Αγγλικός όρος

pyelonephritis

Ορισμός

Φλεγμονή του νεφρού και της νεφρικής πυέλου, η οποία είναι συνήθως αποτέλεσμα ανιούσας λοίμωξης από βακτήρια της ουροδόχου κύστης.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Τις περισσότερες περιπτώσεις η Escherichia coli αποτελεί το υπεύθυνο μικρόβιο. Για τον καθορισμό της θεραπείας λαμβάνονται καλλιέργειες ούρων και αίματος.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Η νόσος χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη ρίγους και πυρετού, με αμβλύ άλγος στην πλευρο-οσφυϊκή χώρα, στο ένα ή και στα δύο νεφρά. Υπάρχει ευαισθησία του νεφρού κατά την ψηλάφηση. Συνήθως υπάρχουν σημεία κυστίτιδας (δηλ. πυουρία, έπειξη προς ούρηση και αίσθημα καύσου, και συχνουρία).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Αναμένοντας τις καλλιέργειες, χορηγούνται αντιβιοτικά (π.χ. φθοριοκινολόνες ή αμινογλυκοσίδες) που θεραπεύουν αποτελεσματικά τα συχνά παθογόνα μικρόβια του ουροποιητικού συστήματος. Για τον έλεγχο της ναυτίας και του εμετού χορηγούνται αντιεμετικά. Αν οι ασθενείς δεν είναι σε θέση να λάβουν φάρμακα από το στόμα ή αν έχουν προδιαθεσικές καταστάσεις (π.χ. εγκυμοσύνη ή διαβήτη) που αυξάνουν την πιθανότητα δυσμενούς έκβασης, εισάγονται στο νοσοκομείο για παρακολούθηση και ενυδάτωση.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ: Η έκβαση εξαρτάται από τον χαρακτήρα και την σοβαρότητα της λοίμωξης, τους επικουρικούς αιτιολογικούς παράγοντες, την παροχέτευση των νεφρών, την ύπαρξη ή την απουσία επιπλοκών και την γενική φυσική κατάσταση του ασθενούς.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Χορηγούνται αντιβιοτικά και αντιπυρετικά. Ο ασθενής παροτρύνεται να ολοκληρώσει το πλήρες αντιβιοτικό σχήμα και να πίνει 2 με τρία λίτρα υγρά την ημέρα, ώστε να αποτρέψει την στάση των ούρων και να αποβάλει τα παραπροϊόντα της φλεγμονώδους διαδικασίας. Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, ο ασθενής θα πρέπει να αναφέρει οποιοδήποτε σημείο λοίμωξης κατά την διάρκεια της προγραμματισμένης παρακολούθησης.

Ετυμολογία

[Ελλ. pyelos, πύελος + nephros, νεφρό + Ελλ. -itis, φλεγμονή]