Μία νέα μελέτη που χρησιμοποίησε υψηλού επιπέδου τεχνολογία MRI αποκαλύπτει ότι η λήψη alli® (ορλιστάτη 60 mg) σε συνδυασμό με μια υποθερμιδική δίαιτα μειωμένων λιπαρών μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση όχι μόνο του βάρους αλλά και του επικίνδυνου σπλαχνικού λίπους.


Το σπλαχνικό λίπος περιβάλλει τα ζωτικά όργανα στην κοιλιακή χώρα και όταν είναι υπερβολικό, αυξάνει τον κίνδυνο επικίνδυνων για την υγεία ασθενειών.

Η έρευνα, που διήρκησε περισσότερο από τρεις μήνες στο μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό κέντρο απεικόνισης, επιδεικνύει τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα ενός ατόμου που λαμβάνει alli. Αποκαλύπτει ότι υπέρβαροι ενήλικες με ΔΜΣ μεγαλύτερο του 28, που χρησιμοποιούν το alli σε συνδυασμό με μία υποθερμιδική δίαιτα μειωμένων λιπαρών όχι μόνο έχασαν 5% του σωματικού τους βάρους, αλλά το σημαντικότερο, 10% του επικίνδυνου σπλαχνικού λίπους σε σχέση με το αρχικό τους.Τα αποτελέσματα επίσης έδειξαν ότι την 12η εβδομάδα το alli μείωσε σημαντικά την περίμετρο της μέσης, τον πιο πρακτικό δείκτη σπλαχνικού λίπους.

Τα τελευταία αυτά ευρήματα, όταν συνδυαστούν με τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα, υποδεικνύουν ότι το alli σε συνδυασμό με υποθερμιδική δίαιτα μειωμένων λιπαρών όχι μόνο βοηθά τους χρήστες να χάσουν 50% περισσότερο βάρος από ό,τι η δίαιτα μόνη, αλλά βελτιώνει και την υγεία.

Ο Dr Rexford Newbould, ερευνητής και επιστήμονας της GSK στο Κλινικό Κέντρο Απεικόνισης (Clinical Imaging Centre) του Νοσοκομείου Hammersmith, στο Ην. Βασίλειο δήλωσε: ‘Ενώ είναι ευρέως γνωστό ότι απώλεια 5-10% του σωματικού βάρους είναι ωφέλιμη για την υγεία, αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι πως τα οφέλη για την υγεία προκύπτουν επειδή μειώνεται το σπλαχνικό λίπος, δηλαδή το αποθηκευμένο λίπος βαθιά στην κοιλιακή χώρα.

Η νέα αυτή έρευνα δείχνει πως τα άτομα που χάνουν βάρος χρησιμοποιώντας ορλιστάτη 60 mg σε συνδυασμό με υποθερμιδική δίαιτα μειωμένων λιπαρών χάνουν σπλαχνικό λίπος.’

Το πραγματικό πρόβλημα – το σπλαχνικό λίπος

Το σπλαχνικό λίπος είναι μεταβολικά δραστήριο και όταν είναι υπερβολικό, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η καρδιακή νόσος, δύο από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Αυτές οι επιπλοκές της υγείας έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στο προσωπικό και κοινωνικό βάρος της επιδημίας της παχυσαρκίας.

Ο Δρ Γεώργιος Πανοτόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, Μεταβολισμού και Διαταραχών Διατροφής και Διευθυντής του Tμήματος Παχυσαρκίας – Μεταβολισμού – Διατροφής – Ενδοκρινολογίας του Νοσοκομείου Υγεία δηλώνει, ‘Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι χάνοντας βάρος με το alli οι χρήστες μπορούν όχι μόνο να φαίνονται καλύτεροι εξωτερικά, αλλά και να είναι πιο υγιείς εσωτερικά.

Γνωρίζουμε ότι ο περισσότερος κόσμος χάνει βάρος για να βελτιώσει την εξωτερική του εμφάνιση, αλλά η απώλεια του υπερβολικού εσωτερικού λίπους είναι εξίσου σημαντική’.

Μείωση της περιμέτρου της μέσης και της χοληστερόλης

Το alli σε συνδυασμό με δίαιτα έχει αποδειχθεί πως όχι μόνο βοηθά σε σημαντική μείωση του βάρους σε σχέση με τη δίαιτα μόνη, αλλά ακόμη μειώνει και την περίμετρο της μέσης. Συμπληρωματικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν σήμερα δείχνουν ότι το alli ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματικό από το εικονικό φάρμακο στη μείωση της περιμέτρου της μέσης, με μέση απώλεια 4.5 εκ., μετά από εξάμηνη θεραπεία.Τα επίπεδα της ολικής και LDL χοληστερόλης ήταν επίσης σημαντικά χαμηλότερα στα άτομα που έπαιρναν alli συγκριτικά με αυτούς που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.

Ο καθηγητής Stephan Jacob, Ενδοκρινολόγος & Διαβητολόγος, Cardiometabolic Institute, Villingen Schwenningen, στη Γερμανία, είπε: ‘Η περίμετρος της μέσης είναι ένας καλός τρόπος για να εκτιμήσετε αν έχετε υπερβολικό σπλαχνικό λίπος.

Άτομα που έχουν περισσότερο λίπος γύρω από τη μέση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 και καρδιακής νόσου από εκείνους που έχουν περισσότερο λίπος στους γοφούς. Η απώλεια βάρους και ειδικότερα σπλαχνικού λίπους, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης σημαντικών προβλημάτων υγείας.’

Τη μελέτη MRI ακολουθεί μία πρόσφατη έκθεση από ειδικούς της παχυσαρκίας, που ζητά την αφύπνιση του κοινού ως προς το σπλαχνικό λίπος. Περιλαμβάνει αποτελέσματα από μια Ευρωπαϊκή έρευνα σε περισσότερα από 12,000 άτομα που έδειξε ότι 88% από αυτούς δεν γνώριζαν τι είναι το σπλαχνικό λίπος, αλλά ακούγοντας για τους σχετιζόμενους κινδύνους, το 61% δήλωσε ότι είχε ισχυρότερα κίνητρα για να χάσει βάρος.