Τί πρέπει να προσέξει ένα παιδί για να μην πέσει στην παγίδα των ναρκωτικών; Αυτή είναι μια ερώτηση που απευθύνουν συχνά οι γονείς αλλά πρέπει να τη θέσουμε διαφορετικά. Τι πρέπει να προσέξουμε εμείς σε ένα παιδί.

Ξεκινά από την αγωνία του γονιού για την εξέλιξη του παιδιού του αλλά πάνω από όλα ένα παιδί δεν καταφεύγει στα ναρκωτικά τυχαία. Αυτό που θα πρέπει να προσέχει ένα παιδί είναι καταρχήν να μπορέσει να βρει τη στήριξη που χρειάζεται από την οικογένειά του.

Ακούμε συχνά για τις κακές παρέες. Οι κακές παρέες ακόμα και αν κάνουν ένα παιδί να δοκιμάσει τα ναρκωτικά, αυτό δεν θα μείνει σε αυτά αν δεν έχει άλλα προβλήματα. Οπότε θα πρέπει να προσέξουμε σ' ένα παιδί, να του έχουμε δώσει την ασφάλεια που χρειάζεται πάνω από όλα, να πιστέψουμε σε αυτό γιατί έτσι θα πιστέψει το παιδί στον εαυτό του και να το κάνουμε να νιώσει ότι έχει αξία και ότι υπάρχει το περιθώριο του λάθους.

Πολλές φορές τα παιδιά νιώθουν ότι πρέπει να τα κάνουν όλα τέλεια. Και αυτό τους γεμίζει με ένα πάρα πολύ μεγάλο άγχος, μια πολύ μεγάλη ένταση που δε μπορούν να διαχειριστούν και εκεί μπαίνει η ουσία.

Πάνω από όλα πρέπει να προσέξουμε ότι έχουμε δώσει στο παιδί μας όλες τις ασφαλείς βάσεις που χρειάζεται για να νιώσει καλά. Και από κει και πέρα να κάνουμε και την ενημέρωση που χρειάζεται. Να του μιλήσουμε για τα ναρκωτικά, τους κινδύνους, το αλκοόλ, αλλά το θέμα είναι ότι όσο και να του μιλήσουμε, όσο και να είμαστε από πάνω του, κάποια στιγμή θα μεγαλώσει και θα βγει έξω από την οικογένεια, θα βγει στην κοινωνία και το θέμα είναι- και αυτό πρέπει να σκεφτόμαστε-ότι πρέπει να έχει τα εφόδια ώστε εκείνη τη στιγμή να μπορέσει να προσέξει.

Πώς να πει όχι στα ναρκωτικά

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πει κανείς όχι στα ναρκωτικά. Πρέπει να σκεφτούμε γιατί ένα παιδί λέει ναι στα ναρκωτικά. Το ζήτημα πάνω από όλα είναι εκεί. Ένα παιδί μπορεί να πει όχι όταν αποφεύγει τις παρέες που βλέπει ότι γενικώς έχουν παραπτωματική δραστηριότητα.

Όταν αποφεύγει άτομα που έχουν πολύ σχέση με το περιθώριο ή όταν δεν χρειάζεται τη μαγκιά που δίνουν τα ναρκωτικά και το τσιγάρο. Πολλές φορές ξεκινά απλά από το τσιγάρο. Η κλινική εμπειρία έχει δείξει ότι είναι ένα σκεπτικό που έχουν πολλά παιδιά, ότι ξεκίνησαν τα ναρκωτικά γιατί αυτό κάνουν οι μάγκες στο σχολείο.

Το βασικό είναι ένα παιδί να καταλάβει ότι δεν χρειάζεται να είναι μάγκας μέσα από τη χρήση. Ότι δηλαδή αυτό τον τομέα της αυτοπεποίθησης που αναφέραμε και πριν μπορεί να τον καλλιεργήσει και να τον τονώσει όχι μέσα από τέτοιες συμπεριφορές.

Το παιδί μπορεί να πει όχι και θα πρέπει να πει όχι όταν υφίσταται πίεση, γιατί πολλές φορές όταν βρίσκεται σε μια παρέα ή ένα πάρτι το προτρέπουν να δοκιμάσει λέγοντας του ότι θα νιώσει ωραία, ότι θα του αρέσει, ότι θα τον προσέξουν τα κορίτσια έτσι.

Ένα παιδί θα μπορεί να πει όχι και πάλι όταν θα νιώσει ότι έχει το ίδιο κάτι να πει στην παρέα του ή σε άτομα του αντίθετου φύλου άσχετα από τη χρήση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας