Αγγλικός όρος

varicose vein

Ορισμός

Αυξημένου μεγέθους, διατεταμένη, επιπολής φλέβα. H κατάσταση αυτή μπορεί να εμφανιστεί σχεδόν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, αλλά συνηθέστερα στα κάτω άκρα και στον οισοφάγο.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: H ανάπτυξη των κιρσωδών φλεβών των κάτω άκρων προάγεται και επιδεινώνεται από την εγκυμοσύνη, την παχυσαρκία και τα επαγγέλματα που απαιτούν παρατεταμένη ορθοστασία. Οι οισοφαγικοί κιρσοί προκαλούνται από πυλαία υπέρταση που συνοδεύει την κίρρωση του ήπατος.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Οι κιρσοί των κάτω άκρων είναι συνήθως ασυμπτωματικοί, αν και ορισμένες φορές δημιουργούν αισθητικά προβλήματα. Οι κιρσοί του οισοφάγου και των αιμορροΐδων μπορεί να προκαλέσουν αθρόα αιμορραγία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Σε περίπτωση αιμορραγίας εφαρμόστε ήπια, αλλά σταθερή πίεση πάνω στο σημείο της αιμορραγίας και ανυψώστε το άκρο. Ο ασθενής πρέπει να παραμείνει κλινήρης μέχρι τον πλήρη έλεγχο της οξείας κατάστασης. H σκληροθεραπεία, η απολίνωση και η χορήγηση οκτρεοτίδης χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της αιμορραγίας από ρήξη κιρσών του οισοφάγου.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Ο ασθενής με κιρσούς των κάτω άκρων πρέπει να αποφεύγει οτιδήποτε εμποδίζει τη φλεβική επιστροφή, όπως τις στενές κάλτσες ή καλσόν, το σταύρωμα των ποδιών, όταν κάθεται και το παρατεταμένο κάθισμα. Για την ανακούφισή του συνιστάται ανύψωση των ποδιών για 10 ως 15 λεπτά και στη συνέχεια εφαρμογή ελαστικών καλτσών. Δεν επιτρέπεται η ακινησία σε καρέκλα για περισσότερο από μία ώρα κάθε φορά. Επίσης, ενθαρρύνεται το περπάτημα για τουλάχιστο 5 λεπτά κάθε ώρα. Ο ασθενής πρέπει να τοποθετεί σε ανάρροπη θέση τα πόδια του, όποτε αυτό είναι δυνατό, αλλά οπωσδήποτε όχι λιγότερο από 2 φορές την ημέρα για μισή ώρα τουλάχιστον την κάθε φορά και θα πρέπει να αποφεύγει την παρατεταμένη ορθοστασία. Μία από τις επιπλοκές των κιρσών, η θρομβοφλεβίτιδα, εκδηλώνεται με τοπικό πόνο και αίσθημα καύσου. Εφόσον ο ασθενής υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση των κιρσών, εφαρμόζονται μετεγχειρητικά ελαστικές κάλτσες ή αντιθρομβωτικές συσκευές και το κάτω μέρος του κρεβατιού ανυψώνεται πάνω από το ύψος της καρδιάς. Στους παχύσαρκους ασθενείς συνιστάται η απώλεια βάρους. Στους κιρσούς του οισοφάγου χορηγούνται νιτρώδη και β-αποκλειστές από του στόματος και οι ασθενείς παραπέμπονται σε γαστρεντερολόγο.