Νέα επιτροπή για νέες συμβάσεις στον ΕΟΠΥΥ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 18 Ιουλίου 2013
Και νέα επαναδιαπραγμάτευση για τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους φορείς από τους οποίους αγοράζει υπηρεσίες υγείας για τους ασφαλισμένους του, ετοιμάζεται από τον Οργανισμό.

Μόλις χθες, αποφασιστηκε η συγκρότηση επιτροπής η οποία θα μελετήσει και θα εισηγηθεί σχέδια συμβάσεων με νοσοκομεία, κλινικές, φορείς πρωτοβάθμιας περίθαλψης κλπ. Η επιτροπή αποτελείται από τέσσερις διοικητικούς και τέσσερις γιατρούς.
Και καθώς οι συμβάσεις έχουν αλλάξει τέσσερις φορές μέχρι στιγμής, την ώρα που λήγουν το 2014, στη νέα αυτή …προσπάθεια, πουθενά δεν προβλέπεται η εκπροσώπηση από τους παρόχους των υπηρεσιών. Και ακόμη περισσότερο, πουθενά δεν προβλέπεται η συμμετοχή ενός οικονομολόγου της υγείας, δηλαδή τους ειδικούς που γνωρίζουν από κοστολογήσεις και είναι σε θέση να ελέγξουν το εφικτό του νέου εγχειρήματος…

Εισαγγελική εντολή για τα χρέη του ΕΟΠΥΥ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17 Ιουλίου 2013
Μέχρι και εισαγγελική εντολή για να έχουν μια σαφή απάντηση από τον ΕΟΠΥΥ, αναζήτησαν οι κλινικές σε ότι αφορά τα ποσά που έχουν προϋπολογιστεί στον Οργανισμό για την πληρωμή των παρόχων υπηρεσιών Υγείας για φέτος και πέρσι.

Και οι κλινικές ζητούν αναλυτικά τις προβλέψεις του Οργανισμού για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, τις ψυχιατρικές κλινικές, τα κέντρα αποκατάστασης, τις Μονάδες αιμοκάθαρσης, τα προνοιακά ιδρύματα και τα 3 νοσοκομεία που λειτουργούν ως ΝΠΙΔ (Ωνάσειο, Ντυνάν, Παπαγεωργίου).

Η εισαγγελική εντολή επιδόθηκε σήμερα και αναμένεται εντός μηνός να φτάσει απάντηση όπως προβλέπουν οι νόμιμες διαδικασίες.

Πάντως από τις μέχρι στιγμής απαντήσεις στα εξώδικα των κλινικών, η απάντηση που έχει δοθεί είναι ότι η πρόβλεψη αφορά 520 εκατ. ευρώ.

Όσο για τις λοιπές εξειδικεύσεις, οι υπηρεσίες θεωρούν ότι αποτελούν εμπιστευτικά στοιχεία. Πάντως στον προϋπολογισμό του Οργανισμού δεν φαίνεται να υπάρχει τόση λεπτομέρεια, που να οδηγεί σε πλήρη διαφάνεια…

Μαζικές αποχωρήσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 16 Ιουλίου 2013
Νέος αντιπρόεδρος στο ΚΕΕΛΠΝΟ αναλαμβάνει ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ Παν. Ευσταθίου, μετά την σαρωτική αλλαγή στο Δ.Σ. του Κέντρου, όπου παραμένει πρόεδρος η κ. Τζένη Κρεμαστινού, καθηγήτρια της ΕΣΔΥ.

Ο κ. Ευσταθίου αναλαμβάνει αντιπρόεδρος στη θέση της καθηγήτριας Παιδιατρικής κ. Αλεξάνδρας Θεοδωρίδου η οποία παραμένει ως μέλος του Δ.Σ.

Από το Δ.Σ. αποχωρούν οι κυρίες Αικατερίνη Σταυροπούλου, Ελένη Γιαμαρέλλου, Μένη Μαλλιώρη και Βασιλική Συριοπούλου και οι κ.κ. Μάριος Λαζανάς και Παναγιώτης Γαργαλιάνος-Κακολύρης και στη θέση τους αναλαμβάνουν οι: Αθ. Τσακρής καθ. Μικροβιολογίας, Ευαγγελία Κουσκούνη, αναπλ. Καθ. Μικροβιολογίας, ο σμήναρχος λοιμωξιολόγος Δημ. Χατζηγεωργίου και η Φιλομήλα Ραϊδου, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

‘Χάθηκαν’ 70 εκ. για φάρμακα!

Ημερομηνία δημοσίευσης: 15 Ιουλίου 2013
Οι φήμες για ακόμη μεγαλύτερη μείωση στη φετεινή φαρμακευτική δαπάνη επιβεβαιώθηκαν τελικά. Το deal με την τρόικα ‘εκλεισε’ τελικά στα 2,371 δις. ευρώ από τα 2,44 δις. ευρώ που αρχικά είχε υπολογιστεί για το 2013.

Το νέο νούμερο που ‘εμφανίζεται’ τώρα, δια στόματος υπουργού, είναι κατά 70 εκ. ευρώ μειωμένο από τους αρχικούς προγραμματισμούς, και δεν αφήνει περιθώρια για καλύτερη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά τους.

Όμως, το χειρότερο σενάριο δεν έχει έρθει ακόμη.

Καθώς το 2014 προβλέπεται η μείωση της δαπάνης κάτω από τα 2 δις. ευρώ, το υπουργείο σκέφτεται τι είδους φαρμακευτική περίθαλψη θα παρέχεται με το ποσό αυτό...

Ευτυχώς, οι ‘ψίθυροι’ λένε πως ακριβώς το ίδιο σκέφτεται και ο υπεύθυνος του μνημονιακού προγράμματος για το συγκεκριμένο θέμα, επικεφαλής της διεύθυνσης οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, G. Carone.

Να διατηρήσουμε τις ελπίδες μας;

Στα Δικαστήρια οι καθυστερήσεις του ΕΟΠΥΥ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 12 Ιουλίου 2013
Στα δικαστήρια καταλήγουν οι καθυστερήσεις πληρωμών του ΕΟΠΥΥ, καθώς φτάνουν να δημιουργούν πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Φαρμακοποιός του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, κατέθεσε πριν ένα χρόνο, μήνυση κατά παντός υπευθύνου, για την καθυστέρηση πληρωμής από τον ΕΟΠΥΥ, η οποία με τη σειρά της, εύλογα, του δημιουργούσε πρόβλημα στην προμήθεια φαρμάκων, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να εξυπηρετεί τους ασθενείς της περιοχής του τη στιγμή που χρειάζονταν το φάρμακό τους.

Ο χρόνος πέρασε και έφτασε πλέον η ώρα της εκδίκασης της υπόθεσης. Και μπορεί όλοι να ξέρουμε ότι το ‘ταμείον είναι μείον’, όμως έχει σημασία να δούμε πώς η Δικαιοσύνη θα κρίνει τις καθυστερήσεις πληρωμών από τον φορέα που αποτελεί σχεδόν μονοψώνιο στην πρωτοβάθμια υγεία (αφού καλύπτει το 95% του πληθυσμού).

Και βέβαια, αν τελικά η ... ζυγαριά γείρει προς την πλευρά του φαρμακοποιού, τότε ανοίγει ο δρόμος για τις δικαστικές διεκδικήσεις και από τους άλλους αντίστοιχους φορείς που έχουν λαμβάνειν από τον Οργανισμό...

Λειτουργική και επικοινωνίακή η e- υγεία;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 11 Ιουλίου 2013
Μετά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ξεκινούν τώρα σιγά-σιγά οι συζητήσεις για την ηλεκτρονική υγεία, που θα είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα στην υγεία στην ερχόμενη Ελληνική προεδρία της Ε.Ε. Γιατί εξοικονομεί πόρους, μειώνει τις λίστες αναμονής και καλύπτει χρονίως πάσχοντες, αυξάνοντας και την ανταγωνιστικότητα της αγοράς.

Ενόψει των νέων εφαρμογών, γιατροί και φαρμακοποιοί, επισημαίνουν το ιατρικό απόρρητο, ζητώντας οι κάρτες υγείας να μην επιτρέπουν στον καθένα την πρόσβαση στον ιατρικό φάκελλο των ασθενών.

Το καθοριστικό όμως θέμα για να λειτουργήσει το σύστημα αποτελεσματικά, επιστρέφει πάλι στην ΗΔΙΚΑ. Πριν ακόμη ξεκινήσουν οι διαδικασίες, οι ειδικοί του φορέα τονίζουν πως από την αρχή θα πρέπει να διασφαλιστεί η επικοινωνία του συστήματος σε όλους τους τομείς της υγείας, από την πρωτοβάθμια μέχρι τη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Γιατί το λένε αυτό; Γιατί έχουν λόγους να πιστεύουν ότι στο δημόσιο, συνήθως, ‘δεν γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά’...

Έλεγχος πατέντας σε 1300 πρωτότυπα φάρμακα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 10 Ιουλίου 2013
Μια λίστα με 1.300 υπό ανακοστολόγηση φάρμακα έχει σταλεί από τον ΕΟΦ στις φαρμακευτικές, περιλαμβάνοντας πρωτότυπα, μοναδικά –χωρίς γενόσημο- φάρμακα και εμβόλια, με στόχο να δοθούν στοιχεία στον οργανισμό για τη λήξη της πατέντας του καθενός από αυτά, αφού πλέον οι ανακοστολογήσεις σχετίζονται με τη λήξη της βασικής πατέντας της δραστικής τους ουσίας.

Στο μεταξύ όμως, η γενική ανακοστολόγηση, που ήταν να γίνει τον Ιούνιο, μετατέθηκε για τον Ιούλιο και τώρα ‘φλερτάρει’ με τον Σεπτέμβριο...

Το ...πιεστικό της υπόθεσης, αναγνωρίζεται από το υπουργείο Υγείας. Όμως αυτό στο οποίο δίνεται προτεραιότητα τελικά, είναι τα γενόσημα, για τα οποία θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα η επιτροπή τιμών, ώστε να μπορέσουν να μπουν στην αγορά.

Στη συνεδρίαση αυτή ‘ποντάρει’ λοιπόν και η φαρμακευτική αγορά, για να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τα καινοτόμα, που ήδη έχουν πάρει σειρά για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο...

Ονομάτων συνέχεια για την προεδρία του ΕΟΦ...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 9 Ιουλίου 2013
‘Κόκκαλα’ έχει αυτή η επιλογή προέδρου για τον ΕΟΦ...

Αφού η περίπτωση επιλογής του καθηγητή Θαν. Γιαννόπουλου ‘κάηκε’, οι συζητήσεις άρχισαν ‘να δίνουν και να παίρνουν’ μεταξύ ονομάτων που κινούνται στο χώρο της υγείας και θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη θέση αυτή.

Όμως ο π. Αντιπρόεδρος Κυριάκος Σουλιώτης το αρνήθηκε, η π. Γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Αθηνά Δρέττα, ομοίως, ενώ τελευταία αρνήθηκε και ο π. Γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος.

Τώρα, οι συζητήσεις θέλουν για υποψήφιο πρόεδρο την κ. Σοφία Δέδε, π. Πρόεδρο της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, καθώς η ίδια γνωρίζει το αντικείμενο του φαρμάκου και έχει δείξει από τη θέση του ΠΕΣΥάρχη ή ως διοικητής νοσοκομείου τις διοικητικές της ικανότητες. Μόνο που και στην περίπτωση αυτή, το απαραίτητο τηλεφώνημα, δεν έχει γίνει ακόμη...
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη