Με το μαλακό την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, δεν αντέχει...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 10 Απριλίου 2012
'Μπλόκαρε' σήμερα το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και 'έπεσε'...

Με το που μπήκαν το πρωί 12.000 φαρμακεία για να εκτελεστούν οι συνταγές των προηγουμένων ημερών, προκλήθηκε υπερφόρτωση του δικτύου, οπότε ασθενείς και φαρμακοποιοί δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν.

Όταν όμως αποκαταστάθηκε το σύστημα, διαπιστώθηκε ότι είναι αδύνατον να αναγνωριστούν τα φάρμακα με τη δραστική τους ουσία, γιατί απλούστατα, είναι 'περασμένα' με τις εμπορικές ονομασίες.

Και εξ΄ αιτίας αυτού, ούτε είναι δυνατός ο υπολογισμός της συμμετοχής του ασθενή, αφού το κόστος υπολογίζεται επί του πρωτοτύπου και όχι επί της τιμής αναφοράς...

Ανταγωνισμός νέων φαρμάκων στο δελτίο τιμών

Ημερομηνία δημοσίευσης: 9 Απριλίου 2012
Με …νεύρα ξεκίνησε η Μ. Εβδομάδα στις περισσότερες φαρμακευτικές, λόγω του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων που αναρτήθηκε την περασμενη Παρασκευή το βράδυ στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας.

Όχι, τα νεύρα, δεν αφορούν τις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, αλλά την ένταξη στο συγκεκριμένο δελτίο και κάποιων νέων φαρμάκων.

Οι ‘ψίθυροι’ λένε πως τα νέα προϊόντα είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, όμως το θέμα είναι πως όλοι περίμεναν αύριο, να γίνει η σύσκεψη στο υπουργείο για να προσδιοριστεί πότε θα πάρουν τιμή τα νέα φάρμακα που είχαν υποβάλει αίτηση μέχρι το τέλος του 2011.

Και αυτο που τονίζουν αυτοί που αισθάνονται ‘αδικημένοι’, είναι το θέμα του ανταγωνισμού…

Εθελοντικά στις φυλακές οι γιατροί;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 6 Απριλίου 2012
Σοβαρά θέματα δημόσιας υγείας ‘βλέπουν’ οι γιατροί να δημιουργούνται στις φυλακές, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων των πολιτών.

Μάλιστα για το λόγο αυτό, οι ‘κακές γλώσσες’ του Ιατρικού Συλλόγου Αττικής διαπιστώνουν συνωστισμό στις φυλακές και λένε πως ‘άκουσαν’ μέχρι και για κίνδυνο χολέρας…

Έτσι, ο ΙΣΑ έχει ζητήσει –στο πλαίσιο του κοινωνικού του έργου- να επισκεφθεί φυλακές με κλιμάκιό του για δωρεάν εξέταση των φυλακισμένων.

Μόνο που ο Σύλλογος, εδώ και ενάμισυ μήνα περιμένει την έγκριση από τα συναρμόδια υπουργεία…

Νέο 'κούρεμα' στην αγορά υγείας

Ημερομηνία δημοσίευσης: 5 Απριλίου 2012
Μετά το 'κούρεμα' των ομολόγων των προμηθευτών των νοσοκομείων, ένα νέο 'κούρεμα' περιμένει την αγορά της υγείας, αυτή τη φορά από τον ΕΟΠΥΥ.

Προχθές ήταν οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές κλινικές, σήμερα ήταν οι φαρμακοποιοί, που με καταλήψεις αποφάσισαν να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα, δηλώνοντας ότι η υπομονή τους έχει εξαντληθεί.

Και αυτό γιατί το νεοσύστατο Ταμείο, χρωστάει πάνω από 700 εκ. ευρώ στα ιδιωτικά εργαστήρια, πάνω από 600 εκ. ευρώ στις ιδιωτικές κλινικές, περί τα 450 εκ. ευρώ στους φαρμακοποιούς, και στους γιατρούς δεν έχει πληρώσει από την αρχή του χρόνου ούτε ένα ευρώ, ενώ έχει και ένα υπόλοιπο το Δημόσιο που εντάχθηκε στον ΟΠΑΔ, της τάξης των 350 εκ. ευρώ.

Συνολικά, η οφειλή, υπερβαίνει τα 2,1 δισ. ευρώ. Και το υπουργείο Οικονομικών, έχει δεσμευθεί να δώσει 1,5 δισ. ευρώ, με το οποίο πρέπει να εξοφληθούν όλοι οι προμηθευτές υπηρεσιών υγείας του Ταμείου...

Πόσο κάνει το νέο 'κούρεμα'; Πάνω από 30%...

Παραίτηση γενικών γραμματέων Υγείας, λόγω εκλογών

Ημερομηνία δημοσίευσης: 4 Απριλίου 2012
Την παραίτησή τους υπέβαλαν χθες οι δύο από τους τρεις γενικούς γραμματείς του υπουργείου Υγείας. Ο γενικός γραμματέας Υγείας κ. Ν. Πολύζος και ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας κ. Γ. Κατριβάνος.

Οι δύο γραμματείς παραιτήθηκαν για να μετρήσουν τη δύναμή τους στην ...πολιτική σκηνή.

‘Αφησαν έτσι τις κινητοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες ασθενών και φορέων της υγείας στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Αντώνη Δημόπουλο.

Όπως όλοι, έτσι κι εμείς θα περιμένουμε να δουμε τι θα δείξει η κάλπη...

Στα θρανία γιατροί και ασθενείς για φαρμακολογία!

Ημερομηνία δημοσίευσης: 3 Απριλίου 2012
Εκπαίδευση θα χρειάζονται στο εξής όχι μόνο οι γιατροί, αλλά και οι ασθενείς, για την επιλογή των φαρμάκων τους!

Από τη Μ. Δευτέρα, οι γιατροί θα πρέπει να ξεκινήσουν τη συνταγογράφηση με δραστικές ουσίες, ενώ στο 'παιχνίδι' θα μπουν και οι ασθενείς, οι οποίοι θα μπορούν να επιλέγουν να πληρώσουν αυξημένη συμμετοχή, αν προτιμούν κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο...

Τώρα πώς θα ξέρουν οι ασθενείς τι να διαλέξουν είναι άλλο θέμα, όταν κάθε είδους αναφορά είναι ελεγχόμενη σε ολόκληρη την Ευρώπη...

Όσο για τους γιατρούς, αν έχουν ένα χρόνιο ασθενή και αποφασίσουν να αλλάξουν από το πρωτότυπο σε γενόσημο, θα πρέπει να τον 'ρυθμίσουν' ξανά από την αρχή...

Βλέπω την Εβδομάδα των Παθών να επιμηκύνεται...

Μέχρι και κομπιούτερ καίνε οι δραστικές των φαρμάκων!

Ημερομηνία δημοσίευσης: 2 Απριλίου 2012
Δύσκολο εγχείρημα είναι τελικά η συνταγογράφηση φαρμάκων με τις δραστικές τους ουσίες...

Η απόφαση από τον ΕΟΦ εκδόθηκε, χωρίς τις εμπορικές ονομασίες των φαρμάκων. Και δεν έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Έτσι η ΥΔΙΚΑ δεν μπορεί να υποστηρίξει ηλεκτρονική συνταγογράφηση με δραστικές ουσίες.

Το δελτίο τιμών φαρμάκων είναι έτοιμο, αλλά η απόφαση γι΄ αυτό θα είναι έτοιμη την Τετάρτη.

Μέχρι και το κομπιούτερ του υπουργείου με το δελτίο τιμών φαρμάκων που ομαδοποιούσε τις εμπορικές ονομασίες ανά δραστική ουσία, κι αυτό, κάηκε!

Αν οι δυσκολίες ξεκινούν από τις διοικητικές πράξεις για την εφαρμογή του, να δούμε πότε θα αρχίσουν οι δυσκολίες από την εφαρμογή στην πράξη...

Οι δραστικές ουσίες εκσυγχρονίζουν τον ΕΟΦ;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 30 Μαρτίου 2012
Όχι μόνο διοικητικούς, αλλά και επιστημονικούς ελέγχους στα γενόσημα, προανήγγηλε χθες ο πρόεδρος του ΕΟΦ καθ. Γ. Τούντας, με τόσες συζητήσεις για τη συνταγογράφηση με δραστική ουσία, αύξηση της χρήσης των γενοσήμων και διαγωνισμούς προμηθειών δραστικών ουσιών στα νοσοκομεία.

Δηλαδή, για να γίνει αυτό, θα αναπτυχθεί ειδική υπηρεσία του Οργανισμού, που θα ελέγχει την ποιότητα των μελετών βιοϊσοδυναμίας που κατατίθενται...

Και μέχρι τώρα τι γινόταν; Τα ‘δικά μας’ γενόσημα ήταν ποιοτικά, λόγω εξαγωγών –άρα και ελέγχων- στην Ευρώπη;

Ευτυχώς που ‘το αγώι ξυπνά τον αγωγιάτη’...
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη