Ταλαιπωρία Eλλήνων ασθενών made in India

Ημερομηνία δημοσίευσης: 23 Μαΐου 2013
Ένα πρόβλημα σε ένα ινδικό εργοστάσιο, δημιουργεί ελλείψεις σε σημαντικό αντιβιοτικό που κυκλοφορούσε στη χώρα μας.

Η πρώτη ύλη για το αντιβιοτικό αυτό, παράγεται σε μεγάλο εργοστάσιο της Ινδίας, που όμως βρέθηκε να μην τηρεί την Καλή Πρακτική Παραγωγής (GMP) με αποτέλεσμα να σταματήσει η διάθεση αυτού και μερικών άλλων που όμως στην πορεία ‘ανέκαμψαν’...

Το θέμα είναι ότι οι γιατροί, με τις τεράστιες ελλείψεις που παρατηρούνται στη χώρα μας, δεν μπορούν κάθε φορά να γνωρίζουν ποιά φάρμακα υπάρχουν και ποιά όχι.

Έτσι, οι ασθενείς επιστρέφουν στο ιατρείο για αλλαγή της συνταγής αφήνοντας την λοίμωξη να καλπάζει...

Όχι στο clawback από 12 φαρμακευτικές

Ημερομηνία δημοσίευσης: 22 Μαΐου 2013
Δώδεκα ήταν τελικά οι φαρμακευτικές που δεν πλήρωσαν το clawback την περασμένη χρονιά για τα φάρμακά τους, και τα φάρμακα αυτά βγήκαν ή αναμένεται να βγούν από τη θετική λίστα.

Η παρατήρηση αυτή, δεν ήρθε από το υπουργείο Εργασίας, ούτε από την Επιτροπή της Λίστας, ούτε από τον ΕΟΦ.

Ήρθε από το τελευταίο αναθεωρημένο μνημόνιο, που διαπίστωσε τη μείωση της δημόσιας δαπάνης για φάρμακα κατά ένα δις. ευρώ, όπως προβλεπόταν δηλαδή, για την τήρηση του στόχου των 2,85 δις. ευρώ.

Μπορεί οι φορείς της φαρμακοβιομηχανίας να μην γνωρίζουν τι κάνει το κάθε μέλος της, όμως η τρόικα γνωρίζει...

Οι ‘ψίθυροι’ βέβαια κάνουν λόγο για φάρμακα που ούτως ή άλλως θα έμπαιναν στην αρνητική λίστα, οπότε οι επιχειρήσεις δεν επρόκειτο να πληρώσουν το συγκεκριμένο τέλος...

Όσο για τις λοιπές που το κατέβαλαν, θεωρούν πως η εξαίρεση των φαρμάκων αυτών από τη λίστα, είναι ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση.

Ασθένειες εναντίον ασθενειών, λόγω κόστους!

Ημερομηνία δημοσίευσης: 21 Μαΐου 2013
Ανώτατος αξιωματούχος της υγείας στη γειτονική Βουλγαρία είχε προ καιρού κατ΄ ιδίαν συνάντηση με ανώτατο στέλεχος πολυεθνικής φαρμακευτικής επειδή το σύστημα υγείας της χώρας, δεν ενέκρινε μια ακριβή θεραπεία για σκλήρυνση κατά πλάκας για τους ελάχιστους ασθενείς της χώρας.

Η ετήσια θεραπεία για τη σοβαρή αυτή πάθηση, επρόκειτο να κοστίσει στη γειτονική χώρα 500.000 δολ.

Ο αξιωματούχος λοιπόν, ζήτησε από τον ενδιαφερόμενο να απαντήσει με ένα 'ναί' ή ένα 'όχι' δύο ερωτήσεις:
- Το φάρμακο θεραπεύει τη νόσο;
- Θα πάει ο ασθενής την άλλη μέρα στη δουλειά;

Καθώς οι απαντήσεις στο ‘παιχνίδι’ του αξιωματούχου ήταν αρνητικές, έδωσε κι αυτός την απάντησή του: ‘Αν διαθέσω αυτές τις 500.000 δολ. στο διαβήτη, καλύπτω όλους τους διαβητικούς και αυξάνω την παραγωγικότητα, γιατί θα πάνε την άλλη μέρα στη δουλειά...’ .

Σύγκριση κόστους – οφέλους ‘μνημονιακού’ τύπου...

Επενδύσεις στο Ελπίς μέσα στην κρίση...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 20 Μαΐου 2013
Νέα καρδιολογική κλινική, μονάδα εντατικής και αιμοδυναμικό εργαστήριο διαθέτει πλέον το νοσοκομείο ‘Ελπίς’, μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης.

Η επένδυση, κόστισε περί το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Πού βρέθηκαν τα λεφτά μέσα σε τέτοια συγκυρία; Ήρθαν από ίδιους πόρους, από περιουσιακά στοιχεία που είχαν εκποιηθεί.
Όμως το προϊόν της εκποίησης είχε χαθεί στη ‘διαδρομή’ σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Θοδ. Γιάνναρο...

Τελικά όμως το ψάξιμό του σε όλους τους πιθανούς λογαριασμούς, απέδωσε ‘καρπούς’ , τα λεφτά ξαναβρέθηκαν, και επεστράφησαν στο νοσοκομείο, μέσω ΔΕΠΑΝΟΜ...

Η αλήθεια είναι ότι ένα τόσο μικρό ποσό – σε σχέση με τα χρήματα που διακινούνται στον τομέα της υγείας – είναι εύκολο να χαθεί...

Πιστοποίηση ασφάλειας για ιατρικό τουρισμό

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Μαΐου 2013
Κάθε χρόνο ο ιατρικός τουρισμός αυξάνεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κατά 25-35%.

Πρόπερσι 3 εκ. Ευρωπαίοι αναζήτησαν την υγεία τους κάνοντας διακοπές, ενώ το 2010, 5 εκ. ασθενείς διέθεσαν για ιατρικό τουρισμό 30 δις. δολ.

Συνήθως οι ασθενείς αυτοί ‘μοιράζουν’ το ταξίδι τους στο μισό, που το ένα μέρος αφορά τις ιατρικές υπηρεσίες και το άλλο μισό τις διακοπές τους.

Τι κάνουμε εμείς, εδώ;

Ο μεγαλύτερος φόβος των τουριστών μας, ακόμη και χωρίς προβλήματα υγείας, είναι τι θα γίνει αν τους συμβεί κάτι έκτακτο...

Όσο για τους ασθενείς, πολλοί απ΄ αυτούς διστάζουν για το πόσο ασφαλής θα είναι η διαμονή τους...

Οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται τις πιστοποιήσεις...

Ελληνικά φάρμακα και ‘με τη βούλα’

Ημερομηνία δημοσίευσης: 16 Μαΐου 2013
Στον αναπτυξιακό νόμο εντάσσεται πλέον η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, καθώς η ανάπτυξη γενοσήμων δημιουργεί προσδοκίες επενδύσεων ενός δισ. ευρώ από τα 300 εκ. ευρώ που φθάνουν οι επενδύσεις σήμερα.

Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε χθες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και το κυρίαρχο θέμα της, είναι οι έρευνες ομοίων φαρμάκων κυρίως σε ότι αφορά τη βιοϊσοδυναμία και την πιστοποίησή τους.

Το θέμα δίνει μια αναπτυξιακή προοπτική στις ελληνικές επιχειρήσεις, γεγονός ιδιαίτερα θετικό, ιδίως στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία.

Όμως τελικά, πολύ πιο άμεσα, θα είναι τα αποτελέσματα για τους ασθενείς ‘εντός των τειχών’, καθώς αυτοί είναι οι πρώτοι θεραπευόμενοι πριν το ελληνικό φάρμακο εξαχθεί σε άλλες χώρες.

Πατέντες και προστατευόμενα δεδομένα υπό ακρόαση

Ημερομηνία δημοσίευσης: 15 Μαΐου 2013
Δεν ήρθε τελικά σήμερα η αναμενόμενη διόρθωση τιμών, στα έξι φάρμακα των οποίων η τιμή έπεσε στο μισό επειδή είχε λήξει η προστασία των δεδομένων τους, αλλά όχι και η προστασία της πατέντας τους.

Αυτό που συμφωνήθηκε όμως, ήταν η κατ΄ ιδίαν συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά με την κάθε εταιρία που αντιμετωπίζει το σχετικό πρόβλημα.

Η κάθε εταιρία, θα πρέπει να παρουσιάσει τα στοιχεία που δικαιολογούν τη θέση της, πριν οριστικοποιηθεί τι θα γίνει τελικά με τα σκευάσματα αυτά.

Οι νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου έχουν ήδη ξεκινήσει να ‘ξεσκονίζουν’ τις γνώσεις τους για την ισχύ του διεθνούς δικαίου έναντι του εσωτερικού...

Έξι φάρμακα μισοτιμής με προστασία δεδομένων

Ημερομηνία δημοσίευσης: 14 Μαΐου 2013
Σε αναμονή για την εφαρμογή του νέου δελτίου τιμών και πιθανόν και της επικαιροποιημένης λίστας φαρμάκων από αύριο, βρίσκεται η αγορά φαρμάκου.

Και η αναμονή οφείλεται στις τιμολογήσεις έξι φαρμάκων που ενώ διατηρούν την προστασία της πατέντας τους, έχουν τιμολογηθεί σαν να την έχουν χάσει – δηλαδή στη μισή τιμή - γιατί έχει λήξει η προστασία των δεδομένων τους.

Κάποια από αυτά έχουν ήδη γενόσημα που κυκλοφορούν σε π. ανατολικές χώρες, κάποια άλλα δεν έχουν. Είναι κι ένα από αυτά, με γενόσημο, ελληνικό, που έχει πάρει τιμή ήδη. Όμως επειδή η πατέντα θα λήξει το 2017, θα περιμένει μέχρι τότε για να κυκλοφορήσει...

Το θέμα δημιουργεί πολλαπλά νομικά ζητήματα, σχετικά με το αν η χώρα μας δέχεται το σύστημα προστασίας πατέντας. Μόνο που οι φαρμακευτικές δεν φαίνονται διατεθειμένες να διεκδικήσουν την προστασία αυτή.

Καθώς υπάρχει η κόπωση της παρατεταμένης κρίσης, η κίνηση φαντάζει απλή: με μια απόσυρση, λύνεται το πρόβλημα.

Μόνο που έτσι, αποσύρρεται και η καινοτομία, γεγονός που δεν ωφελεί κανέναν...
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη