Ένα σωρό ερωτήματα…

Ημερομηνία δημοσίευσης: 13 Απριλίου 2016
Όχι μία, όχι δύο αλλά... τόμο ερωτήσεων- και για να είμαστε και πιο συγκεκριμένοι περί τα 30 (!) ερωτήματα έχουν υποβάλει στον ΕΟΠΥΥ οι πάροχοι υγείας αναφορικά με τον νέο τρόπο υποβολής των παραπεμπτικών τους στον Οργανισμό. Μεταξύ αυτών των ερωτημάτων είναι αν στην κούτα που θα αποστείλουν, εκτός από τα παραπεμπτικά πρέπει να περιλαμβάνονται και άλλα φορολογικά στοιχεία, σε πόσο χρονικό διάστημα θα γίνεται η εκκαθάριση, τι θα γίνει με τις εκπρόθεσμες υποβολές κ.λ.π

Επίσης, έχουν και μία ανησυχία για το αν η περιβόητη κούτα φθάσει στα σωστά χέρια, αλλά... ησύχασαν όταν έμαθαν ότι με την παραλαβή του φακέλου ή της κούτας, θα εκδίδεται ηλεκτρονικά πρωτόκολλο κατάθεσης του φυσικού αρχείου το οποίο θα αποστέλλεται στον πάροχο είτε ηλεκτρονικά μέσω e-dapy, είτε θα παραδίδεται όταν ζητείται στην εταιρεία ταχυδρομικών υπηρεσιών προκειμένου να το επιστρέψει στον πάροχο. Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα είναι υπεύθυνος για την ακεραιότητα του φυσικού αρχείου που παρέλαβε από την ημερομηνία παραλαβής και μετά. Μέχρι την έκδοση του πρωτοκόλλου κατάθεσης, υπεύθυνος για την ακεραιότητα του περιεχομένου της αποστολής είναι ο πάροχος και η επιλεγείσα από αυτόν εταιρεία ταχυδρομικών υπηρεσιών!

Το Grexit και τα αντικαπνιστικά μέτρα...

Ημερομηνία δημοσίευσης: 13 Απριλίου 2016
Με 14 λέξεις σε πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, ζητούνται έλεγχοι για το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους.

Οι λέξεις περιλαμβάνονται σε ένα σχετικά μεγάλο κείμενο, το οποίο ορίζει τη διαδικασία υγειονομικών ελέγχων ενόψει Πάσχα.

Στην εγκύκλιο, που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος (φωτό) αναφέρονται τα εξής:

“...Επιπρόσθετα, τονίζεται η αναγκαιότητα εφαρμογής της ισχύουσας αντικαπνιστικής νομοθεσίας από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα”...

Το ενδιαφέρον της Πολιτείας για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου φαίνεται πως εξαντλείται σε αυτή τη μόνη παράγραφο.

Καμία σοβαρή μέριμνα δεν έχει ληφθεί για το θέμα, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι όλων των ηλικιών να υφίστανται το παθητικό κάπνισμα.

(Και) στο θέμα αυτό, η Ελλάδα απέχει σημαντικά από τις ευρωπαϊκές χώρες.

Πρόκειται, δηλαδή, για ένα άτυπο...Grexit, το οποίο επιδιώξαμε ως λαός και ως πολιτική ηγεσία...

Πρόταση για κάλυψη του κόστους θέσης νεφρολόγου

Ημερομηνία δημοσίευσης: 12 Απριλίου 2016
‘Ακουσον άκουσον! Στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου, αν και υπάρχει πλήρως εξοπλισμένη μονάδα τεχνητού νεφρού, αυτή δεν λειτουργεί λόγω ελλείψεως ιατρού νεφρολόγου. Πρόσφατα λοιπόν, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Υγείας -αλλά και στην Ελληνική Νεφρολογική εταιρεία- ενημερώνοντας τους αρμοδίους ότι είναι διατεθειμένη να καλύψει όχι μόνο τη μισθοδοσία του συγκεκριμένου γιατρού αλλά και τα αναλώσιμα που απαιτούνται για τη λειτουργία της σχετικής μονάδας.

Τι γίνεται με τα συνέδρια της ΠΕΦΝΙ;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 12 Απριλίου 2016
Ερωτήματα προκαλούν οι αποφάσεις του απερχόμενου προεδρείου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ).

Παραμονές των αρχαιρεσιών για ανάδειξη νέου συμβουλίου, προχωρεί στην οργάνωση δύο συνεδρίων, το ένα στο Καβούρι και το άλλο σε πολυτελές ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

Το περίεργο είναι ότι το δεύτερο πραγματοποιείται την παραμονή (!) των αρχαιρεσιών...

Τα ερωτήματα εντείνονται από δύο γεγονότα:

Το πρώτο είναι ότι το μέγεθος του Συλλόγου (220 μέλη) δεν επιτρέπει...μεγαλειώδεις εκδηλώσεις. Το δεύτερο είναι πως όλα αυτά συμβαίνουν σε μία εποχή που τα νοσοκομειακά φαρμακεία δοκιμάζονται από σοβαρές ελλείψεις.

Για να μην αναφέρουμε ότι πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ είναι η αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων...

Τι γίνεται με το κόστος μεταφοράς παραπεμπτικών;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 12 Απριλίου 2016
"H περίοδος των παχιών αγελάδων έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Το κόστος να μεταφέρουμε τα παραπεμπτικά μας στην Αθήνα, μας λέει γιατρός από την Πελοπόννησο, τα οποία μέχρι πρότινος τα υποβάλλαμε στα τοπικά ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) είναι ένα κόστος που μπορεί να φθάσει και τα 20 ευρώ. Και συνεχίζει ο ίδιος, ‘’εκεί στον ΕΟΠΥΥ ασχολούνται με τον τύπο και όχι την ουσία’’.

Ξεκαθαρίζοντας, ότι ο Οργανισμός από τη στιγμή που θέλει να επιτύχει ομοιόμορφη ταξινόμηση στα παραπεμπτικά του θα έπρεπε να έχει βρει και τα κονδύλια να καλύψει το σχετικό κόστος.

Ριπές η ίδια πηγή ρίχνει και στα θεσμικά όργανα του κλάδου, τονίζοντας ότι κάνουν συζητήσεις επί συζητήσεων με τους αρμοδίους αλλά τίποτα ουσιαστικό δεν βγαίνει από αυτές, τη στιγμή που τα περισσότερα εργαστήρια της χώρας ετοιμάζονται να πέσουν στο κενό εξαιτίας της υποκοστολόγησης έως και 45% βασικών ιατρικών εξετάσεων.

Έπεσαν…στα μαλακά

Ημερομηνία δημοσίευσης: 11 Απριλίου 2016
Στα μαλακά έπεσαν οι φαρμακοποιοί όσον αφορά τις αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές προς το ΤΣΑΥ. Η Διοίκηση του ΠΦΣ, δια των εκπροσώπων της Σεραφείμ Ζήκα και Ιωάννη Μακρυγιάννη και μετά από 5μηνη διαπραγμάτευση με τα αρμόδια όργανα ΤΣΑΥ και ΕΤΑΑ, κατάφερε να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το συμφέρον του κλάδου.

Το ΕΤΑΑ, αποδέχτηκε τελικώς την ομόφωνη απόφαση της Διοικούσας επιτροπής του ΤΣΑΥ για εξόφληση των αναδρομικών ασφαλιστικών εισφορών των φαρμακοποιών στο ασφαλιστικό ταμείο, σε οκτώ ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Πυρ και μανία!

Ημερομηνία δημοσίευσης: 8 Απριλίου 2016
Πυρ και μανία είναι οι ιδιωτικές κλινικές, καθώς μόλις πριν λίγες ημέρες αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ τα νέα σημειώματα Rebate και Claw Back για το Β' εξαμηνο 2015.

Μετά και από αυτά, μιλούν για μία ληστεία που συνεχίζεται χωρίς καμία αναστολή, ενώ το θεσμικό όργανο του κλάδου ρίχνει και ριπές κατά.... συναδέλφων (που λειτουργούν κλινικές) τονίζοντας πως ‘’είμαστε άξιοι της μοίρας μας’’. Στην Πορτογαλία πάντως, οι ιδιωτικές κλινικές κατήγγειλαν τη σύμβαση με το κρατικό ασφαλιστικό ταμείο, διότι τόλμησε να μειώσει τις τιμές των κλειστών νοσηλίων κατά 11% !.

Συνέλευση της ΠΑΣΙΔΙΚ

Ημερομηνία δημοσίευσης: 8 Απριλίου 2016
Για αυτό το Σάββατο ορίστηκε η τακτική Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) η οποία θα γίνει στη Θεσσαλονίκη. Το βασικό θέμα που θα συζητηθεί είναι -τι άλλο;- το μέτρο της αυτόματης επιστροφής υπέρβασης των δαπανών (claw back) και των αναγκαστικών εκπτώσεων (rebate).

To timing της διεξαγωγής της γενικής συνέλευσης είναι το σωστό, καθώς την ερχόμενη Παρασκευή έχει οριστεί συνάντηση μεταξύ ΕΟΠΥΥ και εμπλεκομένων φορέων με την πρωτοβάθμια περίθαλψης προκειμένου οι δεύτεροι να κάνουν τις αντιπροτάσεις τους για τη νέα σύμβαση που ετοιμάζεται με τον οργανισμό.
Σελίδες: Προηγούμενη Επόμενη