Εγγυήσεις από Τράπεζα για αγορές φαρμάκων

Ημερομηνία δημοσίευσης: 31 Ιανουαρίου 2013
Εγγυητικές επιστολές από Τράπεζα έχουν αρχίσει να ζητούν τώρα δύο μεγάλες φαρμακευτικές προκειμένου να προμηθεύσουν τους φαρμακοποιούς με φάρμακα.

Και καθώς πρόκειται για μεγάλες φαρμακευτικές, η γκάμα των παθήσεων που καλύπτουν είναι κι αυτή μεγάλη…

Μόνο που με τον τρόπο αυτό, μόνο ελκυστικές δεν γίνονται στους φαρμακοποιούς, παρότι ο στόχος τους είναι να επεκταθούν σιγά – σιγά οι απ΄ ευθείας πωλήσεις προς τα φαρμακεία, παρακάμπτοντας το μεσάζοντα που είναι οι φαρμακαποθήκες.

Κύκλοι των φαρμακοποιών πάντως αναγνωρίζοντας τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά, εμφανίζονται να δείχνουν κατανόηση και εξηγούν:

'Φοβούνται τις επισφάλειες του φαρμακείου'…

Επισημαίνουν όμως, ότι 'δεν τηρείται έτσι η δίμηνη πίστωση που προβλέπεται από την κοινοτική νομοθεσία'…

Φαρμακοποιός στο αυτόφωρο για χρέη

Ημερομηνία δημοσίευσης: 30 Ιανουαρίου 2013
Για χρέη προς το δημόσιο συνελήφθη χθες φαρμακοποιός, την ώρα που έβγαινε από το σπίτι της.

Η φαρμακοποιός όμως, είχε εκχωρήσει τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ στην εφορία, για να εισπράξει όμως η εφορία το ποσό, έπρεπε να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ…

Το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε, γιατί η εφορία δεν είχε ενημερωθεί για την εκχώρηση, παρότι η φαρμακοποιός διέθετε τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα…

Μετά τα … δέοντα μεταξύ αστυνομίας, φαρμακευτικού συλλόγου, δικηγόρων κλπ, ‘χαριτολογώντας’ ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής Κ. Λουράντος δήλωσε σε μήνυμα προς τους φαρμακοποιούς της Αθήνας:

‘Άρχισαν τα όργανα… Και περιμένουμε από τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ, εν είδει ‘σφηνακίου’ να τη γλιτώσουμε’!

Ό,τι περισσεύει, κόβεται από αναλώσιμα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29 Ιανουαρίου 2013
Η ‘Δαμόκλειος σπάθη’ του στόχου της φαρμακευτικής δαπάνης, ήρθε για να μείνει.

Και καθώς ό,τι …περισσεύει, κόβεται, τώρα οι διαβητικοί για να πάρουν τα αναλώσιμα υλικά των μετρήσεών τους, παραπέμπονται σε συνταγές τύπου ειδικών παραπεμπτικών για να πληρώνουν μόνο τη συμμετοχή τους.

Διαφορετικά μέσω διατακτικής ή ιατρικής γνωμάτευσης επιφορτίζονται οι ίδιοι με το κόστος για τις σύριγγες, ταινίες μέτρησης κλπ και μετά θα πρέπει να ‘τα βγάλουν πέρα’ με τον ΕΟΠΥΥ, για πληρωθούν τα προβλεπόμενα…

Το νέο μοντέλο …διαχωρισμού, προβλέπεται να ξεκινήσει από την 1η Μαρτίου.

Ε, αφού ο ΕΟΠΥΥ περιμένει την ΗΔΙΚΑ να λειτουργήσει το e-ΔΑΠΥ, περιμένουμε κι εμείς την Άνοιξη, για να ομαλοποιηθεί η ρύθμιση των διαβητικών…

Από την Αθήνα στην Ελβετία

Ημερομηνία δημοσίευσης: 28 Ιανουαρίου 2013
Οι διασπάσεις μπορεί να φέρνουν αποχωρήσεις, αλλά οι αποχωρήσεις φέρνουν και μετακομίσεις…

Διευθύντρια εξωτερικών υποθέσεων και επικοινωνίας στην Colgate Palmolive Ευρώπης, με νέα έδρα της την Ελβετία, ανέλαβε η κ. Έφη Ματαλιωτάκη, μέχρι πρότινος διευθύντρια δημοσίων σχέσεων της Abbott, μετά τη διάσπαση της εταιρίας στα δύο, και τη δημιουργία της AbbVie.

‘Φάουλ’ σταθερότητας στην κοστολόγηση φαρμάκων

Ημερομηνία δημοσίευσης: 25 Ιανουαρίου 2013
Ένα … ‘φάουλ’ ανακαλύφθηκε ξαφνικά στο υπουργείο Υγείας, με τις τιμές των φαρμάκων.

Από το καλοκαίρι, οι τιμές στα φάρμακα έχει αποφασιστεί ότι θα έχουν το μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης. Όταν χάνεται η πατέντα, τότε η τιμή τους θα μειώνεται στο 50% και τα γενόσημά τους, όταν κυκλοφορούν θα παίρνουν τιμή στο 40% της αρχικής τιμής του πρωτοτύπου.

Στα πρωτότυπα με πατέντα, ελέγχονται οι τιμές από παρατηρητήριο και μπορούν να προσαρμόζονται ανάλογα, όσο ισχύει η πατέντα τους. Οπότε όταν φθηναίνουν στην Ευρώπη, φθηναίνουν κι εδώ.

Και με τα γενόσημά τους, τι γίνεται;

Αυτό που ‘ξέφυγε’, λένε οι ψίθυροι, ήταν ότι με τη μονομιάς μείωση στο μισό από τη λήξη της πατέντας, η τιμή παρέμενε στο ίδιο επίπεδο, όσα χρόνια κι αν περάσουν…

Και η … ‘διόρθωση’ ήρθε σήμερα, με τη νέα αγορανομική και τις αναμενόμενες μειώσεις.

Τώρα βέβαια, για το μηχανισμό της λίστας που θα οδηγούσε σε εξοικονομήσεις - όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί από τα απανωτά λάθη των τιμών - δεν κάνει λόγο κανείς…

Από σαράντα … νοσοκομεία το βάρος της περίθαλψης!

Ημερομηνία δημοσίευσης: 24 Ιανουαρίου 2013
Περίπου 20-25 τριτοβάθμια νοσοκομεία και 10-15 δευτεροβάθμια νοσοκομεία, επωμίζονται όλο το βάρος της περίθαλψης στη χώρα. Τα υπόλοιπα, δεν είναι αποδοτικά, γιατί πάντα κάτι τους λείπει, ξεκινώντας από το ανθρώπινο δυναμικό, συνεχίζοντας με την τεχνολογία και τους πόρους, και φυσικά καταλήγοντας στο σωστό μάνατζμεντ!

Αυτό τονίζει ο κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος, επισημαίνοντας όμως, πως η ανασυγκρότηση για οικονομία κλίμακας δεν έχει νόημα αν δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού…

Γιατί υπάρχουν σημεία στη χώρα που είναι ‘τυφλά’, δηλαδή δεν έχουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες υγείας – ούτε κάν πρωτοβάθμιας- με αποτέλεσμα οι ασθενείς να χρειάζεται να ταξιδεύουν μακριά, για να βρουν τον κατάλληλο γιατρό.

Ασθένεια; ‘Περικόπτεται’

Ημερομηνία δημοσίευσης: 23 Ιανουαρίου 2013
Όλο ‘κουρέματα’ έχει να επιδείξει ο τομέας υγείας της χώρας μας τελευταία. Ξεκινήσαμε με το κούρεμα των ομολόγων, συνεχίσαμε με περικοπές στις αμοιβές γιατρών, στις ιατρικές εξετάσεις, στις παροχές του ΕΟΠΥΥ, στα rebate φαρμακευτικών και φαρμακοποιών, στις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών, στο χθεσινό νέο κούρεμα των παλαιών χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας.

Και επειδή όλα αυτά αφορούν όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας, ενδιαμέσως, έρχεται και το φορολογικό, να εξαιρέσει από τα δικαιολογητικά του εισοδήματος, τις αποδείξεις για ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας.

Έτσι, για να συμμετέχουν και οι ασθενείς με τον οβολόν τους…

Και παρότι όλες οι μελέτες δείχνουν ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης αυξάνεται η νοσηρότητα του πληθυσμού, με τη φόρα που έχουμε πάρει, μήπως να ‘περικόψουμε’ και τις ασθένειες;

'Κλείδωσε' στα 2,4 δισ. η φαρμακευτική δαπάνη

Ημερομηνία δημοσίευσης: 22 Ιανουαρίου 2013
'Στενό μαρκάρισμα' στη φαρμακευτική δαπάνη θα γίνει καθόλη τη διάρκεια του 2013 από την τρόικα.

Το διαμήνυσε …αρμοδίως, ο G. Carone, ως καθ΄ ύλην αρμόδιος ελεγκτής των δανειστών. Αιτία, οι ελλείψεις φαρμάκων που συνεχίζονται με εντεινόμενους ρυθμούς λόγω των περικοπών που έχουν γίνει στο συγκεκριμένο τομέα.

Το υπουργείο θα πρέπει να στέλνει εκθέσεις ανά δίμηνο αντί για τρίμηνο ή εξάμηνο και αν υπάρχει απόκλιση, θα πρέπει αυτόματα να διορθώνεται.

Τουλάχιστον τα 2,4 δισ. ευρώ στόχος για τη φαρμακευτική δαπάνη, φαίνεται να μένει σταθερός, όσο κι αν πέφτει το ΑΕΠ της χώρας…
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη