Η έντονη χρήση κινητών τηλεφώνων μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο των σιελογόνων αδένων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές εξέτασαν 500 Ισραηλίτες που είχαν παρουσιάσει τη νόσο και συνέκριναν τη χρήση κινητών τηλεφώνων που είχαν, με 1.300 υγιή άτομα ομάδας ελέγχου.

Όσοι χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο σε μια μεριά του κεφαλιού αρκετές ώρες την ημέρα είχαν κατά 50% περισσότερες πιθανότητες να έχουν εμφανίσει όγκο σε σιελογόνο αδένα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘The American Journal of Epidemiology’.

Αρκετές έρευνες έχουν εστιάσει στον κίνδυνο εμφάνισης όγκων στους χρήστες κινητών τηλεφώνων και δεν βρήκαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Ωστόσο, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, δηλώνουν ότι οι έρευνες αυτές προσπάθησαν να εστιάσουν σε όγκους στον εγκέφαλο και συχνά δεν περιελάμβαναν τους μακροχρόνιους χρήστες.

Ο καρκίνος στους σιελογόνους αδένες είναι πολύ σπάνια νόσος. Στη Βρετανία, από τα 230.000 περιστατικά καρκίνου που εμφανίζονται κάθε χρόνο, μόνο 550 σχετίζονται με αυτή την περιοχή του σώματος.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Siegal Sadetzki, δήλωσε ότι ενώ η χρήση κινητών τηλεφώνων στο Ισραήλ είναι πολύ εντονότερη σε σχέση με άλλες χώρες, η έρευνα αυτή δίνει ένα σημάδι για το ποιο μπορεί να είναι το συσσωρευμένο αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα.

Σε σύγκριση με άλλες έρευνες, η ποσότητα έκθεσης σε ραδιοσυχνότηες ήταν πολύ υψηλότερη. Ο ερευνητής θεωρεί πως πρέπει να παρθούν μέτρα προφύλαξης για να μειωθεί η έκθεση και ο κίνδυνος επιπτώσεων στην υγεία.

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας ήταν ότι όσοι έκαναν μεγάλη χρήση κινητού τηλεφώνου σε αγροτικές περιοχές είχαν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με αυτούς που ζούσαν στις πόλεις, λόγω πιθανόν του γεγονότος ότι τα κινητά τηλέφωνα σε περιοχές που δεν υπάρχει δυνατό σήμα χρειάζεται να εκλύουν περισσότερη ακτινοβολία για να λειτουργήσουν.

Παρά τα ευρήματα αυτής της νέας έρευνας η μεγαλύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας έρευνα που έχει διεξαχθεί ποτέ δεν ανακάλυψε αυξημένο κίνδυνο για οποιοδήποτε τύπο καρκίνου. Παρακολούθησε 420.000 ανθρώπους στη Δανία, ορισμένοι από τους οποίους χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο για διάστημα που έφτανε τα 10 χρόνια.

Στην πραγματικότητα, καταγράφηκε μικρότερος αριθμός περιστατικών από τα αναμενόμενα σε ομάδα τέτοιου μεγέθους, υποδεικνύοντας ότι τα κινητά τηλέφωνα δεν είχαν επίδραση στην ανάπτυξη όγκων.

Πέρσι, η βρετανική εταιρία Mobile Telecommunications και το πρόγραμμα Health Research ανακοίνωσαν ότι αν και η μέχρι τώρα ενδείξεις είναι καθησυχαστικές, υπάρχει ακόμα ανάγκη νέων ερευνών για να εξεταστεί η μακροπρόθεσμη επίπτωση και να εξεταστεί η επίδραση των κινητών τηλεφώνων στα παιδιά.

Πηγές: ‘The American Journal of Epidemiology’