Οι περισσότεροι όταν αναφέρονται στις "συμβουλές του καλοκαιριού" εστιάζονται στις βλαβερές συνέπειες της έκθεσης στον ήλιο, στις διάφορες δερματοπάθειες, στα καλοκαιρινά ατυχήματα αλλά και στα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι λεγόμενες "ευπαθείς ομάδες". Λίγοι είναι εκείνοι οι οποίοι αναφέρονται στις οδυνηρές συνέπειες που μπορεί να έχει η κατανάλωση αλκοόλ κάτω από τις καυτές ακτίνες του καλοκαιριάτικου ήλιου ή σε συνθήκες καύσωνα.

Το να πίνει κανείς αλκοόλ ενώ κάνει ηλιοθεραπεία μπορεί να είναι πηγή προβλημάτων. Λένε πως η συνήθεια αυτή ευνοεί κατ΄ αρχάς το ηλιακό έγκαυμα ή την ηλίαση. Και αυτό γιατί όσοι πίνουν αλκοόλ και κάνουν ηλιοθεραπεία είναι επιρρεπείς στο να λαγοκοιμηθούν εξαιτίας του ποτού - και αν τους συμβεί αυτό, όχι μόνο μπορεί να καθίσουν κάτω από τον ήλιο περισσότερο από όσο θα ήθελαν, αλλά και να μην αντιληφθούν τις πρώτες προειδοποιητικές ενδείξεις ηλιακού εγκαύματος, κυρίως το αίσθημα καύσου ή το τσούξιμο στο δέρμα.

Επίσης, δεν θα αντιληφθούν τα ‘’καμπανάκια’’ της ηλίασης η οποία εμφανίζεται συνήθως σε άμεση και έντονη ηλιακή ακτινοβολία, ιδίως όταν είναι απροστάτευτο το κεφάλι του ατόμου. Η ηλίαση χαρακτηρίζεται από ερυθρό και ζεστό δέρμα προσώπου, έξαψη, πονοκέφαλο, ίλιγγο, ναυτία, εμετό και ταχυκαρδία.

Οφείλεται στην ευαισθησία του εγκεφάλου στη θερμότητα και προκαλείται από τον ερεθισμό των μηνίγγων. Σε βαριές περιπτώσεις εμφανίζονται σπασμοί και απώλεια της συνείδησης. Αντιμετωπίζεται με την κατάκλιση του αρρώστου σε δροσερό περιβάλλον, ελαφρά ανύψωση του κεφαλιού και κρύα επιθέματα στο κεφάλι και τον αυχένα.

Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει εξάντληση λόγω ζέστης, ή θερμοπληξία, ακόμα και οι μυϊκές κράμπες. Ας μην ξεχνάμε, τέλος, πως το κολύμπι υπό την επήρεια αλκοόλ συνοδεύεται από κίνδυνο πνιγμού.

Οι άνδρες δεν πρέπει να πίνουν περισσότερα από 3 ποτά την ημέρα και οι γυναίκες από 2. Εάν κάποιος είναι μανιώδης πότης και πίνει πολύ περισσότερες από αυτές τις ποσότητες, είναι επιρρεπής στην ανάπτυξη θερμικής εξάντλησης ή θερμοπληξίας, ακόμη και αν τη δεδομένη ημέρα δεν έχει πιει σταγόνα αλκοόλ.

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η κλιματική αλλαγή απειλεί την υγεία του 70% των εργαζομένων παγκοσμίως
Nέα προσέγγιση για τον καρκίνο του ήπατος που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα
Ο ΕΟΔΥ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 21 - 27 Απριλίου