Κίνδυνο να εκδηλώσουν έμφραγμα ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κάποια στιγμή στη ζωή τους παρουσιάζουν ενήλικες των οποίων η μητέρα κάπνιζε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όπως έδειξε Ολλανδική έρευνα για τον κίνδυνο εμφάνισης αρτηριοσκλήρωσης, οι μητέρες που κατά την εγκυμοσύνη κάπνιζαν, μετέδιδαν στο παιδί τους τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακού προβλήματος.

Τα άτομα που έλαβαν μέρος στην έρευνα παρουσίαζαν μόνιμο καρδιαγγειακό πρόβλημα, το οποίο διαγνώστηκε για πρώτη φορά σε νεαρή ηλικία.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Dr.Uiterwaal,του ‘University Medical Center’ της Ουτρέχτης, αυτή είναι η πρώτη έρευνα που καταγράφει τη σχέση καπνίσματος στην εγκυμοσύνη με τον κίνδυνο για έμφραγμα, που θα παρουσιάσει αργότερα το έμβρυο στην ενήλικη ζωή του.

Ο ίδιος για προληπτικούς λόγους καλεί τις γυναίκες να σταματούν το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όχι μόνο για το δικό τους καλό αλλά και για το καλό των παιδιών τους.

Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη μπορεί να συμβάλει στη γέννηση ελλιποβαρών μωρών και στην επιβράδυνση της ενδομήτριας ανάπτυξης του εμβρύου.

Με καρδιαγγειακά προβλήματα κινδυνεύουν, όπως είναι γνωστό, ενήλικες καπνιστές ενώ γνωστές είναι και οι επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος.

Ωστόσο, μέχρι την πραγματοποίηση της Ολλανδικής έρευνας, οι ειδικοί δεν είχαν καταλήξει στο αν τα καρδιακά προβλήματα οφείλονται στις αθροιστικές συνέπειες του καπνού ή αν ο άνθρωπος είναι ευάλωτος στον καπνό σε ορισμένες περιόδους της ζωής του όπως στην εμβρυϊκή ηλικία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα και η έκθεση του εμβρύου στον καπνό αλλά και το παθητικό κάπνισμα αργότερα συντελούν στα καρδιαγγειακά προβλήματα. Η μεγαλύτερη έκθεση στον καπνό συντελεί περισσότερο στην εμφάνιση τέτοιων προβλημάτων.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 732 άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1970 και 1973 ,στα οποία έγιναν μετρήσεις κινδύνου για καρδιακό πρόβλημα, το 1999-2000.

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, το ποσοστό των μητέρων που κάπνιζαν στην εγκυμοσύνη έφθανε στο 30%. Ωστόσο το ποσοστό των γυναικών που καπνίζουν κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης έχει μειωθεί στις μέρες μας στο 5% έως 7% , λόγω της πληροφόρησης για τις αρνητικές συνέπειες του καπνού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα παιδιά 215 μητέρων που κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρουσίαζαν στένωση καρωτίδων.

Οι ενήλικες των οποίων και οι δυο γονείς κάπνιζαν κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, είχαν μεγαλύτερη στένωση καρωτίδων σε σχέση με τους ενήλικες που οι γονείς τους δεν κάπνιζαν ή κάπνιζε μόνο ο ένας.

Τα άτομα των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν περισσότερο από τις άλλες, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είχαν μεγαλύτερο πρόβλημα στις καρωτίδες σε σχέση με αυτά που γεννήθηκαν από μητέρες που κάπνιζαν λιγότερο ή καθόλου.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η περίοδος της εγκυμοσύνης έχει μεγάλη βαρύτητα για βλαβερές συνέπειες στην υγεία από την έκθεση στον καπνό. Σύμφωνα με τον Dr. Uiterwaal είναι πιθανό τα συστατικά του καπνού να περνούν κατευθείαν στον πλακούντα και να προκαλούν βλάβη άμεσα στο καρδιαγγειακό σύστημα του εμβρύου.

Η βλάβη φαίνεται πως είναι μόνιμη.

Πηγές: American Heart Association