Το αλκοόλ σκοτώνει! Σύμφωνα με στοιχεία, η κατάχρηση αλκοόλ ευθύνεται παγκοσμίως για περισσότερους θανάτους από ό,τι αθροιστικά ο ιός HIV/AIDS, η βία και η φυματίωση.

Το αλκοόλ ως αιτία θανάτου πήγε από την 8η θέση που βρισκόταν το 1990, στην 5η το 2010. Παρά τις εφιαλτικές συνέπειες, η κατανάλωση αλκοόλ σε νεαρά άτομα και κυρίως γυναίκες αυξήθηκε σε πολλές χώρες μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Οι άνδρες εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας εξαιτίας του αλκοόλ, συγκριτικά με τις γυναίκες. Για τους άνδρες, το ποσοστό αγγίζει το 7.6% και για τις γυναίκες το 4%.

Το πλέον ανησυχητικό είναι το φαινόμενο της αποκαλούμενης μέθης express. Πρόκειται για την κατανάλωση πέντε έως οκτώ ποτηριών αλκοόλ μέσα σε ένα βράδυ. Το ποσοστό των νέων που μεθούν σε ένα βράδυ αυξήθηκε, ενώ αύξηση καταγράφεται στα κρούσματα αιθυλικού κώματος σε γυναίκες ηλικίας 18 έως 24 ετών.

Αιτία είναι ότι έγινε ευκολότερη η αγορά αλκοολούχων ποτών, ενώ διαρκώς δημιουργούνται ποτά για να ικανοποιούν κυρίως τους νεότερους καταναλωτές.

Τα στοιχεία αυτά που αφορούν στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ, αποτελούν καμπανάκι για τις επιπτώσεις και τη δυναμική του φαινομένου καθώς όλα δείχνουν ότι εκτός από την αύξηση της κατανάλωσης στις νεαρότερες ηλικίες ανάλογες τάσεις εμφανίζονται και στις μεγαλύτερες ηλικίες. Πρέπει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι ανεξάρτητη ηλικίας, οικονομικής, κοινωνικής και μορφωτικής κατάστασης. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, πολίτες με υψηλότερη μόρφωση και κοινωνικοοικονομική επιφάνεια είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν αλκοόλ.

Ωστόσο, οι λιγότερο μορφωμένοι άνδρες καθώς και οι μορφωμένες γυναίκες είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν αλκοόλ σε ποσότητες επικίνδυνες (δηλαδή σε εβδομαδιαία βάση από 140 γραμμάρια και πάνω για τις γυναίκες και 210 για τους άνδρες). Παράλληλα, στις 20 χώρες του ΟΟΣΑ, το ποσοστό των παιδιών που έχουν δοκιμάσει αλκοόλ μέχρι την ηλικία των 15 ετών αυξήθηκε στα αγόρια από το 30% το 2001 στο 43% το 2010 και για τα κορίτσια από το 26% στο 41% για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Πλέον οι επιπτώσεις στην οικονομία είναι σημαντικές. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το κόστος για κατανάλωση αλκοόλ στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται στο 0,65% του ΑΕΠ για το 2013, δηλαδή στα 84.5 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Επίσης, το 2003 οι συνολικές δαπάνες για την αστυνομία, τα δικαστήρια, τις φυλακές και τις ζημιές που προκλήθηκαν εξαιτίας του αλκοόλ στις τότε χώρες – μέλη της ΕΕ εκτιμήθηκαν στα 33 δισ. ευρώ.

Τέλος, το 2013 το κόστος για τα αυτοκινητικά δυστυχήματα που προκλήθηκαν στην ΕΕ και για τα οποία ευθύνονταν οι οδηγοί που είχαν καταναλώσει αλκοόλ, εκτιμήθηκε κοντά στα 10 δισ. ευρώ.

Πάντως στην Ελλάδα, η κατανάλωση αλκοόλ εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η μέση κατανάλωση σύμφωνα με τα στοιχεία του 2012 αγγίζει τα οκτώ λίτρα τον χρόνο, δηλαδή κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Παράλληλα, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ από το 1992 ως το 2012 ξεπερνά το 20%. Είναι η τέταρτη χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση, ακόμα πιο μεγάλη έχουν η Σλοβενία, η Γαλλία και πρωτίστως η Ιταλία.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα