Αγγλικός όρος

cholecystitis

Ορισμός

Φλεγμονή της χοληδόχου κύστης, προκαλούμενη συνήθως από απόφραξη των χοληφόρων πόρων με χολόλιθους. Η προκαλούμενη από χολόλιθους χολοκυστίτιδα, παρατηρείται συχνά, ιδιαίτερα σε γυναίκες, παχύσαρκους ασθενείς καθώς και σε εκείνους που είναι σε δίαιτα. Η νόσος χαρακτηρίζεται από κολικό πόνο στο δεξί άνω τεταρτημόριο της κοιλιάς και αναπτύσσεται σε μικρό χρονικό διάστημα μετά από ένα γεύμα.

Η μη χολολιθική χολοκυστίτιδα, δηλ. η χολική φλεγμονή που δεν οφείλεται στην παρουσία χολόλιθων, είναι πάθηση των κρίσιμα ασθενών. Σχετίζεται με υψηλή πιθανότητα σχηματισμού αποστήματος, διάτρησης της χοληδόχου κύστης, γάγγραινα και θάνατο.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Η οξεία χολοκυστίτιδα προκαλείται συνήθως από απόφραξη των χοληφόρων πόρων, χημικό ερεθισμό και συχνά λοίμωξη της χοληδόχου κύστης.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Η χολοκυστίτιδα εξαιτίας χολόλιθων, προκαλεί πόνο στο άνω δεξί τεταρτημόριο, ο οποίος εκδηλώνεται συνήθως μετά από ένα λιπαρό γεύμα, καθώς επίσης και πυρετό, ρίγη, ναυτία και έμετο. Ο πόνος της χολοκυστίτιδας συχνά εξαπλώνεται στο δεξί ώμο ή στη δεξιά πλευρά της πλάτης. Παρατηρείται ίκτερος στο 20% περίπου των ασθενών. Σε ασθενείς μονάδων εντατικής παρακολούθησης, μπορεί να παρουσιασθεί μη χολολιθική χολοκυστίτιδα με πυρετό και λίγα εύκολα αναγνωρίσιμα συμπτώματα.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ: Η υπερηχογραφία του άνω δεξιού τεταρτημορίου, διαγνωστική εξέταση εκλογής, αποκαλύπτει τη χολοκυστίτιδα στο 90% περίπου των ασθενών. Η από του στόματος χολοκυστογραφία, η αξονική τομογραφία της κοιλιάς καθώς και άλλοι διαγνωστικοί έλεγχοι χρησιμοποιούνται όταν υπάρχει κλινική υποψία της ασθένειας αλλά το υπερηχογράφημα δεν ήταν διαγνωστικό.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Η συνήθης θεραπεία συνίσταται στη χολοκυστεκτομή. Η παροχέτευση της χοληδόχου κύστης (χολοκυστοστομία) χρησιμοποιείται ορισμένες φορές ως αναβλητική διαδικασία σε ασταθείς ασθενείς. Οι ενσφηνωμένοι στη λήκυθο του Vater χολόλιθοι, μπορούν ορισμένες φορές να αφαιρεθούν με παλίνδρομη ενδοσκοπική χολαγγειοπαγκρεατογραφία.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Κατά την διάρκεια της οξείας προσβολής, παρακολουθούνται τα ζωτικά σημεία και η ισορροπία υγρών του ασθενούς, αναστέλλεται η στοματική πρόσληψη, χορηγούνται τα ενδεδειγμένα αντιεμετικά, όπως είναι απαραίτητο και χορηγείται θεραπεία με ενδοφλέβια υγρά και ηλεκτρολύτες, ως ενδείκνυται. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ρινογαστρικός σωλήνας. Εξασφαλίζεται η άνεση του ασθενούς και χορηγούνται ενδεδειγμένα ναρκωτικά αναλγητικά και χολινεργικά για να ανακουφίσουν τον πόνο.

Εξηγούνται οι διαγνωστικές δοκιμασίες, περιλαμβανομένων των οδηγιών προ του ελέγχου και μετά την παρακολoύθηση. Επίσης εξηγούνται από το χειρουργό οι διαδικασίες για οποιαδήποτε ενδεδειγμένη χειρουργική παρέμβαση, περιλαμβανομένων των οποιονδήποτε επιπλοκών και προετοιμάζεται ο ασθενής σωματικά και συναισθηματικά για τις διαδικασίες αυτές.

Ετυμολογία

[Ελλ. chole, χολή + kystis, κύστη + -itis, φλεγμονή]

Υπώνυμος όρος

cholecystitis emphysematous