντιπροέδρου, Γ. Κολιού.

Κόντρες ανταγωνισμού για καινοτόμα φάρμακα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 1 Αυγούστου 2013
Μεγάλη αναστάτωση έχουν προκαλέσει οι ... προθέσεις του υπουργείου για ένταξη και νέων πρωτοτύπων φαρμάκων στο αναμενόμενο δελτίο τιμών.

Οι ‘κόντρες’ άρχισαν με ... παραστάσεις εταιριών για την ένταξη του ενός φαρμάκου και την εξαίρεση του άλλου, με το αιτιολογικό του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Και ενώ τα κριτήρια ένταξης στο νέο δελτίο τιμών έχουν καθοριστεί, άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τα φάρμακα που αλλάζουν μορφή από την παρασκευάστρια εταιρία, οπότε η μορφή που ήδη κυκλοφορεί, σύντομα θα πάψει να υπάρχει - οπότε θα φανούν οι ελλείψεις τους τους επόμενους μήνες αν τελικά δεν δοθεί τιμή.

Όσο για το πότε θα κυκλοφορήσουν στην αγορά αυτά τα νέα φάρμακα που θα εγκριθούν σήμερα από την επιτροπή τιμών, όλοι περιμένουν τον Σεπτέμβριο, μετά και τον ένα μήνα περιθώριο για τα αποθέματα σε φαρμακαποθήκες και φαρμακεία.

Έφτασε τα 125 εκ. ευρώ το clawback;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 31 Ιουλίου 2013
Δεν είναι 36, ούτε 70, ούτε καν 90 τα εκατομμύρια της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης για το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Κάτι η μείωση του στόχου από τα 2,44 δις. ευρώ στα 2,371 δις. κάτι οι διαφορετικοί υπολογισμοί, η υπέρβαση τελικά φτάνει τα 125 εκ. ευρώ...

Και το ποσό αυτό, υπολογίζεται να ‘χρεωθεί’ στις φαρμακευτικές ως clawback, για να μην έχουμε πρόβλημα με την τρόικα όταν έρθουν οι ελεγκτές το Σεπτέμβριο...

Το επόμενο βήμα τώρα, υπουργείου και φορέων είναι να βρουν εναλλακτικά μέτρα για να ‘κατέβει’ το ποσό...

Επανέλεγχος συνταγών μία προς μία...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 30 Ιουλίου 2013
Δέκα εκατομμύρια χρωστάει το ταμείο της ΔΕΗ στα φαρμακεία της Αθήνας. Και άλλα πέντε εκατομμύρια, το ταμείο του ΟΤΕ.
Και εκεί που είχαν εγκριθεί τα τιμολόγια για την πληρωμή τους, το σύστημα ‘μπλόκαρε’ στα φαρμακεία που έχουν κλείσει και έχουν εκδοθεί κατασχετήρια γι΄ αυτά...

Οι υπηρεσίες ‘ανακάλυψαν’ τώρα, ότι πρέπει να γίνει επανέλεγχος σε ένα - ένα τα τιμολόγια, για τα 12.000 φαρμακεία της χώρας, για τους 12 μήνες του χρόνου, από τον ένα και μοναδικό υπάλληλο του ταμείου της ΔΕΗ και από τον ένα υπάλληλο του ταμείου του ΟΤΕ για την περίπτωση των συγκεκριμένων 15 εκ. ευρώ, αλλά και για τα υπόλοιπα ταμεία που έχουν υπαχθεί στον ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία...

Και όλα αυτά, μέσα στον Αύγουστο...

Και οι φαρμακοποιοί βλέπουν την αποπληρωμή τους - για τα παλιά χρέη- να παρατείνεται στο άγνωστο...

Κόντρες γιατρών με επίκεντρο τους ασθενείς

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29 Ιουλίου 2013
Ένταση ‘κυκλοφορεί’ τελευταία στους κύκλους των ιατρικών συλλόγων, με αφορμή πρόταση ιατρικής ένωσης, που ζήτησε να καθιερωθεί συμμετοχή 5 ευρώ στους ασφαλισμένους για την επίσκεψη σε ελευθεροεπαγγελματία γιατρό, συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ.

Οι μεν αναφέρονται σε σωματεία που υπάρχουν μόνο ως σφραγίδες και που αποτελούν ισχνή μειοψηφία...
Οι δε, διαβλέπουν πως δεν είναι μακριά η στιγμή που θα μείνει ακάλυπτος ο πληθυσμός από ιδιωτικές δομές υγείας, καθώς καταρρέουν υπό το βάρος των χρεών του ΕΟΠΥΥ.

Και ενώ οι προϋπολογισμοί στην υγεία μειώνονται -όπως και το επίπεδο υγείας του πληθυσμού- οι κόντρες στρέφονται σε ζητήματα επικράτησης, σε έναν κλάδο που μαστίζεται από την ανεργία...

Νέα φάρμακα με ‘αντικειμενικές δυνατότητες’

Ημερομηνία δημοσίευσης: 26 Ιουλίου 2013
Φάρμακα fast track, ‘ορφανά’ και αυτά που εισάγονται από το ΙΦΕΤ, θα είναι τα 100 νέα, που θα μπουν στο αναμενόμενο δελτίο τιμών στο τέλος του μηνός, αποφάσισε η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας.
Ως εδώ, το ξέραμε από τους αρχικούς της στόχους.

Το καινούριο, είναι ότι σε αυτά τα νέα που θα τιμολογηθούν, αποφασίσθηκε να μπουν και αυτά που ‘αποδεδειγμένα μειώνουν το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης, π.χ. ΜΗΣΥΦΑ’.

Και για τα ΜΗΣΥΦΑ, εντάξει, επιβαρύνουν μόνο τους ασθενείς.
Για τα υπόλοιπα όμως, η επιτροπή κρατά και κάποιες επιφυλάξεις:
‘σύμφωνα, πάντοτε, με τις αντικειμενικές δυνατότητες του Τμήματος Τιμολόγησης του ΕΟΦ, δεδομένου και των υφιστάμενων χρονικών περιορισμών’...

Αθώοι οι 13 από τους 20 κατηγορούμενος γιατρούς

Ημερομηνία δημοσίευσης: 25 Ιουλίου 2013
‘Καθάρισαν’ σήμερα οι 13 γιατροί του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης, που εκκρεμούσε η οριστική συνεδρίαση του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου στο υπουργείο Υγείας.

Ήταν ορθοπεδικοί και νευροχειρουργοί που κατηγορήθηκαν για παράβαση καθήκοντος, για προμήθειες υλικών.
Το Πειθαρχικό κατέληξε ότι ήταν θέμα της διοίκησης του νοσοκομείου για την προμήθεια των υλικών και απάλλαξε τους γιατρούς από την κατηγορία.

Μένουν τώρα να κριθούν και οι υπόλοιποι 7 από τους 20 γιατρούς που τέθηκαν σε αργία.
Γιατί σ΄ αυτήν την περίπτωση το θέμα έληξε, όμως στις κατηγορίες για ‘φακελάκι’ όλοι συμφωνούν: οι γιατροί αυτοί να πάνε σπίτι τους...

ΕΠΥ: πρόσω ολοταχώς μετά την ορκωμοσία

Ημερομηνία δημοσίευσης: 24 Ιουλίου 2013
Ορκίστηκε χθες ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, οικονομολόγος, Χρ. Γιάνναρης, μια βδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και επίσημα.

Η νέα επιτροπή, αρκετά ενισχυμένη από οικονομολόγους και φαρμακοποιούς, δείχνει διατεθειμένη να ισχυροποιήσει το Παρατηρητήριο Τιμών, με στόχο να να πετύχει τις χαμηλότερες δυνατές τιμές σε ολόκληρη την αγορά της υγείας, παρά τις ... γκρίνιες της αγοράς για τον τρόπο λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Τιμών και τις αδυναμίες του συστήματος.
Εμείς θα περιμένουμε τις προδιαγραφές για τη διασφάλιση της ποιότητας...
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη