Προσωπικότητα. Αν κάποιος έχει κι άλλο ψυχολογικό πρόβλημα, όπως κατάθλιψη, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας ή διαταραχή μετατραυματικού στρες, έχει περισσότερες πιθανότητες να εξαρτηθεί από ουσίες.

Παιδιά που εμφανίζουν επιθετικότητα, έλλειψη αυτοελέγχου και δύσκολη ιδιοσυγκρασία μπορεί να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εξάρτησης.

Κοινωνικό περιβάλλον. Ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους, η πίεση από τους συνομήλικους αποτελεί σημαντικό παράγοντα ως προς τη χρήση ουσιών. Έλλειψη επαφής με τους γονείς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εξάρτησης όπως και η έλλειψη επίβλεψης από τους γονείς.

Άγχος, κατάθλιψη και μοναξιά. Η χρήση ουσιών μπορεί να αποτελέσει τρόπο για να ανταποκριθεί κανείς σε αυτά τα συναισθήματα.

Είδος ναρκωτικού. Ορισμένα ναρκωτικά όπως η ηρωίνη και η κοκαΐνη οδηγούν πιο γρήγορα σε εξάρτηση σε σχέση με άλλα.

Γενετικοί παράγοντες. Η εξάρτηση από ουσίες είναι πιο κοινή σε ορισμένες οικογένειες και πιθανόν αφορά τη συμμετοχή πολλών γονιδίων. Αν έχετε μέλη στην οικογένεια με προβλήματα αλκοόλ ή χρήσης ουσιών βρίσκεστε σε μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης εξάρτησης

Πηγές:
Mayo Clinic

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου