Η επιδερμίδα μας καταπονείται καθημερινά από πολλούς παράγοντες. Από το περιβάλλον, από τον τρόπο ζωής μας και τις κακές μας συνήθειες… για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να της προσφέρουμε τη φροντίδα που της αξίζει. Αν, λοιπόν, θέλετε το δέρμα σας να είναι πιο σφιχτό, λαμπερό και νεανικό από ποτέ, προσπαθήστε να ακολουθείτε καθημερινά τις παρακάτω συμβουλές.

Καθαρισμός δύο φορές την ημέρα

Όπως κάθε άλλο όργανο του σώματος, το δέρμα μας χρειάζεται θρεπτικά συστατικά. Και, ξανά, όπως κάθε άλλο όργανο, όταν αυτά τα θρεπτικά συστατικά χρησιμοποιηθούν, υπάρχουν “σκουπίδια” που πρέπει να αποβληθούν. Αυτά είναι τα νεκρά κύτταρα, που πρέπει να απομακρυνθούν από την επιδερμίδα μας, ώστε να δημιουργηθούν καινούρια. Συνεπώς, το πρωί πρέπει να καθαρίζουμε το πρόσωπό μας προσεκτικά, ώστε να απομακρύνουμε τον ιδρώτα, τα νεκρά κύτταρα αλλά και τα κατάλοιπα που έχουν μείνει από ό,τι προϊόν μπορεί να χρησιμοποιούμε τη νύχτα. Το βράδυ, πριν τον ύπνο, καθαρίζουμε ξανά το πρόσωπό μας για να απομακρύνουμε τη σκόνη, τον ιδρώτα, τα περιττά έλαια που έχουν συσσωρευθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας και τις τοξίνες του περιβάλλοντος.

Δεν αρκεί πάντα το αντηλιακό

Ξέρουμε όλοι πως το αντηλιακό είναι απαραίτητο, ακόμα και τις ημέρες που η ηλιοφάνεια δεν είναι ιδιαίτερα έντονη. Είναι, όμως, εξίσου σημαντικό να χρησιμοποιούμε – πριν το αντηλιακό – ένα προϊόν με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, για να προλάβουμε τη δράση των βλαβερών ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν οξείδωση και καταστρέφουν τα υγιή μας κύτταρα, προκαλώντας σημάδια πρόωρης γήρανσης. Συνεπώς, μια κρέμα με αντιοξειδωτική δράση είναι ένας πολύ δυνατός αντιγηραντικός σύμμαχος. Το βράδυ, μια ακόμα καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιούμε ένα προϊόν με ρετινοειδή, που επιβραδύνουν ακόμα περισσότερο την διαδικασία της γήρανσης.

Προϊόντα προστασίας: Να διαπερνούν το δέρμα ή να μην το διαπερνούν;

Δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση στην ερώτηση αυτή. Ορισμένα προϊόντα είναι φτιαγμένα για τοπική, επιφανειακή δράση, όπως το αντηλιακό. Παρομοίως, μπορεί να υπάρχουν και προϊόντα που μπορούν να δράσουν είτε με εισχώρηση στην επιδερμίδα είτε όχι. Τα προϊόντα με ρετινοειδή, για παράδειγμα, χρειάζονται να διαπεράσουν το πρώτο στρώμα για να δράσουν ικανοποιητικά. Συνεπώς, διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων ομορφιάς που αγοράζετε, και συμβουλευθείτε τους εξειδικευμένους πωλητές, για να σας ενημερώσουν για την δράση κάθε προϊόντος.

Όσο πιο ακριβά, τόσο πιο αποτελεσματικά;

Μην είστε σίγουροι. Πολλές φορές, η τιμή ενός προϊόντος ομορφιάς έχει να κάνει με τη μάρκα του, το marketing, τη συσκευασία, ακόμα και το αν κάποιος celebrity έχει επιλέξει να το διαφημίσει. Όλα αυτά, προφανώς, δεν έχουν καμία σχέση με την αποτελεσματικότητά του. Υπάρχουν εκπληκτικά προϊόντα που δεν θα σας αναγκάσουν να βάλετε πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη, και αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να ενημερωθείτε. Υπάρχουν δεκάδες (εκατοντάδες, για την ακρίβεια, ακόμα και στα ελληνικά) blogs που ειδικεύονται στο value for money των προϊόντων ομορφιάς. Αν το καλοσκεφτούμε, η περιποίηση της επιδερμίδας μας είναι θέμα υγείας. Και η υγεία δεν πρέπει ποτέ να κοστίζει ακριβά…

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει